De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De tweede wereld oorlog

Verwante presentaties


Presentatie over: "De tweede wereld oorlog"— Transcript van de presentatie:

1 De tweede wereld oorlog
In 28,815 woorden.

2 Voorspel Machtsevenwicht Europa Verdrag van Versailes
Herstelbetalingen Conflict over Rurhgebied in 1923 Leningen aan duitsland (Dawesplan) Vastlegging van westgrens Duitsland (Locarno) Hitler aan de macht in 1933 Verwerping Verdrag van Versailles Herbewapening van Duiste leger Anexatie van Oostenrijk Bondgenootschap met Fascitisch Italie Bondgenootschap tussen Polen en Engeland Inval van Polen door duitsland in 1939

3 Oorlog Engeland verklaard duitsland de oorlog op 3 sebtember 1939
Von Ribbentop Molotv Pacht. Polen wordt verslagen door Duitsland en Sovjet-unie Soviet Unie lijdt zware verliezen tijdens aanval op Finland April 1940, Duitse bezetting van Denemarken en Noorwegen. Panzer Divisies via de Ardenne Naar de Kanaalkust

4 Een Catastrofale Nederlaag
Mei 1940, Duitsland bezet Nederland Belgie Luxenburg en Frankrijk. Chamberlain; “Vernietiging van Hitlerisme” Panzer Divisies via de ardenne naar kanaalkust Herfst '39 tot voorjaar '40. Pauze “Phony war / Sitzkrieg” Engeland vocht door zonder steun van America en plande voor de toekomst. Franse vloot gezonken bij Algerije.

5 Battle of Britain “Adlertag” eerste conflict dat volledig in de lucht plaatvond. Royal Airforce tegen de Luftwaffe Figter Command was goed georganiseerd ben beschikte over radar. Lufwaffe was echter bedoeld ter ondersteuning van het leger. Engelse industrie was qua vliegtuigen beter dan de Duitse. Royal Navy en gebrek aan ervaring waren een te groot risico voor een Amfibische operatie. Duitsers gingen door met de “Blitz”

6 Ontcijfering van Codeberichten
In 1919 ontwikkelde de Nederlander H.A. Koch de Enigma machine. 1929, duitse leger en marine kopen de rechten voor het maken van de Enigma Fransen en Engelsen waren niet geintereseerd. Enigma van de Luftwaffe bleek makkelijk te ontcijferen Begin van 1942 gebruikte de Duitsers een nieuwe code voor hun berichten.

7 Strijd om atlantische oceaan
Engeland was afhankelijk van import om te overleven. Duitse duitboot vloot was te klein voor de gehele oceaan. Veel handel werdt tot zinken gebracht door duikboten. Amerikaanse vrachtschepen waren ook doelwitten. Vliegtuigen bleken zeer effectief tegen duikboten een door het kunnen ontcijferen van de codeberichten kwam in 43 een einde aan de zogenoemde “Alantic Gap”

8 De Strategische Bombardementen
Engeland was bang voor bommewerpers en richte daarom de RAF op. Jachtvliegtuigen productie hadden prioriteit boven bommenwerpers. Bommenwerpers waren niet nauwkeurig en gebruikte “Area bombing” om het doelwit toch te kunnen raken. B-17 “Flying Fortress” bleek een misslukking. De bommewerpers kregen een escorte. Duitse steden gebombardeerd. Veel burgerslachtoffers door gebruik van Areabombing met als hoogtepunt de Atoombommen die gebruikt werden op Hiroshima en Nagasaki.

9 Oorlog in africa Italiaanse offensief begon in de zomer van 1940, Begin 1941 begon het engelse offensief tegen italie. Engelsen beschikte over de Enigma machine. Panzer divisies onder leiding van Rommel Naar Tripolitanie. 16 mei, Italianen gaven zich over. Americanen konden engelsen bevoraden via het Suez kanaal. Montgomery won in 42 van Rommel die naar Tunesie ging.

10 De Balkan Mislukte Italiaanse aanval op Griekenland
Duitse bezetting van Balkan. Bombardement van olie velden.

11 Barbarossa Adviseurs: Niet beter om eerst Engeland te verslaan?
Hitler vond de grondstoffen en grondgebied belangrijk Aanval van 3 kanten op Rusland Westelijk rusland tot de Oeral moest Duits grondgebied worden. Einsatzgruppen Begin van de zomer 1941: Russische leger aan de grens verslagen. 8 juli was de helft van het russische leger uitgeschakeld. Eind juli opsplitsing naar Noord en Zuid. September groep centrum hersteld. Oktober; sneeuw en regen. November, komst van vorst, Duitse leger niet opgewassen tegen de Kou, de Russen echter wel. Komst van Siberische versterkingen, Einde Barbarossa.

12 Pearl Harbour 7-12-1941, aanval van Japan op Americaanse vlootbasis.
Radarpost vergiste zich. Matrozen waren aan de wal en schepen waren onderbemand. Japan bezet Nederlands grondgebied voor de grondstoffen. Amerikanen ontcijferde de japanse codeberichten. Mei 1942, overwinning van Amerika in de Koraalzee. Juni 1942, Slag om midway. Amerikanen waren op de hoogte van de aanval en stuurde 3 grote vliegdekschepen.

13 Keerpunt? Aanval japan op Amerika
Hitler steunt de Japanners in hun gevecht tegen amerika. Hitler verklaart Amerika de oorlog. Duitsland tekende het eigen doodvonnis door Zowel rusland als Amerika tegelijkertijd als vijand te hebben (Oorlog aan twee fronten)

14 Economische mobilisatie en oorlogsproductie
Rusland evacueerde mensen en productie naar het oosten. Rusland had minder staalproductie maar produceerde meer tanks en vliegtuigen dan duitsland. Rusland paste massaproductie toe voor het produceren van wapens. VS: Veel werk en arbeidsproductiviteit omdat men hun steentje wilden bijdragen. Amerika produceerde heel snel en werdt een Militaire supermacht door haar productiemogelijkheden. Duitsland was traag in haar mobilisatie tegen deze supermachten en kwam pas in 1944 echt op gang, te laat om de oorlog te winnen. Duitsland prefereerde kwaliteit over kwantiteit. Duits materiaal was dus zeer goed maar gebrekkig in aantallen.

15 Slag om Stalingrad Zuitoostelijke aanval op de olievelden van de Soviet Unie en Stalingrad. Stalingrad was slecht voorbereid, Rusland had reserves in Moskou Generaal Zjukow was de leider van de russische verdediging van stalingrad. Russen heerste in de nacht over de stad, in de stad worden Man op man gevechten gehouden. 31 Januari capituleert de commandant Paulus aan de russen.

16 Koersk en de bevrijding van de Sovjet-Unie
Begin juli Duitse aanval op Koersk Russen vingen de duitse aanval op door een zeer groot defensief systeem wat ruimte gaf aan de duitsers. 12 juli 1943, de grootste tankslag in de geschiedenis. Roemenie bevrijd op

17 Perifere operaties George C. Marshall stelde een directe aanval voor op europa. Winston Churchill vocht vooral een uitputtings oorlog met blokkades en bommardementen. 1943, rommel vertrekt uit africa. Begin juli 1943, Geallieerde ariveren in Sicilie Sebtember 1943, landing in salerno Operatie “Monte Vassino”, Deutse troepenmacht in italie versterkt en rome bezet.

18 Overlord Locatie moest binnen actieradius van jagers liggen.
Er moest volle maan zijn op de datum voor de invasie. Duitse divisies langs de Atlantik wall stelde weinig voor. De Duitsers werden misleid door de verspreiding van de parachutisten. De aanval gebeurde terwijl Rommel op vakantie was. Hitler en Rundstedt sliepen. Duitse officieren twijfelde of het geen afleidingsmaneuvre was.

19 Aanslagen 8 November 1939: aanslag op Hitler zelf, beraamd door George Elser. Hitler overleefde de aanslag omdat hij direct vertrok van de locatie waar hij was. 20 Juli 1944: Aanslag op Hitler beraamd door Von Stauffenberg. 2 bommen waren er geplaatst. Echter ging er maar 1 af. Hitler de aanslag door het feit dat de bom achter een dikke houte tafelpoot stond.

20 Bevrijding van West-Europa
Eind juli ‘44 Opmars werd vertraagd door gebrekkige bevoorrading + naderende winter Duitse productie piek te laat.

21 Onverwachte tegenslag
Poging om de west wall te doorbreken via Arnhem Market Garden Slag om arnhem werd verloren door de geallieerde Brandstof tekort tijdens het ardennenoffensief. Kerst 1944, overwinning behaald door de mobiliteit van de Geallieerde Januari 1945, Russische opmars richting Berlijn Russen bereiken berlijn, moord en geweldpleging volgt. Berlijn aangevallen vanuit het oosten en het Zuidoosten. Eind april, russen hebben berlijn omsingeld. Rijkstag wordt veroverd. Zelfmoord van Adolf Hitler in mei 1945 Duitsland kapituleerde aan de westerlijke geallieerden. Dit maakte Stalin woedend.

22 Eindspel 7 Maart, Spoorbrug van Remagen komt tegen alle verwachtingen in Amerikaanse handen, Dit leide tot een snellere opmars. 12 April, Amerikanen bij de Elbe, 24 April ontmoeting van Amerikanen en Russen Russen naderen Roemenie, Duitsland bombardeerd boekarest. Roemenie verklaard duitsland de oorlog, Deur naar Oost europa staat hierdoor open.

23 De oorlog in de Stille Oceaan
Amerikaanse mariniers rukken op naar eilanden van Sololom Leger bereikt nieuw Guinea via de Noordkust Amerikaanse onderzeeers blijken zeer effectief tegen Japanse koopvaardij Gevecht rond de Marshaleilanden. Grote amfibische landing in Okinawa. Japanners zetten Kamikaze acties in om amerikanen tegen te houden Amerika ontwikkeld en brengt twee atoombommen boven japans grondgebied tot ontploffing. Japan geeft zich in 1945 over aan Amerika.


Download ppt "De tweede wereld oorlog"

Verwante presentaties


Ads door Google