De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Op zoek naar het uw verleden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Op zoek naar het uw verleden"— Transcript van de presentatie:

1 Op zoek naar het uw verleden
Genealogie Op zoek naar het uw verleden

2 Wat is Genealogie Het woord Genealogie stamt uit het Grieks en bestaat uit 2 delen: Genea, betekent Afstamming Logos betekent wetenschap of kennis. Genealogie is dus de wetenschap van de afkomst Het woord Genen zit hier ook in.

3 Imago van archieven Een archief is Stoffig Slecht verlicht
Alleen maar oude mannen Etc.

4 Imago van archieven Oude folianten met stoffige
Een archief is Stoffig Slecht verlicht Alleen maar oude mannen Etc. Oude folianten met stoffige documenten, opgeborgen in een oude ruimte, beheerd door oude mensen.

5 Huidige archieven De huidige archieven: Voorbeeld:
Amsterdam Archief in ‘De Bazel”

6 Huidige archieven Datacenter van Stadsarchief Amsterdam

7 Huidige archieven Zijn (bijna) allemaal digitaal
Hebben allemaal een website Veel archieven hebben kopieermogelijkheden Fysiek in het archief Via website kopie maken van akten

8 Wie waren mijn voorouders
Maar de vraag blijft: Wie waren mijn voorouders en hoe leefden zij? Vroeger, 1 eeuw geleden, was die vraag niet opportuun. Het gewone volk, dus uw grootouders en ouders, waren druk bezig met het overleven; Denk maar aan de oorlogen, de crises van b.v. 1930, de crisis van 1880 etc. De vraag over voorouders was niet direct van belang.

9 Speurtocht naar het verleden
Uw voorouders: Hoe leefden uw voorouders Waar woonden uw voorouders Wat voor beroep oefenden zij uit? Vraag is: Waar kan ik deze gegevens vinden? Hoe kan de computer mij helpen? In wat voor soort huis woonden zij ? In welke straat woonden zij en wat deden zij voor de kost? Veel oude beroepen bestaan niet meer, b.v. lantaarnopsteker, voerman etc.

10 Start van uw onderzoek Eigen bronnen:
Trouwboekje van ouders en grootouders Rouwkaarten Rouwadvertenties Foto’s Gedachtenisplaatjes etc. U kunt uw eigen onderzoek starten naar uw voorouders. De vraag is dan Waar te beginnen?

11 Voorbeeld van een trouwboekje
Dit is het trouwboekje van de familie, waarmee in de cursus wordt gewerkt. Voorbeeld van een trouwboekje

12

13

14 Vervolg van onderzoek Externe bronnen: Daarvoor bezoek aan archieven:
Geboorteakten Huwelijksakten Overlijdensakten Gedachtenisplaatjes Notariële akten etc. Daarvoor bezoek aan archieven: Gemeentelijke archieven Provinciale archieven Rijksarchief Al deze akten zijn in te zien in de diverse archieven

15 Archiefnet is een portaal naar (bijna) alle archieven in Nederland en Vlaanderen.

16 Bezoek aan archieven Gebruik van een archiefportaal:
Gebruik van een gemeentearchief: Voorbeelden: Alleen de website laten zien.

17 Johannes Cornelis Louis Gieben.
We gaan opzoek naar: Johannes Cornelis Louis Gieben. Alleen het entrée laten zien

18 Bezoek archief Als voorbeeld: www.archiefnet.nl
Johannes Franciscus Gieben, geboren in Roosendaal We zoeken naar Roosendaal We klikken op: Zoeken persoon In sommige websites van archieven heet het Digitale stamboom of eenvoudig Stamboom U vult in de naam U vraag inzage in akte, b.v. geboorteakte U krijgt een kopie te zien van de akte U maakt een schermafdruk met b.v. het knipprogramma Echt laten zien hoe het opzoeken gaat, inclusief de akte.

19 Bezoek archief Op een gelijke wijze kunnen we een bezoek brengen aan:
Gemeentearchief Bergen op Zoom Gemeentearchief Breda Gemeentearchief Zutphen We gaan nu een bezoek brengen aan verschillende archieven Breda, Zutphen, Roosendaal, etc

20 Verwerking van gegevens
Op deze wijze verzamelt u een groot aantal gegevens Vraag doet zich dan voor: Hoe bewaar ik dit Hoe kan ik alles terugvinden Hoe kan ik dit eventueel presenteren Familie, vereniging, etc.

21 Genealogische Programma’s
Er bestaan een aantal Nederlandstalige programma’s voor het verwerken van genealogische gegevens: Gensdata van de Nederlandse Genealogische Ver. € 70 Hazadata Geleverd door Telepas €80-€102 Oedipus Gratis, maar kennis van C++ is nodig Pro-Gen Geleverd door Mulderij in Markelo € 50 Aldfaer Gratis, beschikbaar op Internet Aldfaer is gratis, gemaakt door enthousiaste IT’ers , die uit hobby genealogie bedrijven. Centrum van e ontwikkeling is Heerenveen, vandaar de Friese naam.

22 ALDFAER Downloaden van Internet
Laten we eens kijken hoe Aldfaer werkt! Ik laat u nu een paar beelden zien over de werking van Aldfaer.

23 ALDFAER U begint met een leeg scherm van Aldfaer
Aldfaer is menugestuurd. Elke optie heeft een keuze aan opties en soms sub- opties.

24 ALDFAER Het menu voor : Bestand

25 ALDFAER Invoeren van gegevens
Dit is het venster voor een persoon toe te voegen. Naam= achternaam Tussenvoegsel en voornamen. Man/vrouw indicatie. Datums met vermelding van plaats

26 ALDFAER Na het verzamelen en invoeren van gegevens:
Een ingevuld blad van Aldfaer. Betekenis van de verschillende vakken: Naam en voornamen is duidelijk Daaronder vermelding van huwelijkspartner Daaronder het vak voor kinderen met daaronder het vak voor ouders van de persoon. Het laatste vak is bestemd voor de samenstelling van het gezin. Rechts een vak met 6 tabbladen Nu staat het tabblad Verwanten voor met vermelding van ooms, tantes, neven en nichtjes, grootouders etc.

27 ALDFAER Aldfaer is al actief en dan aanduiden van velden

28 ALDFAER

29 ALDFAER Aldfaer geeft de mogelijkheid
Via het linkervenster te navigeren naar opvolgende personen Via het rechtervenster te navigeren naar elke persoon die verwant is.

30 Vensters voor navigatie
Laten zien van navigatie

31 Voorbeelden van databases
De familie Gieben De familie van Deursen Gieben gebruiken om een persoon toe te voegen Van Deursen gebruiken om de grootte te laten zien

32 Wat kan Aldfaer nog meer
Personenlijst

33 Wat kan Aldfaer nog meer
Personenlijst Familiekalender

34 Wat kan Aldfaer nog meer
Personenlijst Familiekalender Kwartierstaat

35 De gesloten kaste van edelen accepteerden geen ridders of huwelijkspartners met een ouder of grootouder die niet van adel was. Een edelman poogde daarom met de kwartierstaat aan te tonen, dat al zijn voorouders, zijn gootouders of zelf zijn overgrootouders gerechtigd waren om een wapen te voeren. Een aantal ridderorden eist nog steeds dat de ridders of dames vier, acht of zelfs zestien kwartieren kunnen tonen. Dat betekent dat alle vier, acht os zestien overgrootouders van adel moeten zijn Bekend is, dat bijvoorbeeld het Weense hof (Sissy) voor bepaalde functies erg streng was en daar waren kwartierstaten onontbeerlijk.

36 In tekst: Staat los van de vorige dia. Is alleen een voorbeeld

37 Wat kan Aldfaer nog meer
Personenlijst Familiekalender Kwartierstaat Parenteel

38

39 In tekst:

40 Cursus Genealogie ASCC
In principe 2 keer per jaar 10 ochtenden Event. bezoek aan Gemeentearchief Amsterdam


Download ppt "Op zoek naar het uw verleden"

Verwante presentaties


Ads door Google