De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De grote ontdekkingsreiziger

Verwante presentaties


Presentatie over: "De grote ontdekkingsreiziger"— Transcript van de presentatie:

1 De grote ontdekkingsreiziger
Columbus De grote ontdekkingsreiziger

2 Ontdekkingsreiziger Colombus werd waarschijnlijk in 1451 geboren. Twaalf jaar later, in maakte hij al zijn eerste zeevaarten. Colombus wilde graag een nieuwe kortere route naar Indië ontdekken.Film1 Film2 Hij dacht dat de aarde niet zo groot was en rond, dus dat het makkelijk moest kunnen.

3 Aarde is rond Volgens Columbus was de aarde rond:
Van een schip in de verte zie je eerst alleen de top van de mast en pas later meer. De schaduw van de aarde op de maan bij maansverduistering is rond.

4 Geld nodig Colombus ging met zijn plan naar de Portugese koning, maar die was niet zo geïnteresseerd. Gelukkig waren de Spaanse koning Ferdinand en koningin Isabella dat wel. Zij gaven hem geld en Colombus kon in augustus 1492 aan zijn reis naar Indië beginnen.

5 Bemanning Het was moeilijk om bemanningen bij elkaar te krijgen. Hij moest teneinde raad ook gevangenen als bemanning nemen. De mensen waren bang van de aarde te vallen!!

6 Naar het Westen Columbus wist niet dat Amerika bestond, dus dacht hij dat hij naar het Westen moest varen om via een kortere weg in India te kunnen komen!

7 Het scheepsjournaal Colombus hield iedere dag een scheepsjournaal bij. Dat is een soort dagboek waar hij de windrichting, de vaarrichting en de per dag afgelegde afstand in opschreef. Dan kon hij de vaarroute goed onthouden.

8 Schepen Hoe de schepen van Columbus er precies hebben uitgezien, weten we niet. In 1492 ging Columbus op weg met drie boten: de 'Nina', de 'Pinta' en de 'Santa Maria'.

9 Andere boten De 'Nina' en de 'Pinta' hebben waarschijnlijk veel geleken op een Spaans karveel. Het karveel werd veel gebruikt voor de handel in de Middellandse Zee en voor kustreizen op de Atlantische Oceaan.

10 Santa Maria

11 De nieuwe wereld Zonder het zelf te weten 'ontdekte' Columbus een nieuw continent, wat we later Amerika zijn gaan noemen (Naar Amerigo). Columbus dacht dat hij Indië had gevonden.

12 Caribbean Op zijn eerste reis bezocht Columbus verschillende eilanden voor de kust van Amerika. Bijvoorbeeld San Salvador, Long Island, Cuba en Haïti.

13 Eiland Men weet niet zeker welk eiland Columbus als eerste bezocht. Men denkt San Salvador of Samana Cay. Met veel goud keerde Columbus in maart 1493 terug naar Spanje

14 De Taino's Het eerste volk dat Columbus ontmoette, waren de Taino's. De Taino's waren een vredelievend volk. Ze woonden in zelfgebouwde huizen met kegelvormige daken. De huizen werden gebouwd van hout en palmbladeren. De meeste mensen sliepen in hangmatten.

15 Eten Taino’s De Taino's aten veel vis, cassavebrood, zoete aardappels (dan nog onbekend in Europa) en vele vruchten. Soms aten ze vlees. De Taino's verbouwden ook katoenplanten. De katoen werd gesponnen en geweven tot bijvoorbeeld een soort schortjes die de vrouwen droegen. De Tainomannen waren vaak naakt

16 De Taino’s

17 Voedsel aan boord In de vijftiende eeuw nam men de volgende voedselvoorraden mee op een lange reis: scheepsbeschuit, bonen, erwten, gedroogde vis,pekelvlees, gezouten varkenshaas, varkens en kippen om op zee te slachten, zout, bloem, rijst, kaas, vijgen, amandelen, wijn, azijn, olijfolie, honing, stroop en natuurlijk water.

18 Aanvulling eten Onderweg werd het voedsel aangevuld met vis en eetbare vogels en waarschijnlijk ook met krabben en kreeftjes. Om het bederf van het water tegen te gaan werd er een scheut wijn in gedaan. Wanneer het regende, spanden de zeelieden een zeil tussen de masten om het regenwater op te vangen. De drinkwatervoorraad werd zo weer aangevuld. Alleen bij goed weer werd er gekookt. Dit gebeurde op een open vuur op het bovendek

19 De tweede reis In september 1493 ging Columbus weer op reis. Op deze tweede reis gingen veel meer schepen en bemanning mee: wel 17 schepen en 1500 bemanningleden! Columbus ontdekte Dominica, Guadeloupe, Martinique, de Maagdeneilanden en Puerto Rico. Bij de tocht langs de kust van Cuba dacht Columbus langs de kust van Azië te varen. Ook Jamaica deed hij aan. In maart 1496 keerde hij terug naar Spanje.

20 Producten uit de nieuwe wereld
Als gevolg van de reizen van Columbus kwamen veel nieuwe producten uit de nieuwe wereld in Europa. Deze producten waren: tabak, koffie, cacao, aardappelen en maïs

21 Columbus

22 De derde reis In 1498 voer Columbus uit voor zijn derde reis. Via het eiland Trinidad bereikte hij de kust van Venezuela. Maar de nieuwe weg naar Indië vond hij niet. Tijdens deze reis werd hij gevangen genomen en teruggebracht naar Spanje. Daar werd hij onmiddellijk bevrijd door de koning en de koningin. Voorlopig mocht hij geen nieuwe reis meer maken.

23 De vierde en laatste reis
De vierde reis betaalde Columbus zelf. Met drie karvelen vertrok hij op 11 april Hij kwam aan bij de al eerder ontdekte Caraïbische eilanden, ging door naar de kust van Honduras en naar Panama. Uiteindelijk keerde hij roemloos en diep teleurgesteld terug. In 1506 stierf Columbus. Tot het laatst heeft hij gedacht een nieuwe route naar Indië te hebben gevonden.


Download ppt "De grote ontdekkingsreiziger"

Verwante presentaties


Ads door Google