De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Genetica. Vragen  Wat is een gen?  Een rij van enkele honderden tot duizenden baseparen in DNA dat codeert voor een eiwit.  Wat is een allel?  Een.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Genetica. Vragen  Wat is een gen?  Een rij van enkele honderden tot duizenden baseparen in DNA dat codeert voor een eiwit.  Wat is een allel?  Een."— Transcript van de presentatie:

1 Genetica

2

3 Vragen  Wat is een gen?  Een rij van enkele honderden tot duizenden baseparen in DNA dat codeert voor een eiwit.  Wat is een allel?  Een of meerdere vormen van een gen. (Meest voorkomende type van een gen noemen we wildtype)

4 Vragen  Wat is haploied en diploied?  Haploied: Cel met van elk type chromosoom een exemplaar Diploied: Cel met van elk type chromosoom twee exemplaren

5 Vragen  Wat is homozygoot / heterozygoot?  Homozygoot: Zelfde allelen Heterozygoot: Verschillende allelen Voorbeeld: Chromosoom 3 ?

6 Mendel  één kenmerk verschillend (monohybride) Homozygote planten  F1 Kruiste F1 nakomelingen  F2

7

8 Monohybride kruising  Schema op bord: Monohybride http://www.bioplek.org/animaties/erfelijkheid sleer/animatie_erf1.swf http://www.bioplek.org/animaties/erfelijkheid sleer/animatie_erf1.swf  Recessief / dominant

9

10 Nakomelingen F1

11 Geslachtscellen?

12 Kruisingsschema

13 Monohybride  http://www.bioplek.org/animaties/erfelijk heidsleer/Mendel.html http://www.bioplek.org/animaties/erfelijk heidsleer/Mendel.html

14 Vraag  Hoe liggen de verhoudingen in fenotype in F2 als: Mannetje x Vrouwtje Aa x aa

15 Vraag 7  In de afbeelding zijn vier lichaamscellen van verschillende varkens schematisch getekend. De genen in de chromosomen zijn aangegeven.

16 Vraag 7  Welk varken is homozygoot voor de eigenschap opstaande oren?  Welke varkens zijn heterozygoot voor de staartvorm?

17 Vraag 7  Is varken 4 homozygoot of heterozygoot voor de oorvorm?  Het gen voor hangende oren is dominant over dat voor opstaande oren. Noteer voor elk varken de vorm van de oren.

18 Vraag 7  Varken 2 blijkt een krulstaart te hebben.  Welk gen voor staartvorm is dominant?  En welk gen is recessief?

19 Vraag 7  Noteer welke staartvorm de varkens 1, 3 en 4 hebben.  Een ander varken blijkt een rechte staart te hebben. Is dit varken homozygoot of heterozygoot voor de staartvorm?

20 Vraag 7  Een varken blijkt hangende oren te hebben.  Kun je hieruit afleiden of dit varken homozygoot of heterozygoot is voor de oorvorm?

21 Vraag 7  Een varken blijkt hangende oren te hebben.  Kun je hieruit afleiden of dit varken homozygoot of heterozygoot is voor de oorvorm?

22 Vraag 8  Geef de genotypen van de vier varkens met letters aan. Gebruik daarbij Q en q voor de oorvorm en R en r voor de staartvorm.

23 Intermediair fenotype  Film Mendel (2.30 - 4.45)  Intermediaire fenotypes

24 Vraag 8  Bij kippen wordt de kleur van de veren bepaald door een gen voor witte veren en een gen voor zwarte veren. Een kip die heterozygoot is voor deze eigenschap heeft fijn gespikkelde veren (een zgn. `blauwe Andalusiër').

25 Vraag 8  Welk fenotype is intermediair?  Wat is bet genotype van een kip met witte veren?  En van een kip met zwarte veren?  En van een kip met fijn gespikkelde veren?

26  Strokenpracticum eigenschappen  bevruchting

27 Dihybride kruisingen

28 F1? Gameten?

29

30 Gameten

31 Genotype

32 Fenotype

33 BBB  Wild type:  Rode ogen  Lange vleugels  Lichtbruine lichaamskleur  Mutant:  Donkere lichaamskleur  Korte vleugels  Sepia ogen

34 Meerdere eigenschappen  Bekijk BBB: Meiose en genetica  Bekijk 2 genen op verschillende chromosomen (homozygoot)

35 Website  Gene machine Gene machine


Download ppt "Genetica. Vragen  Wat is een gen?  Een rij van enkele honderden tot duizenden baseparen in DNA dat codeert voor een eiwit.  Wat is een allel?  Een."

Verwante presentaties


Ads door Google