De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2.8 Je mobieltje, GSM en UMTS-masten

Verwante presentaties


Presentatie over: "2.8 Je mobieltje, GSM en UMTS-masten"— Transcript van de presentatie:

1 2.8 Je mobieltje, GSM en UMTS-masten
Gemaakt door: Gib, Kim en Willemien

2 Inhoud Hoe een microfoon en een luidspreker werken Kooi van Faraday
Welke apparaten zenden straling en welke ontvangen straling? Elektromagnetische straling en de mens Het proefje

3 Hoe een microfoon en een luidspreker werken
Een microfoon en een luidspreker zijn eigenlijk het tegenovergestelde van elkaar, de een zendt uit en de andere ontvangt. Een microfoon heeft een magneet, trilplaatje en spoel 1. Doordat er muziek tegen het trilplaatje komt gaat dit meetrillen met het geluid. 2. Op het trilplaatje is een spoel gelijmd, die gaat trillen. 3. De spoel trilt vlak bij de magneet. Door die beweging ontstaat inductiestroom in de spoel, die inductiestroom wisselt op de maat van de muziek. 4. De wisselende stroom uit een microfoon kan worden vervoerd naar een versterker. Die versterker versterkt de wisselende stroom zodat die weer naar een luidspreker kan.

4 Hoe een microfoon en een luidspreker werken
Een luidspreker heeft een magneet, spoel en conus 1. Door de spoel loopt stroom, die wisselt op de maat van de muziek 2. Door de wisselende stroom wordt de spoel een wisselende elektromagneet. De noordpool wisselt op de maat van de muziek van plaats met de zuidpool 3. De magneet heeft ook een noord- en zuidpool, daardoor word de spoel wisselend aangetrokken en afgestoten. 4. De spoel zit aan de conus vast. De conus wordt dus op de maat van de muziek afwisselend aangetrokken en afgestoten 5. De conus gaat op de maat van de muziek bewegen. Deze beweging heet trilling en zorgt voor geluid. De muziek klinkt nu uit de trillende conus

5 Kooi van Faraday Michael Faraday maakte de kooi van Faraday. De naam voor een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal zoals koper of ijzer. Die zorgen ervoor dat statische elektrische velden niet tot binnen de kooi kunnen dringen. De kooi biedt bescherming tegen bliksem en elektromagnetische straling. De kooi is wel doordringbaar door aardmagnetisch veld. Aardmagnetisch veld is het magnetisch veld om de aarde heen Ontvangst van radiosignalen is in een kooi van Faraday niet mogelijk.

6 Welke apparaten zenden straling en welke ontvangen straling?
Deze apparaten zenden het uit: Deze ontvangen het: Deze apparaten zenden het uit: Televisietoestellen, Lichtgevende horloges, Röntgentoestellen, Elektronenbuizen, GSM- en UMTS masten. Bluetooth, Radio en tv, GSM- en UMTS masten.

7 GSM en UMTS-masten verspreidt over Nederland.

8 Elektromagnetische straling en de mens
Dagelijks hebben we te maken met elektromagnetische straling en andere straling. Als we er teveel van krijgen kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar we merken er niets van. Van radiogolven voelen we op lange tijd niets van, maar van röntgen kan je bijvoorbeeld kanker krijgen of soms ook van dood gaan. Dat is het verschil tussen ioniserende en niet- ioniserende straling. Ioniserende straling is gevaarlijk, je raakt duizelig, vermoeid en je hebt hoofdpijn niet-ioniserende straling is niet gevaarlijk, het zit in zonlicht. 

9 Het proefje Benodigdheden: papier, karton ,schaar ,koperdraad ,spoel en een losse magneet 1.Vouw eerst van papier een trechter. 2. daarom heen maak je van karton een beschermlaag. 3.Dan maak je een buisje, die bevestig je aan de trechter. 4.Daarna doe je het koperdraad eromheen en klaar!


Download ppt "2.8 Je mobieltje, GSM en UMTS-masten"

Verwante presentaties


Ads door Google