De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BIOS en Opstarten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "BIOS en Opstarten."— Transcript van de presentatie:

1 BIOS en Opstarten

2 BIOS “WINTEL”-PC BIOS Basic Input Output System
Systeemsoftware die de computer gebruikt om op te starten. Bevindt zich op de EPROM-chip op het moederbord. EPROM: Eraseable Programmable Read-Only Memory. Bij het aanzetten van de pc voert de CPU instructies uit die in het BIOS staan.

3 Opstarten PC Reset de CPU d.m.v. electrisch signaal
Program Counter krijgt adres F000: start Bootprogram (in ROM) Bootprogram start POST (Power On Self Test) Post zorgt voor check hardware en “leest” het BIOS. Bootprogram start Bootstrap loader (programma op spoor 0 HD) Bootstraploader laadt OS (kernel) in het werkgeheugen. OS laadt benodigde drivers en programma’s (grafische schil , virusscanner etc.)

4 MAC-PC De MAC-pc heeft geen BIOS zoals Wintel-pc.
Instellingen die nodig zijn om de computer op te starten worden geregeld vanuit het OS met Regelpanelen. Deze instellingen worden opgeslagen in het PRAM (Parameter RAM). Door een bepaalde toets ingedrukt te houden bij het opstarten worden instellingen overruled: bv. C booten vanaf CD-ROM Shift Worden de extensies in de systeemmap niet geladen (in Windows veilige modus) Belangrijk verschil tussen Wintel- en Mac-pc: BIOS wordt door de gebruiker aangepast voor het opstarten van het OS. PRAM wordt door de gebruiker aangepast na het opstarten van het OS. Voor de communicatie van het OS met de hardware gebruikt het Mac-OS extensies (te vergelijken met de drivers in Windows)

5 UNIX Bij Unix (Linux) fungeert de kernel van het OS als bemiddelaar tussen hardware en OS. Net als bij de Mac worden de instellingen aangepast vanuit het OS. Wanneer Unix/Linux draait op een pc gebruikt het wel de BIOS op het moederbord om te booten. De ontwikkeling van een LinuxBIOS De LinuxBIOS kan de normale BIOS vervangen. Deze BIOS bevat de hardware initialisatie en een gecomprimeerde Linux kernel. Voordeel: PC kan Linux draaien vanaf een “koude start”. Linux kan onafhankelijk van de harde schijf draaien. Linux onafhankelijk van commerciële BIOS software.


Download ppt "BIOS en Opstarten."

Verwante presentaties


Ads door Google