De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basisstof 6: De geboorte en verdere ontwikkeling.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basisstof 6: De geboorte en verdere ontwikkeling."— Transcript van de presentatie:

1

2 Basisstof 6: De geboorte en verdere ontwikkeling

3 Duurt ongeveer negen maanden (38 tot 42 weken) Ongeveer 10% wordt te vroeg geboren. - Soms moet het kind dan enige tijd in de couveuse

4 Gebeurt volgens de volgende stappen: - Indaling (een paar weken voor de bevalling) - Weeën - Ontsluiting (+ vruchtvliezen breken) - Uitdrijving - Nageboorte

5 Een paar weken voor de bevalling zakt het hoofdje van de foetus in het bekken.

6 Hiermee begint de bevalling. Weeën zijn samentrekkingen van spieren in de baarmoederwand.

7 De baarmoederhals en de baarmoedermond worden wijder. De vruchtvliezen breken en het vruchtwater vloeit weg. Bij 10 cm ontsluiting kan de uitdrijving beginnen.

8 Het kind komt ter wereld door krachtige persweeën. Hierbij trekken ook spieren in de buikwand zich samen. Meestal komt eerst het hoofdje tevoorschijn, daarna de rest. De navelstreng wordt afgeklemd en doorgeknipt. -> navel Bij de baby beginnen de organen voor ademhaling, vertering en uitscheiding te werken.

9 Normaal gesproken komt tijdens de uitdrijving eerst het hoofdje naar buiten. Bij een stuitligging komt eerst het kontje of een voetje naar buiten. Bij een dwarsligging kan het kind niet via de vagina worden geboren. Met een operatie wordt het kind via de buikwand geboren (keizersnede).

10

11 De placenta, de resten van de navelstreng en de vruchtvliezen worden uitgedreven. De verloskundige of arts controleert of de nageboorte compleet is. Door het zuigen van de baby wordt de afgifte van melk naar de tepel gestimuleerd.

12 Net als alle organismen heeft de mens een levenscyclus. - Embryonale ontwikkeling - Geboren worden - Groei en ontwikkeling - Voortplanting - Sterven Lichamelijke ontwikkeling: tot +/- 18, verhoudingen tussen verschillende lichaamsdelen veranderen. Geestelijke ontwikkeling: Gaat langer door. Bijv. leren.

13 De geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van de mens kunnen we verdelen in levensfasen. De levensloop eindigt het de dood van het individu.


Download ppt "Basisstof 6: De geboorte en verdere ontwikkeling."

Verwante presentaties


Ads door Google