De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voorlichting examenklassen (2)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voorlichting examenklassen (2)"— Transcript van de presentatie:

1 Voorlichting examenklassen (2)
VOORLICHTING OVER HET EXAMENJAAR

2 Nog geen 18 jaar? Word je pas 18 jaar als je al studeert?
Je bent dan nog minderjarig en hebt geen tekenbevoegdheid voor contracten e.d. Je hebt dan voor die periode een Voogd nodig, bv. een familielid of goede vriend van je ouders die in Nederland woont. Om vast te leggen dat iemand Voogd is moet een verklaring door een notaris worden opgemaakt. Voor verdere info: Afd. Studiebegeleiding.

3 Jij en je ouders ouders gescheiden: 2 formulieren SIA
ouder overleden: overlijdensakte sturen Inkomen buiten beschouwing laten: speciaal formulier* te krijgen. Benodigde verklaringen: 1) verklaring van de student 2) verklaring van de andere ouder 3) verklaring van onafhankelijke derde partij. * Formulier verkrijgbaar bij het Decanaat.

4 Studeren in Nederland HBO: Aan een Hogeschool (toegankelijk met een Havo-diploma) is de opleiding praktisch gericht. Studenten worden opgeleid voor leidende functie in een bedrijf (manager) of leraar, accountant, sociaal werker etc. Het voorlaatste jaar is een stagejaar. Na behalen Bachelordiploma kan verder worden gestudeerd aan de Universiteit (WO) waar de Mastertitel kan worden behaald.

5 W.O.: Wetenschappelijk Onderwijs
WO: Een universitaire opleiding is theoretisch: De student(e) moet veel aan zelfstudie doen. Hij/zij moet heel veel stof zelfstandig doornemen. Kortom: zelfdiscipline en een duidelijk doel voor ogen zijn vereisten om aan een universiteit te slagen, naast een groot doorzettingsvermogen.

6 Loting ‘Numerus fixus’: teveel aanmeldingen eerstejaars voor bepaalde studies. ‘Gewogen’ loting: gem. eindcijfers bepalen kans om ingeloot te worden. Belangrijk om tweede keus te hebben. Opgeven: uiterlijk 15 mei. Check studies met loting:

7 Andere vormen toelating
Decentrale selectie: eigen selectie van bepaalde opleidingen, soms 100 % Vereist: opgeven voor centrale selectie (loting) via Check deadline voor aanmelding. Toelatingscriteria verschillen per school. Check studies met decentrale selectie:

8 Andere vormen toelating
‘Selectie aan de poort’: toelatingstest voor bepaalde opleidingen. Voorbeelden: fysiotherapie, logopedie, alle opleidingen in sector ‘Kunst’. Vereist: opgeven via Toelatingscriteria verschillen per school. Check studies met selectie:

9 ww.colegioarubano.aw/leerlingen/decanaat
Matching Steeds meer scholen roepen aankomende studenten op voor een ‘studiekeuzecheck’. Dat gebeurt om vast te stellen of de studie past bij jou, de student, of jullie ‘matchen’. Het vindt plaats in juni, voor ons in augustus. Het matchinggesprek is verplicht, het kan worden gevolgd door een studiekeuzeadvies. Het advies kan zijn: kies een andere studie. Kijk op de website van je school voor info. ww.colegioarubano.aw/leerlingen/decanaat

10 Studies in English: TOEFL/SAT
Voor alle Engelstalige studies in US, NL, Aruba etc.: TOEFL en SAT tests nodig. TOEFL tests: 2x per jaar op Colegio SAT tests: 2x op Colegio, 2x op ISA Reminder: inschrijven online en op tijd! Betalen (op tijd) per creditcard, deadline! Check schedule 2013-’14; TOEFL: 12 april.

11 ARUBA Universiteit van Aruba biedt aan:
(1) Arubaans Rechten-opleiding (WO, ofwel alleen toegankelijk voor vwo-ers). (2) Bedrijfseconomie, BE (HBO) en Commerciele economie, CE (HBO). (Opm.: In het eerste jaar van de FEF volg je zowel BE- als CE colleges. Aan het eind van dat jaar kies je jouw definitieve richting.) (3) Hospitality and Tourism Management, toegankelijk met voldoende TOEFL en SAT tests. (4) Social Work & Development; Organization, Governance & Management. (vold. TOEFL-test)

12 Academic Experience Het Decanaat en de Universiteit van Aruba organiseren na de 3e SE-periode bezoek aan de volgende studies: V-6 klassen gaan proefstuderen (‘mock college’ ) bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. H-5 leerlingen gaan hetzelfde doen bij a) de FEF (Financieel-Economische Faculteit) b) de HTMS(Hospitality and Tourism Management) c) de FAS (Social Work & Development; Organization, Governance & Management) de IPA (Instituto Pedagogico Arubano) het Horacio Oduber Hospital en de Rietveld Academie

13 Onderwijsinstituut I.P.A.
De I.P.A. is verantwoordelijk voor de opleiding van studenten die voor het Onderwijs op Aruba hebben gekozen. Je kunt opgeleid worden tot kleuterleid(st)er, basisschool-onderwijzer(es) en leerkracht van sommige vakken van de mavo/havo (onderbouw)

14 Introductie bij je ‘school’
Elke onderwijsinstelling (je ‘school’’) en studentenvereniging (gezelligheids- of sport-) organiseert een introductieweek voor eerstejaars studenten. Om elkaar, dus de mede-eerstejaars studenten, ouderejaars studenten en jouw docenten te leren kennen en zodoende met een prettig gevoel aan de studie te beginnen. Ook al is deze introductieweek misschien niet verplicht, is het dringend aan te raden eraan deel te nemen. Bezoek de website van je onderwijsinstelling en stuur s als je vragen hebt!

15 Wijziging studie voor aanvang
doorgeven aan Directie Onderwijs, afdeling Studiefinanciering: met formulier WA doorgeven aan DUO/IB-Groep: via website Studielink.nl; Hoe? Eerst nieuwe inschrijving studie maken, daarna eerdere inschrijving studie annuleren.

16 Belangrijke websites www.duo.nl www.ea.aw www.studielink.nl


Download ppt "Voorlichting examenklassen (2)"

Verwante presentaties


Ads door Google