De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basisstof 7: Zwangerschap en Geboorte.  Bevruchting: het versmelten van de kern van de zaadcel met de kern van een eicel.  Vindt plaats in de eileider.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basisstof 7: Zwangerschap en Geboorte.  Bevruchting: het versmelten van de kern van de zaadcel met de kern van een eicel.  Vindt plaats in de eileider."— Transcript van de presentatie:

1 Basisstof 7: Zwangerschap en Geboorte

2  Bevruchting: het versmelten van de kern van de zaadcel met de kern van een eicel.  Vindt plaats in de eileider.  Is mogelijk wanneer geslachtsgemeenschap plaatsvindt in de vruchtbare periode.  Eicel kan slechts door 1 zaadcel worden bevrucht.

3  De bevruchte eicel gaat zich delen.  Het klompje cellen dat ontstaat wordt naar de baarmoeder vervoerd.  Innesteling: het klompje cellen zet zich vast in het baarmoederslijmvlies.

4  Zorgt in de eerste weken voor voeding. Het klompje cellen groeit uit tot een embryo. Embryo: het kind dat zich in de baarmoeder ontwikkelt.  Daarna ontstaat in de baarmoederwand de placenta.  Tijdens de zwangerschap geen menstruatie!

5  Placenta: Moederkoek. Deel van de baarmoederwant waar bloed in bloedvaten van het embryo vlak langs bloed van de moeder stroomt.  Bloed van moeder en bloed van kind blijven gescheiden.  Voedingsstoffen van het bloed van de moeder naar het bloed van de kind.  Afvalstoffen van het bloed van het embryo naar het bloed van de moeder.

6  De navelstreng verbindt het embryo met de placenta.  Door bloedvaten stroomt bloed van het embryo naar de placenta en terug.

7  Beschermen het embryo tegen stoten, uitdroging en temperatuurswisseling.  In het vruchtwater kan het kind zich makkelijk bewegen.

8  Begint met weeën: samentrekkingen van de spieren in de baarmoederwand.  Ontsluiting: het onderste deel van de baarmoeder wordt wijder. - De vruchtvliezen breken en het vruchtwater vloeit weg.  Uitdrijving: het kind komt naar buiten door persweeen. Meestal eerst het hoofdje.  Nageboorte: placenta, resten van navelstreng en vruchtvliezen komen eruit.

9

10  Doet het pijn? Doet het pijn?


Download ppt "Basisstof 7: Zwangerschap en Geboorte.  Bevruchting: het versmelten van de kern van de zaadcel met de kern van een eicel.  Vindt plaats in de eileider."

Verwante presentaties


Ads door Google