De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Analyseren van spotprenten

Verwante presentaties


Presentatie over: "Analyseren van spotprenten"— Transcript van de presentatie:

1 Analyseren van spotprenten
Albert van der Kaap

2 Analyse in drie stappen
Waarop heeft de prent betrekking?

3 Stap 1: Waarop heeft de prent betrekking?
Wie een guillotine ziet denkt waarschijnlijk meteen aan de Franse Revolutie, aan de onthoofding van de Franse koning Lodewijk XVI, zijn vrouw Marie Antoinette en duizenden anderen.

4 Stap 1: Waarop heeft de prent betrekking?
Uit het onderschrift van deze spotprent wordt echter meteen duidelijk dat het om een heel andere gebeurtenis gaat.

5 Stap 1: Waarop heeft de prent betrekking?
Op 11 november 1918 's ochtend om uur had een wapenstilstand een eind gemaakt aan de Eerste Wereldoorlog. Wapenstilstand in het bos bij Compiègne, , ‘s ochtends om uur

6 Stap 1: Waarop heeft de prent betrekking?
Op 28 juni 1919 werd in de spiegelzaal van het paleis van Lodewijk XIV in Versailles een verdrag gesloten…

7 Stap 1: Waarop heeft de prent betrekking?
Duitsland moest erkennen dat zij verantwoordelijk waren voor het starten van de oorlog Duitsland moest een grote schadevergoeding betalen Duitsland mocht slechts een klein leger hebben ( soldaten en matrozen) Duitsland mocht geen luchtmacht hebben Duitsland moest haar koloniën afstaan waarin artikelen stonden die Duitsland zwaar troffen.

8 Stap 1: Waarop heeft de prent betrekking?
Duitsland moest gebied afstaan. waarin artikelen stonden die Duitsland zwaar troffen.

9 Analyse in drie stappen
Wat zie je op de prent?

10 Stap 2: Wat zie je op de prent
De eerste figuur die opvalt als je de spotprent nauwkeurig bekijkt is de persoon voor de guillotine. Hij is geboeid en wat zijn lot zal zijn is duidelijk. Deze persoon stelt Duitsland voor.

11 Stap 2: Wat zie je op de prent
Rondom de guillotine staan nog drie andere personen. Het zijn vertegenwoordigers van hun land. De persoon links is de president van de Verenigde Staten, Woodrow Wilson, de persoon in het midden is Georges Clemenceau, premier van Frankrijk en de persoon rechts is David Lloyd George, de premier van Engeland.

12 Stap 2: Wat zie je op de prent
Rondom de guillotine staan nog drie andere personen. Het zijn vertegenwoordigers van hun land. De persoon links is de president van de Verenigde Staten, Woodrow Wilson, de persoon in het midden is Georges Clemenceau, premier van Frankrijk en de persoon rechts is David Lloyd George, de premier van Engeland. De Franse premier, Clemenceau heeft letterlijk de touwtjes in handen. Hij is het die het vonnis zodadelijk zal voltrekken.

13 Stap 2: Wat zie je op de prent
Rondom de guillotine staan nog drie andere personen. Het zijn vertegenwoordigers van hun land. De persoon links is de president van de Verenigde Staten, Woodrow Wilson, de persoon in het midden is Georges Clemenceau, premier van Frankrijk en de persoon rechts is David Lloyd George, de premier van Engeland.

14 Verdrag van Versailles
Hieronder: De Duitse delegatie Rondom de guillotine staan nog drie andere personen. Het zijn vertegenwoordigers van hun land. De persoon links is de president van de Verenigde Staten, Woodrow Wilson, de persoon in het midden is Georges Clemenceau, premier van Frankrijk en de persoon rechts is David Lloyd George, de premier van Engeland. Op de foto staat bovendien nog Vittorio Orlando, de premier van Italië. Rechts de Duitse delegatie. Boven v.l.n.r.: Lloyd George, Orlando, Clemenceau en Wilson

15 Analyse in drie stappen
Wat wil de tekenaar met zijn prent zeggen? Stap 3: Wat bedoelt de tekenaar met zijn prent?

16 Stap 3: Wat wil de tekenaar met zijn prent zeggen?
De tekenaar maakt met zijn prent duidelijk dat Duitsland zeer zwaar wordt gestraft. Een zwaardere straf dan de doodstraf is niet denkbaar.

17 Stap 3: Wat wil de tekenaar met zijn prent zeggen?
Het is geen toeval dat het Clemenceau is die het vonnis zal uitvoeren. De tekenaar maakt duidelijk dat vooral Frankrijk heeft aangedrongen op zware straffen voor Duitsland.

18 Stap 3: Wat wil de tekenaar met zijn prent zeggen?
Niet zo vreemd misschien als je weet dat de Verenigde Staten ver weg ligt van Europa. Bovendien was Wilson waarschijnlijk de meest idealistische van de drie. Al voor het einde van de oorlog had Wilson zijn Veertien Punten opgesteld als een soort blauwdruk voor een nieuwe wereld. Wilson drong aan op economische wederopbouw in Europa, op zelfbeschikking, vrijhandel en op een Volkenbond die moest zorgen voor blijvende vrede. Hij was dan ook tegen een voor Duitsland hard vredesverdrag.

19 Stap 3: Wat wil de tekenaar met zijn prent zeggen?
Ook Engeland was door water van Europa gescheiden. Bovendien had Engeland, op haar eigen grondgebied, weinig geleden. Herstelbetalingen waren voor Engeland minder belangrijk dan voor Frankrijk. Een economisch sterk Duitsland zou een belangrijke handelspartner kunnen worden en veel herstelbetalingen zouden wel eens nadelig kunnen zijn voor de Britse economie.

20 Stap 3: Wat wil de tekenaar met zijn prent zeggen?
Frankrijk echter grenst aan Duitsland.

21 Stap 3: Wat wil de tekenaar met zijn prent zeggen?
Bovendien heeft Frankrijk en zijn bevolking het hardst geleden onder de oorlog. De meeste loopgraven lagen in de dat land.

22 Stap 3: Wat wil de tekenaar met zijn prent zeggen?
Daar kwam nog bij dat Frankrijk en Duitsland ook al in 1870/71 met elkaar in oorlog waren geweest, waarbij Frankrijk Elzas-Lotharingen aan Duitsland was kwijtgeraakt. Een vernedering die decennialang heeft bijgedragen aan revanche gedachten tegenover Duitsland. Het monument voor de stad Straatsburg op de Place de la Concorde in Parijs was tot 1919 op belangrijke momenten met zwarte crêpe omfloerst.

23 Stap 3: Wat wil de tekenaar met zijn prent zeggen?
Tot slot: Heeft de tekenaar volgens jou een positief of een negatief beeld van het Verdrag van Versailles? Licht je antwoord toe.

24 Spotprent van Will Dyson in de Daily Herald, mei 1919.
Lloyd George, Orlando, Clemenceau (de tijger) en Wilson verlaten de conferentie. Boven het huilende jongetje staat: Klas van 1940 (= de dienstplichtige lichting van 1940). Onderaan ligt het verdrag van Versailles. Analyseer de spotprent en geef een beredeneerd antwoord op de vraag hoe Will Dyson denkt over het Verdrag van Versailles.


Download ppt "Analyseren van spotprenten"

Verwante presentaties


Ads door Google