De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Water: vroeger en nu Water in Herent.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Water: vroeger en nu Water in Herent."— Transcript van de presentatie:

1 Water: vroeger en nu Water in Herent

2 WATER Klasgesprek Waarom is water belangrijk?
Waarom is water belangrijk in de wereld? Waarom is water belangrijk bij ons? Waarvoor wordt water gebruikt? Waarom is water ‘levensnoodzakelijk’? Is water steeds iets positiefs?

3 Water in Herent: Vroeger en nu
De Heersemmolen watermolen Veltem-Beisem Gebouwd voor 1356 Molen en rad + woning Water uit Molenbeek Met behulp en kracht van water, meel maken

4 Water in Herent: Vroeger en nu
Afbeeldingen Heersemmolen

5 Water in Herent: vroeger
1906 Een grote wolkbreuk zet Leuven en Herent onder water Ontstaan meer van 18m breed, 200m lang en 6,5m diep Veltem werd verwoest, Winksele overstroomde In 1906 brak op 14 mei een grote wolkbreuk uit over Leuven en Herent. Hierdoor overspoelde een groot gedeelte van Herent. Er was zoveel water dat er zelfs een meer ontstond van maar liefst 18m breed, 200m lang en 6,5 meter diep. Probeer maar eens te bedenken hoe diep 6,5 meter is. Hoe hoog zou onze klas zijn? Hoe hoog is 6,5 meter dan? Een groot gedeelte van Veltem, voornamelijk het gedeelte aan de Brusselse Steenweg werd verwoest. Winksele werd bijna volledig overspoeld. Hoe zou dit gekomen zijn? (De rivieren traden uit hun oevers, de riolen en grachten konden de watermassa niet tegenhouden)

6 Water in Herent: vroeger
Afbeeldingen 1906

7 Water in Herent: Vroeger
Duigemhof en de Hogebeek Wie herkent de boerderij op deze afbeelding? Dit is het Duigemhof en is gelegen in Herent, niet ver van De Kraal Centrum. Hier tradt de beek ‘de Hogebeek’ uit haar oevers waardoor de velden rondom het Duigemhof onder water kwam te staan. De inwoners van het Duigemhof hebben met een plaatje aangeduid tot waar het water toen wel niet gestaan had. Om jullie een idee te geven van hoe het er daar toen uitzag, kijken we eens op de website van World Under Water, waar je zelf een plek kan ingeven en bekijken hoe deze eruit zou zien onder water. Zo kunnen wij zelf een idee krijgen over hoe het Duigemhof en het gebied daarrond er toen moet hebben uitgezien.

8 Water in Herent: Vroeger
World Under Water Intypen: Duigemhofstraat, Herent

9 Water in Herent: Nu Door de lessen uit het verleden, nu ‘waterbeheersingsplan’ Elk jaar herbekijken en updaten van ‘waterbeheersingsplan’ Prioriteitenlijst Wat kan men doen tijdens het jaar om wateroverlast te voorkomen? Het waterbeheersingsplan is een plan om het water in de gemeente onder controle te houden. Men wil met de maatregelen in dit plan de waterkwaliteit verbeteren en de kans op wateroverlast en overstromingen gaan verminderen. Elk jaar wordt dit plan herbekeken en wordt het plan aangepast aan de nieuwe omstandigheden. In dit plan zijn alle beken en sloten van Herent opgelijst. De volgorde wordt bepaald op basis van het risico waarop deze beken of sloten zouden kunnen overstromen. Degene die bovenaan staan, moeten het eerste leeggepompt worden wanneer er wateroverlast zou dreigen. Zou de Hogebeek hoog of laag op de prioriteitenlijst staan? Wat denken jullie dat men kan doen om wateroverlast te voorkomen? (slib ruimen, grote riolen, wachtbekkens maken)

10 Water in Herent: Nu Wachtbekken Hogebeek Rioolwater Hogebeek

11 Water in Herent: Nu Zuinig watergebruik Water alsmaar schaarser
Plan voor zuinig watergebruik in Herent Zuivering van regenwater Blauwe stap Scheiding hemelwater en afvalwater

12 Water in Herent: Nu Wat kan ik doen?
Waterslikkers proper houden (bladeren/vuil verwijderen) Niet sluikstorten Geen vuilnis op straat Niets in de waterduikers werpen …? De gemeente Herent vindt het belangrijk dat ook haar inwoners meehelpen om wateroverlast tegen te gaan.

13 Water in Herent: Nu Water zal voor problemen zorgen.
Door opwarming van de aarde: meer overstromingen, hevige onweersbuien, uitzonderlijke weersomstandigheden, hevige woede-uitbarstingen van de natuur (- voorbeelden?) Water zorgde in het verleden al voor heel wat problemen. Maar zal ook nu nog gevaarlijk kunnen worden. De opwarming van de aarde speelt hierin een grote rol.

14 Water in Herent: Nu Gevaar voor overstroming in Herent.
World Under Water Intypen Termerestraat 23, Herent


Download ppt "Water: vroeger en nu Water in Herent."

Verwante presentaties


Ads door Google