De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderdelen van de hersenen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderdelen van de hersenen"— Transcript van de presentatie:

1 Onderdelen van de hersenen
Zenuwstelsel Onderdelen van de hersenen

2 Zenuwstelsel C.Z.S. hersenen en ruggenmerg
Tussen schedelbotten en hersenen: 3 hersenvliezen De binnenste: veel bloedvaten Tussen binnenste en middelste vlies: veel vocht. Buitenste vlies harder en daar omheen een schedel

3 Hersenen Hersenholte in centrum van hersenen: gevuld met vocht. Staat in verbinding met ruggenmergkanaal. Bloedvaten in binnenste hersenvliezen zorgen voor ononderbroken toevoer van glucose en O2. Alleen bepaald aantal stoffen kan vervoerd worden in deze bloedvaten: glucose, aminozuren en zuurstof. Andere stoffen: tegengehouden. Niet alle schadelijke stoffen worden tegengehouden Nicotine en alcohol bereiken hersenen wel

4 Hersenen Grote hersenen:
Linker hersenhelft en rechter hersenhelft. Verbonden door hersenbalk. Axonen lopen hierdoor van ene kant naar andere kant. Binnenste deel is wit (myeline). Buitenste deel is grijs  zenuwcellen met korte axonen en sterk vertakte dendrieten. Veel verbindingen mogelijk.

5 Hersenen Kleine hersenen:
Handhaving evenwicht, coördinatie en timing van bewegen. Vooral info afkomstig ogen en evenwichtorgaan veroorzaakt activiteit in de kleine hersenen. Signalen naar spieren, goede beweging. Door optillen van arm, ligging van zwaartepunt verandert in je lichaam. Bepaalde spieren moeten worden aangespannen om te blijven staan.

6 Hersenen Hersenstam: Veel essentiële processen die ervoor zorgen dat je in leven blijft worden geregeld in de hersenstam. Ademhalen, bloeddruk regulatie, hartwerking, peristaltische beweging maag en darmen en slaap- waak ritme. bijv. Reflexen als hoesten, niezen, pupil, draaien van hoofd in richting van geluid en reflexen van de buikspieren. In het verlengde merg (onderste deel van hersenstam) neuronen van linker en rechterhelft van het ruggenmerg kruisen elkaar. Sensorische neuronen van linker lichaamshelft zijn verbonden met rechterhersenhelft. Enz.

7 Ruggenmerg Ruggenmerg:
Via ruggenmerg veel informatie verstuurd. Naar en van hersenen. Tussen de wervels springen telkens een linker- en een rechterzenuw. In totaal 32 paar. De tak aan de rugzijde heeft een verdikking: spinale ganglion. Hierin liggen cellichamen van sensorische zenuwcellen. Cellichamen van motorische zenuwcellen liggen in de grijze stof.

8 Ruggenmerg In witte deel (buitenste deel ) van ruggenmerg: axonen. Deze lopen in verticale richting door het ruggenmerg. Myeline veroorzaakt deze kleur. Het binnenste weefsel is grijs: cellichamen van motorische zenuwcellen, schakelcellen en dendrieten. Het ruggenmerg is een belangrijke geleidingsbron.

9 Reflex Sensorische informatie uit het ruggenmerg wordt direct overgebracht op motorische zenuwcellen. Tegelijkertijd wordt de info ook naar de hersenen doorgegeven en daar verwerkt. Reflex is dus een onwillekeurige en zeer snelle reactie op een prikkel die grotendeels volgens vaste banen verloopt. Dit is een reflexboog. 1. zintuigcel of receptor vangt prikkel op en zet het om in elektrische signalen 2. conductor, sensorische zenuwcel-schakelcel-motorische zenuwcel 3. effector: spier/klier die signalen omzet in handelingen

10 Reflex  Kniepeesreflex, achillespeesreflex, bewegingen van geslachtsorganen, legen van darm en blaas. Reflexen van het hoofd lopen via de hersenstam i.p.v. ruggenmerg.


Download ppt "Onderdelen van de hersenen"

Verwante presentaties


Ads door Google