De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ALBERT VAN DER KAAP De blokkade van Berlijn. Deze spotprent van Illingworth verscheen in de Daily Mail op 9 september 1948 Op de muizen staat “Berlijners”

Verwante presentaties


Presentatie over: "ALBERT VAN DER KAAP De blokkade van Berlijn. Deze spotprent van Illingworth verscheen in de Daily Mail op 9 september 1948 Op de muizen staat “Berlijners”"— Transcript van de presentatie:

1 ALBERT VAN DER KAAP De blokkade van Berlijn

2 Deze spotprent van Illingworth verscheen in de Daily Mail op 9 september 1948 Op de muizen staat “Berlijners” en “Westerse machten” Wat wil de tekenaar zeggen met zijn spotprent?

3 Twee belangrijke begrippen: Denotatie (wat staat er letterlijk, of wat zie je) Connotatie (welke effect heeft de prent op de kijker) Deze spotprent van Illingworth verscheen in de Daily Mail op 9 september 1948 Op de muizen staat “Berlijners” en “Westerse machten”

4 Denotatie Stalin heeft het muizengat geblokkeerd. Connotatie Een verwijzing naar de blokkade van Berlijn. Betekenis Op 24 juni 1948 hadden de Russen alle verkeer over de weg en het spoor naar West-Berlijn geblokkeerd. Deze spotprent van Illingworth verscheen in de Daily Mail op 9 september 1948 Op de muizen staat “Berlijners” en “Westerse machten”

5 Denotatie Stalin, voorgesteld als kat, die met de Berlijners (de muis) speelt. Connotatie Een kat speelt gewoonlijk met een muis, voordat hij hem op eet. Betekenis Stalin speelt, via de blokkade wat met Berlijn, voordat hij de stad binnentrekt (op eet) Deze spotprent van Illingworth verscheen in de Daily Mail op 9 september 1948 Op de muizen staat “Berlijners” en “Westerse machten”

6 Denotatie De andere muizen (de westerse machten) kruipen gealarmeerd in het rond. Connotatie De westerse machten zijn bang dat zij hierna aan de beurt zijn. Betekenis Als Stalin Berlijn heeft veroverd zal hij de westerse landen aanvallen (vroege versie van de Domino theorie). Deze spotprent van Illingworth verscheen in de Daily Mail op 9 september 1948 Op de muizen staat “Berlijners” en “Westerse machten”

7 Vraag je bij elke prent af: Wanneer is de prent gemaakt? Wie heeft de prent gemaakt? Deze spotprent van Illingworth verscheen in de Daily Mail op 9 september 1948 Op de muizen staat “Berlijners” en “Westerse machten”

8 Datum 9 september 1948. Details De blokkade duurde al drie maanden en het was nog onduidelijk of de luchtbrug succesvol zou zijn. Betekenis De prent wil duidelijk maken hoe boosaardig en gevaarlijk Stalin is om zo voor steun voor de luchtbrug te zorgen. Deze spotprent van Illingworth verscheen in de Daily Mail op 9 september 1948 Op de muizen staat “Berlijners” en “Westerse machten”

9 Auteur Illingworth Details Illingworth tekende voor de rechtse krant de Daily Mail. Betekenis Deze prent is westerse propaganda om te laten zien wat je van Stalin kunt verwachten (het binnenvallen van westerse landen). Deze spotprent van Illingworth verscheen in de Daily Mail op 9 september 1948 Op de muizen staat “Berlijners” en “Westerse machten”


Download ppt "ALBERT VAN DER KAAP De blokkade van Berlijn. Deze spotprent van Illingworth verscheen in de Daily Mail op 9 september 1948 Op de muizen staat “Berlijners”"

Verwante presentaties


Ads door Google