De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Striptekenen Spreekbeurt Jesper de Kok 24 november 2010.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Striptekenen Spreekbeurt Jesper de Kok 24 november 2010."— Transcript van de presentatie:

1 Striptekenen Spreekbeurt Jesper de Kok 24 november 2010

2 Waarom strips? Ik wil later striptekenaar worden Ik lees graag strips
Ik vind de plaatjes leuk Leuk om te lezen. Mooie tekeningen Later striptekenaar worden.

3 Wat zijn strips? Engels voor: Strook of reep
Verhaal met plaatjes en (soms) tekst Wat zijn strips Meerdere stroken met plaatjes en tekst. Engelse woord voor strook of reep. Stripverhaal = verhaal met een tekeningen. De meeste strips hebben ook tekst. - in ballonnetjes. - in blokjes: bijvoorbeeld: 'De volgende morgen...' - los in de plaatjes Ik dacht…..

4 Geschiedenis van strips
Oermensen maakten grotschilderingen Vroeger werden verhalen verteld met tekeningen. Dat waren de allereerste strips In de oertijd deden ze dat met grotschilderingen. Romeinen en Egyptenaren beschilderden muren van huizen en tempels; vaak over goden en godinnen. Romeinen en Egyptenaren schilderden op huizen en tempels

5 In de Middeleeuwen: verhalen uit de bijbel in de kerk
In de middeleeuwen vertelde men verhalen in de kerken. Door schilderingen of door glas in lood ramen. Mensen die de bijbel niet konden lezen leerden zo toch het verhaal van Jezus.

6 1000 jaar geleden: Tapijt van Bayeux
Er werd ongeveer 1000 jaar geleden een wandkleed geborduurd 70 meter lang Datt heet het tapijt van Bayeux. Er stond een verhaal op over Willem de Veroveraar en is dus een soort strip.

7 100 jaar geleden: echte strip
Hoe ontstond de strip? Meer dan 100 jaar geleden is de ‘echte’ strip ontstaan. Twee krantenuitgevers wilden zoveel mogelijk kranten verkopen. Ze heetten: Pulitzer en Haerts. Ze merkten dat mensen het leuk vonden als er grappige tekeningen in hun kranten stonden Dan verkochten ze twee keer zo veel kranten als anders. Dus met strips konden ze veel geld verdienen!

8 Een van de eerste stripboeken
STRIPBOEKEN Een van die eerste stripboekjes ging over 'Superman'. Superman was een enorm succes. Er werden al snel méér strips gemaakt over superhelden: Batman, Spiderman en nog veel meer. Zulke superheldenstrips worden nog steeds gemaakt.

9 Waar komen de strips vandaan?
Waar komen strips vandaan? Uit Amerika komen vooral veel krantenstrips en superhelden-strips.

10 Asterix&Obelix Kuifje
Bekende strips Asterix&Obelix Kuifje Albert Uderzo Hergé Een paar Europese strips zijn wereldberoemd geworden. Bijvoorbeeld 'Asterix' en 'Kuifje‘ De strip Asterix is grappig. Je kan er veel van leren: over de Romeinen over het leven tweeduizend jaar geleden en over alle landen waar Asterix en Obelix heen reizen. Asterix komt uit Frankrijk. Getekend door Albert Uderzo. Kuifje komt uit Belgie. De maker noemde zichzelf Hergé.

11 Tekenstijl: Klare lijn
Het is heel netjes en duidelijk getekend. Deze stijl van tekenen heet 'de klare lijn'.

12 Nederlandse strip Bekende Nederlandse strip:
Tom Poes van Maarten Toonder

13 Door Willy van der Steen Donald Duck en Mickey Mouse
Nog meer bekende strips: Nog meer bekende strips: Suske en Wiske Uit Belgie Getekend door Willy van der Steen Donald Duck en Mickey Mouse Uit Amerika Door Walt Disney Suske en Wiske Door Willy van der Steen Belgie Donald Duck en Mickey Mouse Door Walt Disney Amerika

14 Soorten strips Soorten Strips: Er zijn verschillende soorten strips

15 Karikaturale strips Karikaturale strips:
dat zijn grappige strips die iets vertellen over iemand

16 Spannende strips Spannende strips: met een echt verhaal

17 Gagstrips Gagstrips: een grappige strip met meestal maar 3 plaatjes

18 Tekststrips Tekststrip: tekst onder het plaatje staat

19 Ballonstrips Ballonstrip: tekst in het plaatje staat

20 Striptekenaar worden Geen scholen Veel, heel veel oefenen
Om striptekenaar te worden, moet je veel zélf doen. In Nederland geen scholen voor striptekenaars. Hoe moet je het dan leren: Veel lezen over strips. Strips bestuderen om te kijken hoe ze zijn gemaakt. Een striptekenaar interviewen. Maar vooral veel oefenen!

21 Wat heb je nodig? Papier schetspapier + stevig papier
Potlood schetspotlood + inkt Gum Liniaal Dunne zwarte vilstift buisjespen Wat heeft een striptekenaar nodig? Om te schetsen wordt schetspapier gebruikt, En een potlood en een gum. Het inkten gebeurt met oostindische inkt op speciaal, stevig papier. Randen van de plaatjes:een liniaal en een dunne zwarte viltstift. De randen van de plaatjes noemt men de kaders. Deze worden ook vaak met een buisjespen gemaakt. Dat is een pen die altijd even dikke lijnen tekent. Maar tegenwoordig wordt bijna alles op de computer gedaan.

22 Hoe maak je een stripverhaal
Bedenken (scenarist, of scenario schrijver) Schets Verhaal Striptekening “af” maken Tekeningen inkleuren Inkleurder Tekst toevoegen Letteraar Hoe wordt een strip gemaakt  Eerst een verhaal bedenken. De bedenker noem je een 'scenarist‘ of een scenario schrijver, net als bij de film. Dan gaat de tekenaar aan het werk. Die maakt eerst een schets van een strip. Niet alleen moet elk plaatje mooi zijn Samen moeten de plaatjes een mooie bladzijde opleveren. En het verhaal moet duidelijk worden verteld. Als de tekening af is moet de tekst in de strip worden geschreven Dat doet een letteraar. Daarna wordt de strip ingekleurd. Dat doet een speciale inkleurder.

23 Tot slot….. Als laatste gaat de strip naar de drukker
Daar wordt hij gedrukt in boek of in een krant. Dan is de strip klaar en kunnen stripliefhebbers ervan genieten.

24 Zo gaat dat: Als laatste gaat de strip naar de drukker
Daar wordt hij gedrukt in boek of in een krant. Dan is de strip klaar en kunnen stripliefhebbers ervan genieten.

25 Bedankt voor het luisteren!
EINDE Bedankt voor het luisteren! Vragen?


Download ppt "Striptekenen Spreekbeurt Jesper de Kok 24 november 2010."

Verwante presentaties


Ads door Google