De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gemaakt door: Sophie de Vries en Joyce

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gemaakt door: Sophie de Vries en Joyce"— Transcript van de presentatie:

1 Gemaakt door: Sophie de Vries en Joyce
Koffie Gemaakt door: Sophie de Vries en Joyce

2 Waar gaan wij het over hebben?
Koffietijd Hoe is het begonnen? Wat is koffie? Koffielanden

3 Koffietijd Als het ‘s morgens tegen half elf loopt, komt op heel veel plaatsen in Nederland het werk even stil te liggen. Alle mensen gaan dan een lekker kopje koffie drinken. Dan heeft men al een fikse werktijd achter de rug. Een kop koffie brengt dan niet alleen wat afwisseling, maar geeft ook nieuwe energie en fris en monter verder te gaan. Er gaat van dit vocht een opwekkende werking uit. Het geeft de mens een opkikkertje. Bij sommigen verdrijft het zelfs de slaap. En koffie bevat een opwekkende stof. En die stof heet coffeïne.

4 Hoe is het begonnen? In een ver verleden heeft men ontdekt dat uit de koffiezaden een pittige, opwekkende drank kon worden bereid. Maar hoe men dat ontdekte, is niet precies bekend. Wel bestaan er enkele legenden over. Volgens een van die verhalen was er sprake van een geitenhoeder. De man viel op dat zijn dieren ongewoon speels en opgewekt ronddartelen als ze bladeren en bessen van een bepaalde struik hadden gegeten. Hij ging voor zichzelf een drankje maken van die bessen en vond dat erg lekker. Zo zou de koffie in de wereld gekomen zijn. Maar dit zijn dus legenden. Ze zouden wel waar kunnen zijn. Maar een ding is zeker oorspronkelijk komt koffie uit Afrika en met name Ethiopië. Van daaruit kwam dit product via de handelswegen in Arabië terecht.

5 Wat is koffie? Koffie is een grote boom die 8 tot 10 meter lang kan worden. Men laat deze boom maar 2 ½ tot 3 meter lang worden. Op de tak van deze boom komen paars met witte bloemetjes. Later worden dit besjes. Dit besje laten ze drogen. Zo ziet de koffiebes eruit: onder het velletje zit vruchtvlees. Net zoals de rozenbottel, dat heeft ook vruchtvlees. Daaronder zit de koffieboon. Deze boon wordt vermaalt. Dat zit ook in een koffiepad die wij in ons koffiezetapparaat gebruiken.

6 Koffielanden Koffie komt oorspronkelijk uit Afrika. Maar steeds meer landen gaan het produceren. Zoals Colombia, Brazilië, Mexico, Ivoorkust en Ethiopië. Hier onder ziet u de kilo’s van de koffielanden: Zuid-Amerika Brazilië Colombia Midden-Amerika Mexico Guatemala Afrika Ivoorkust Angola Ethiopië Uganda


Download ppt "Gemaakt door: Sophie de Vries en Joyce"

Verwante presentaties


Ads door Google