De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Programma Jo Lahaye – welkom en introductie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Programma Jo Lahaye – welkom en introductie."— Transcript van de presentatie:

1 Programma 10.30 Jo Lahaye – welkom en introductie.
11.00 Hans Bakhuizen - stand van zaken bij de Publiek Omroep 11.20 Maaike van Leijen - videogebruik in het onderwijs 11.40 Pieter Varekamp - samenwerking met het onderwijs 12.00 Lucas Vroemen - beschikbare open source tools 12.30 lunch 13.00 David Kirby, BBC – professionele open source video productie en opslag. Concreet in gebruik bij grote producties. 13.45 Forumdiscussie.

2 Keuzes ICT zijn niet waardenvrij
Jo Lahaye Projectmanager WOSI (UvA - HvA) Stichting MMBase HollandOpen

3 Conferenties, symposia, workshops, thematische netwerk borrels, belangenorganisatie, projecten, communities, etc.. Interoperabiliteit, uitwisseling, samenwerking, delen (content)

4 Inhoud Definitie OSS, open standaarden. Lessons learned (in de ict)
Standaarden van apparaat tot webplatform Beleid en wat moeten omroepen hiermee Ook zonder beleid: OSS biedt kansen

5 Open standaarden Open Source Software
Een standaard (set afspraken) is open als: de standaard laagdrempelig toegankelijk is, te begrijpen is en voor het aanmaken, ontsluiten en uitwisselen van informatie software van meerdere partijen wordt gebruikt. En de moderatie kent een open proces. Een applicatie is Open Source als: de broncode van de software onder een erkende Open Source licentie is vrijgegeven en iedere deskundige (marktpartij) er verder aan kan en mag ontwikkelen.

6 Iedere auto zijn eigen type brandstof ?

7 Lessons Learned Les 1: Intellectueel eigendom van gecreerde en opgeslagen data niet uit handen geven. Les 2: Data dient migreerbaar te zijn naar ander systeem: open standaard voor opslag en interoperabiliteit (lock-in). Les 3: Geen eenzijdige licentiebepalingen: verplichte updates, eenzijdige financiele bepalingen. Les 4 t/m 50: fouten wijten aan een ander (OS, DB). Escrow veiligheid etc., etc., etc., etc.

8 More good reasons (makro)
“We” zijn te klein om standaarden op te leggen Convergentie: Elektronica <-> US-led ICT industrie Europa tekort op handelsbalans van +/- 35 miljard euro: dit bedrag groeit (products <–> services). Open standaarden, open source software, open content zijn enablers van (open) en lokale innovatie. Digitale duurzaamheid, toegankelijkheid. Effecten langere termijn (copyrights, patenten…).

9 Documentformaat PDF omgeven met patenten, copyrights
Documentformaat PDF omgeven met patenten, copyrights. Dat geldt ook voor bijna alle graphics, audio- en video-formaten. 43 pagina’s

10 playstation WII Nintendo DS

11

12 Documenten online …… adds… Steeds meer online. Spellen, video, audio Eigenaar platform / standaard is winnaar.

13

14 Conclusies Voorkant is van belang! Waartoe verplicht je de bezoeker: browser, audioplayers, documentformaten, videoplayers, vector graphics. Welke hard- en software is nodig om de content te raadplegen. Achterkant is nog veel belangrijker! Op welke wijze is die data in de toekomst toegankelijk (systeem onafhankelijk) en in welk formaat is de originele data opgeslagen. Een data-formaat is wellicht nog te “kraken” zolang reverse engineering “mag”, maar met een versleutelde codex of database lukt dat niet. Media zijn belangrijk: massa en voorbeeldfunctie. Onderwijs is belangrijk: toekomstige generaties. Ict onderwijs weet niks van OSS en open standaarden. Onderwijsorganisaties werken met gesloten systemen, steeds meer kennis verdwijnt in gesloten omgevingen.

15 Standaarden en omroep Standaarden:
Overheid “zegt”: open standaarden moeten voor communicatie met de burgers. Maar geen verplichting of sancties. Plan Heemskerk vooral gericht op de rijksoverheid. Het Open Document Formaat speelt een belangrijke rol, maar dat is nog niet zo eenvoudig… Dus voor de omroep liever geen Silverlight, geen flash,… maar wat dan? BBC: wij willen niet communiceren in formaten die de burgers geld kosten en met patenten zijn dichtgetimmerd. Ondanks een unanieme Tweede Kamer, is de praktijk weerbarstig en kiezen veel organisaties de makkelijkste (uit-)weg.

16 OSS en omroep Open Source Software (OSS):
Overheidsbeleid is “stimuleren”. (Maar alleen door combinatie van Open Standaarden EN OSS is vendor lock in te voorkomen). OSS is interessant, want: Maatschappelijke en (makro-) economische redenen: ICT handelsbalans, controleerbaarheid, transparantie, gelijkheid, monopolies, vendor lock-ins, etc. Welgemeend eigenbelang: Flexibiliteit en sturing softwareontwikkeling Samenwerking, zonder dat een derde er met de kluif vandoor gaat. Gezondere relatie met ict dienstverlener Langdurige borging van content (je kan er altijd bij). Koppelingen met andere systemen kunnen altijd. Innovatie is UW business….

17 ROOSS !? Dank voor uw aandacht! Vragen? Mag ook later:

18 Forumdiscussie 1. BBC-systematiek voor professionele video-ingest, mediaopslag en archivering. Interessante ontwikkeling voor Nederland. Is een concrete pilot interessant ? 2. Samenwerking NPO en ROOS. Introductie en realiseren van Open Source projecten? Nadenken over mogelijke toepassingen. (bijvoorbeeld Dirac van de BBC) Of is het een sneltrein (NPO) versus de boemel (ROOS). 3. Centraal CMS te gaan gebruiken voor alle regionale omroepen. Wat zijn de eerste gedachten hierover? Wat zijn dan de voor- en de nadelen van Open Source bij zo’n centraal systeem? Wat moet zo’n systeem kunnen (multiplatformdistributie, narrowcasting, e.d.) 4. Samenwerking met onderwijs, bijvoorbeeld met Kennisnet. Welke mogelijkheden biedt dat? En is het interessant om content van de regionale omroepen ook te gaan gebruiken in het (hoger) onderwijs? Wat komt er terug?


Download ppt "Programma Jo Lahaye – welkom en introductie."

Verwante presentaties


Ads door Google