De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Sneeuw.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Sneeuw."— Transcript van de presentatie:

1 Sneeuw

2 Hoofdstukken Hoofdstuk1: waarom heb ik het onderwerp gekozen Hoofdstuk2: wat is sneeuw? Hoofdstuk3: hoe ontstaat sneeuw? Hoofdstuk4: soorten sneeuw Hoofdstuk5: oorzaken en gevolgen van sneeuw Hoofdstuk6: spelen met sneeuw Hoofdstuk7: weetje Hoofdstuk8: vragen Einde

3 Hoofdstuk 1 waarom heb ik het onderwerp gekozen?
Ik heb het onderwerp gekozen omdat bijna niemand zijn spreekbeurt over sneeuw gehouden heeft en omdat ik er niet veel van af wist.

4 Hoofdstuk 2 Wat is sneeuw?
| Hoofdstuk 2 Wat is sneeuw? Sneeuw is een neerslag, net als regen. Alleen bestaat dit soort neerslag uit ijskristallen. Ijskristallen zijn heel klein. Ze zijn ook heel mooi maar vaak zijn ze in de lucht al aan elkaar blijven kleven. Ijskristallen zijn altijd 6hoekig en nooit het zelfde dat komt doordat water niet op de zelfde manier bevriest. Dit zijn ijskristallen van heel dichtbij.

5 Hoofdstuk 3 hoe ontstaat sneeuw?
Sneeuw wordt gevormd in de wolken. Wolken bestaan uit water druppels. Bij temperaturen onder het vriespunt ontstaat sneeuw wanneer waterdamp tot ijskristallen vormt. Dit gebeurt vooral tussen -5 en 20 •C sneeuw ontstaat het beste bij •C Bij deze temepratuur is het verschil in de dampdruk ten opzichte van water en ijs het grootst en gaan watermoleculen van onderkoelde waterdruppels naar vrieskernen. Deze vrieskernen zijn bedoeld als een soort omvormer en brengen de bevriezing snel op gang. Door botsingen op de weg naar beneden groeien deze ijsdeeltjes langzaam aan tot ijskristallen. Wanneer het waait, klitten de ijskristallen vaak in de vorm van sterren. Bij lage temperatuen in drogere lucht vallen losse ijskristallen. In de poolstreken komt dit vaak voor.

6 Hoofstuk 4 soorten sneeuw
Er zijn vele soorten sneeuw. 1. Nattesneeuw: sneeuw gemengd met regen of half gesmolten sneeuwvlokken, kan ook met grondtemperaturen onder de nul. 2. Drogesneeuw: sneeuw zonder vloeibare delen hoe droger de sneeuw hoe meer lucht er tussen zit. En hoe beter de sneeuw isoleert de sneeuw is dan net een warme deken. Bijvoorbeeld een iglo. 3. Motsneeuw: sneeuw in natte korreltjes van 5mm groot. 4. Poedersneeuw: sneeuw in droge korreltjes van 5 mm groot. 5. Korrelsneeuw: sneeuw in onregelmatig gevormde korrels tot 5 mm groot. 6. Poolsneeuw: sneeuw in min of meer losse kristallen bij lage temperaturen. 7. Lichtesneeuw: sneeuw in kleine vlokjes. 8. Stuifsneeuw: meteen gevallen sneeuw die door de wind wordt verstoven.

7 Hoofdstuk 5 oorzaken en gevolgen van sneeuw
Sneeuw kan voor problemen zorgen in het verkeer door gladheid en bij natte sneeuw ook door slecht zicht. Tijdens sterke sneeuwval is het zicht minder dan 500 meter, vergelijkbaar met mist. Er wordt dan op de wegen gestrooid, grote machines rijden over de weg en strooien er een mengsel van zand en zout over. En als er toch een dikke laag sneeuw ligt, vegen sneeuwschuivers die zo veel mogelijk weg. De eerste sneeuwval van het seizoen of plotselinge sneeuwbuien geven vaak grote problemen. Tijdens periodes met veel sneeuw en winterse buien is de bestuurder al gewend en past het verkeer zich aan. Grote hoeveelheden sneeuw op de weg kunnen worden weg gehaald met behulp van sneeuwschuivers. Sneeuw veroorzaakt de grootste problemen wanneer de neerslag valt, vooral bij matige tot strenge vorst. Als het dan hard waait, gaat de sneeuw stuiven en ontstaan sneeuwduinen. Wanneer in nederland sneeuw wordt verwacht bij windkracht 6 of 7 geeft het KNMI een weeralarm uit voor sneeuwjacht.

8 oorzaken en gevolgen van sneeuw
KNMI betekent: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Bij windkracht 8 of meer geeft de KNMI een weeralarm voor sneeuwstorm. Filmpje: Ook bij aanhouden zware sneeuwval met op de grote schaal meer dan 5cm per uur en een vers sneeuwdek van ten minste 5 cm wordt een weeralarm gegeven. Zulke problemen zijn gevaarlijk voor het verkeer en veroorzaakt grote overlast. Sneeuw zelf is niet glad maar wordt door het verkeer tot glad ijs gereden. Op hellingen kan de sneeuwlaag in beweging komen dat noemt men lawines en veroorzaken grote schade. Als er veel sneeuw valt, kunnen daken van gebouwen het soms begeven door de zware sneeuwbelasting.

9 Hoofdstuk 6 spelen met sneeuw
Er wordt heel vaak gespeeld met sneeuw. Een sneeuwbal is een bal gemaakt van sneeuw. Het maken van zo’n sneeuwbal gaat het best met sneeuw bij temperaturen bij het vriespunt. Sneeuw bij lagere temperaturen is vaak te droog en poederachtig. Het maken van sneeuwballen wordt veel gedaan door kinderen. De bedoeling is dat we elkaar met de ballen bekogelen. Als het raak is en de bal op de gene uit elkaar spat geeft dat vaak veel lol. Als er meerdere personen met het gooien meedoen wordt het wel een sneeuwballengevecht genoemd. Soms gebeurt er ook dat er gegooid wordt met ballen die zo hard in elkaar wordt gedrukt dat er een ijsbal ontstaat dat kan heel erg pijn doen dus moet je daar op letten! Dat is ook wanneer een harde steen in de sneeuwbal zit. Een beetje sneeuw in de hand wordt vaak gebruikt om iemand in te zepen (in peperen). Hierbij wordt het gezicht van het kind (soms hard) met de sneeuw gewassen. Ook wordt er vaak sneeuwpoppen gemaakt.

10 Sneeuwpop Sneeuwbal Poeder sneeuw
Sneeuwballen gevecht Inpeperen

11 Hoofdstuk 7 weetjes De aller grootste sneeuwpop is 37,21 meter hoog!
De aller grootste sneeuwballen gevecht is in de Verenigde staten gebeurd en er deden ong mensen mee! De kleinste sneeuwpop ter wereld is 0.01 milimeter!! Gemaakt in de Brits laboratorium In de strenge winter van 1979 moesten mensen uit hun huizen gegraven worden! Zoveel sneeuw was er gevallen. Het koudste weer ooit is gemeten op de Zuidpool. Op 21 juli 1983 was het daar meer dan 89 graden onder nul. Eeuwige sneeuw op hoge bergen die altijd blijft liggen. Dat komt omdat het er zo koud is. Sneeuwkanon is eenmachine waarin kleine waterdruppeltjes door een ijskoude tunnel worden geblazen. Zo ontstaat er een sneeuwlaag.

12 Hoofdstuk 8 de vragen Hoeveel meter kun je niets zien als er zware sneeuwval is?? Hoeveel hoeken heeft een ijskristal?? Wat betekent KNMI??

13 Einde Ik hoop dat jullie het leuk vonden zijn er nog vragen?


Download ppt "Sneeuw."

Verwante presentaties


Ads door Google