De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Koninklijke Luchtmacht

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Koninklijke Luchtmacht"— Transcript van de presentatie:

1 De Koninklijke Luchtmacht
Spreekbeurt van Levi Steevensz

2 Het begin Het begon met de luchtvaartafdeling van de koninklijke landmacht, die op 1 juli 1913 werd opgericht op de vliegbasis Soesterberg. In 1939 werd de luchtvaartafdeling veranderd in de luchtvaartbrigade en in 1944 werden de Nederlandse Luchtstrijdkrachten opgericht. In 1953 werd de luchtmacht erkend als zelfstandig krijgmachtsonderdeel. Dit betekende dat het geen onderdeel meer was van de landmacht.

3 De vliegtuigen Het eerste vliegtuig van de luchtmacht was de Brik van Meel, van Marinus van Meel.

4 Enkele maanden later kwamen daar drie franse Farman vliegtuigen bij.

5 Deze vliegtuigen waren al snel te oud en daarom bestelde de regering nieuwe vliegtuigen, Nieuport en Caudron jacht- en verkenningsvliegtuigen.

6 Nederland deed aan de eerste wereldoorlog niet mee
Nederland deed aan de eerste wereldoorlog niet mee. Wel moesten veel Engelse en Duitse vliegtuigen vaak noodlandingen maken in Nederland, deze nam Nederland in beslag en zodoende had Nederland snel meer vliegtuigen. Tussen de eerste en de tweede wereldoorlog vloog Nederland bijna alleen maar met vliegtuigen van Fokker. Hieronder een voorbeeld.

7 De luchtmacht heeft maar kort meegevochten in de tweede wereldoorlog
De luchtmacht heeft maar kort meegevochten in de tweede wereldoorlog. Van 10 mei 1940 tot en met 14 mei 1940, toen gaf Nederland zich over aan de duitsers. In deze korte periode werd bijna alle vliegtuigen vernietigd. Nederland begon met 124 vliegtuigen en had er aan het eind nog maar 35 over, 15 werden er op de grond vernietigd en de rest in de lucht.

8 In 1948 kwamen de eerste straaljagers bij de luchtmacht, dit waren de Gloster Meteor en de Hawker Hunter. Deze kwamen allebij uit Engeland. Gloster Meteor Hawker Hunter

9 Daarna kwamen de vliegtuigen voornamelijk uit Amerika, zoals de F 104 Starfighter de F-5 Freedom Fighter en uiteindelijk de General Dynamics F 16 F 5 F 104 F 16

10 De luchtmacht heeft naast gevechtsvliegtuigen ook nog helicopters, transportvliegtuigen en radarvliegtuigen. Awacs vliegtuig EC-130 Q Hercules Apache

11 De Koninklijke Luchtmacht heeft 6 bases:
Leeuwarden Soesterberg Gilze rijen  Eindhoven Volkel Woensdrecht De verschillende bases hebben allemaal een eigen embleem. Hier de emblemen van Leeuwarden & Soesterberg.

12 Hier het kenteken (roundel) van Nederlandse militaire luchtvaartuigen, de eerste is van tijdens de Tweede Wereldoorlog, de tweede is van nu.


Download ppt "De Koninklijke Luchtmacht"

Verwante presentaties


Ads door Google