De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Eendenkooiproject Introductie: de Eendenschool Eendenkooi Waardenburg Er is hier een echte eendenschool! Jonge eenden worden opgeleid tot lokeend Lokeenden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Eendenkooiproject Introductie: de Eendenschool Eendenkooi Waardenburg Er is hier een echte eendenschool! Jonge eenden worden opgeleid tot lokeend Lokeenden."— Transcript van de presentatie:

1 eendenkooiproject Introductie: de Eendenschool Eendenkooi Waardenburg Er is hier een echte eendenschool! Jonge eenden worden opgeleid tot lokeend Lokeenden lokken wilde eenden de vangkooi in, zodat de kooiker ze kan vangen. Slim hè! De kooiker of de boswachter gaat je hier vertellen hoe de eenden worden opgeleid tot lokeend. Probeer achter de volgende drie antwoorden te komen: Waarom zijn er lokeenden nodig? Hoe traint de kooiker de eenden? Hoe ziet de school er uit? Onthoud het verhaal goed, zodat je het later zelf kunt vertellen! Opdracht Benodigdheden: - plattegrond

2 eendenkooiproject 1a. De vangpijp Eendenkooi Waardenburg Je staat hier aan het einde van de vangpijp van de eendenkooi. Vanuit de grote plas in het midden van de kooi lokt de kooiker de eenden de vangpijp in om ze te kunnen vangen. Opdracht Benodigdheden: - geen Ga op onderzoek uit hoe de vangpijp er precies uitziet. Bespreek de antwoorden aan het begin van de vangpijp met elkaar (bij opdracht 1b). a- Hoe lang is de vangpijp? (De plank die hier ligt is één meter. Kijk maar eens hoe groot jouw stappen van een meter moeten zijn.) Tel het aantal grote stappen van het eind naar het begin van de pijp. b- Wat valt je op aan de vorm van de vangpijp? c- Hoe lokt de kooiker de eenden in de pijp? d- Waar dienen de rietschermen voor?

3 eendenkooiproject 1b. Wat heb je ontdekt? Eendenkooi Waardenburg De rietschermen die je hier ziet, staan om de vangpijp van de eendenkooi heen. Vanuit de grote plas in het midden van de kooi lokt de kooiker de eenden de vangpijp in om ze te kunnen vangen. Opdracht Benodigdheden: - geen Geef hier antwoord op de volgende vragen: a. Hoe lang is de vangpijp? b. Wat valt jullie op aan de vorm van de vangpijp? c. Hoe lokt de kooiker de eenden in de pijp? d. Waar dienen de rietschermen voor?

4 eendenkooiproject 2. Oude essen vertellen Eendenkooi Waardenburg Deze bomen staan er al vanaf het begin dat deze eendenkooi werd gebouwd. Dat is 500 jaar geleden! Zij hebben dan ook al heel veel meegemaakt. Ze worden één keer per 10 jaar geknot, zodat ze niet zo hoog worden. Knotbomen worden meestal veel ouder dan gewone bomen. Opdracht Benodigdheden: - kist met materialen Kies per tweetal een boom uit, die je wilt onderzoeken. a. Wat maakt jullie boom zo bijzonder? b. Waaraan zie je dat jouw boom heel oud is? Pak dan de materialen die in de kist liggen en onderzoek wat je allemaal op of bij de boom tegenkomt. a. Wat leeft er allemaal in en op de boom? b. Wat vindt jij mooi aan jouw boom en waarom? Vertel aan elkaar wat je hebt gevonden.

5 eendenkooiproject 3. Sluipspel Eendenkooi Waardenburg In de eendenkooi moet de kooiker altijd heel stil zijn. Anders vliegen de eenden weg en kan hij niets meer vangen. Ook moet hij oppassen dat de eenden hem niet zien. De rietschermen helpen hierbij. Opdracht Benodigdheden: - vlaggetje We gaan hier een sluipspel spelen. Deel jullie groep op in 2 kleinere groepjes. Ieder groepje loopt aan 1 kant van het scherm richting het eindpunt. Loop zo zachtjes mogelijk! Als jij het andere groepje hoort dan laat je dat merken door het vlaggetje omhoog te steken. Kijk hoe ver je bent gekomen. Begin eventueel opnieuw.

6 eendenkooiproject 4a. Ssssssssst Eendenkooi Waardenburg Zoals je weet moet het in de eendenkooi het heel stil zijn om de eenden niet weg te jagen. Ook om andere dieren te kunnen zien is het belangrijk om stil en voorzichtig te zijn. Opdracht Benodigdheden: - geen Jullie gaan nu naar een plek in het midden van de eendenkooi (zie plattegrond). Hier is het heel belangrijk om stil te zijn. Loop heel stilletjes achter elkaar aan naar de volgende opdracht (4b). Kijk onderweg goed of je iets ziet. Misschien kom je wel een ree tegen!

7 eendenkooiproject 4b. Ssssssssst Eendenkooi Waardenburg Opdracht Benodigdheden: - stopwatch Ga met z’n allen in een kring staan met de ruggen naar elkaar toe. Doe dan 2 stappen naar voren en luister eens heel goed. Wees nu 3 minuten helemaal stil (begeleider kan dit met een stopwatch aftellen). Na die 3 minuten kom je stilletjes bij elkaar en fluister je naar elkaar wat je allemaal gezien en gehoord hebt. Zou jij je hier veilig voelen als jij eend was? Je bent nu in het stiltegebied aangekomen in het midden van de eendenkooi. Eenden en andere wilde dieren reageren niet op geluiden die er altijd zijn, zoals verkeer en ruisende bomen. Wel schrikken ze heel erg van menselijke geluiden die ze niet kennen.

8 eendenkooiproject 5. De molen Eendenkooi Waardenburg Opdracht Benodigdheden: - trechter met zand - trechter met klei Jullie gaan hier ontdekken hoe het water in de eendenkooi wordt vastgehouden. Je hebt hiervoor nodig: een trechter met zand en een trechter met klei. Deze trechters staan in een plastic fles/buis. Schenk op beide trechters 500 ml water. a. Welke verschillen zie je tussen zand en klei? b. Welke grondsoort houdt het water het beste vast? Hoe denk je dat dat komt? c. Welke grondsoort zit hier in de bodem? Toch moet deze molen regelmatig water in de eendenkooi pompen. d. Waarom moet dat denk je? De Eendenkooi heeft voldoende water nodig. De plas mag niet droogvallen. Omdat het waterpeil in de omgeving lager ligt, sijpelt er constant een beetje water uit de kooi. Daarom moet er af en toe water het gebied in worden gepompt. Dit gebeurt met behulp van deze molen.

9 eendenkooiproject 6. Het kooikerhondje Eendenkooi Waardenburg Opdracht Benodigdheden: - geen Je ziet hier 6 foto’s van honden. Welke hond is het meest geschikt als kooikerhond? Waarom denken jullie dat? De kooiker maakt gebruik van zijn trouwe viervoeter. Zijn hond helpt hem om de eenden te vangen. Maar, hoe doet de hond dat eigenlijk? En welke hond is hiervoor geschikt?

10 eendenkooiproject 7. Wat ruik je? Eendenkooi Waardenburg Opdracht Benodigdheden: - blinddoek - geurdoekjes Kun jij net zo goed ruiken als een eend? Één van jullie krijgt een blinddoek om en gaat aan één kant van de lijn staan. Een ander kind gaat achter de andere lijn staan en pakt een doekje met een geur er op. Langzaam loopt hij nu naar het geblinddoekte kind toe. Zodra de geblinddoekte de ander ruikt, steek je je hand omhoog. Daarna ruil je. Wie van jullie kan het beste ruiken? De kooiker gebruikt allemaal hulpmiddelen om te voorkomen dat de eenden hem kunnen ruiken. Meestal rookte een kooiker een pijp. Hiermee kon hij niet alleen zijn eigen geur verdrijven, maar ook kijken waar de wind vandaan kwam. Als een kooiker geen pijp rookte, dan had hij een stukje brandend turf in een zeepklopper.

11 eendenkooiproject 8. Hoe waait de wind? Eendenkooi Waardenburg Opdracht Benodigdheden: - bellenblaas - kompas Welke vangpijp moet de kooiker vandaag gebruiken? Je ziet hier een bellenblaas en een kompas. Als je bellen blaast, kijk dan goed naar welke kant de bellen waaien. Gebruik het kompas om te ontdekken uit welke richting de wind komt. Vraag aan je begeleider hoe jullie dit het beste kunnen aanpakken. Kiest de kooiker vandaag voor vangpijp A, B, C of D? De eendenkooi heeft vier vangpijpen. Waarom is één niet genoeg? Dat komt door de wind. Eenden vliegen namelijk het beste tegen de wind in. De kooiker moet daarom zorgen dat hij de goede vangpijp gebruikt. Door te kijken waar de wind vandaan komt kan hij dit bepalen.

12 9. Watervogels Eendenkooi Waardenburg Opdracht Benodigdheden: - zoekkaart ‘vogels’ - verrekijker - potlood - opdrachtkaart ‘vogels’ Kijk door de kijkgaten naar de plas. Gebruik de verrekijker om de vogels dichterbij te kunnen bekijken. Op de zoekkaart kun je opzoeken welke vogels je ziet. Schrijf op welke soorten je allemaal ziet en hoeveel van elke soort. Een eendenkooi is een mooi natuurgebied, waar niet alleen eenden, maar ook veel andere dieren voorkomen. Op de waterplas in het midden van de eendenkooi komen allerlei soorten watervogels voor. eendenkooiproject

13 10. Aan de slag! Eendenkooi Waardenburg Opdracht Benodigdheden: - wilgentenen Je mag hier zelf aan de slag. Jullie gaan hier samen een scherm maken van wilgentenen. (Wilgentenen zijn dunne takken van de wilgenbomen die hier staan.) Vraag maar aan de kooiker hoe het moet. Waar worden de schermen voor gebruikt? In de eendenkooi moet altijd veel gebeuren. Schermen moeten in orde blijven, paden moeten gemaaid, bomen gesnoeid en nog veel meer van dit soort werkzaamheden. Alles wat in de eendenkooi wordt gesnoeid wordt weer opnieuw gebruikt. eendenkooiproject


Download ppt "Eendenkooiproject Introductie: de Eendenschool Eendenkooi Waardenburg Er is hier een echte eendenschool! Jonge eenden worden opgeleid tot lokeend Lokeenden."

Verwante presentaties


Ads door Google