De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bosproject 1. Beheerder, het bos inrichten Haagse bos Als je niets doet met dit bos wordt het uiteindelijk één groot beukenbos. Dat betekent dat het er.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bosproject 1. Beheerder, het bos inrichten Haagse bos Als je niets doet met dit bos wordt het uiteindelijk één groot beukenbos. Dat betekent dat het er."— Transcript van de presentatie:

1 bosproject 1. Beheerder, het bos inrichten Haagse bos Als je niets doet met dit bos wordt het uiteindelijk één groot beukenbos. Dat betekent dat het er donker is en er minder soorten planten en dieren kunnen leven. Het wordt dan ook minder leuk om er te spelen. Als beheerder mag jij bedenken hoe hier verschillende soorten planten en dieren kunnen leven. Wat moet blijven en wat moet er veranderen? Maak een verkennende wandeling en kijk hoe het bos nu is ingericht. Waar staan bomen en waar zijn open plekken? Welke planten staan er op de open plekken? Waar lopen paden? Wat valt je nog meer op? Verwerk de resultaten op de plattegrond. Bespreek met elkaar welke vier dieren zich in jouw bos zeker moeten thuis voelen. Hoe ga je daarvoor zorgen? Mogen er ook mensen komen? Waar dan en wat mogen zij daar doen? Opdracht Benodigdheden: - lege plattegrond - zoekkaart ‘planten in het bos’

2 bosproject 2. Bosbouwer, bomen kappen Haagse bos Bossen hebben een functie voor mensen, natuur en vaak ook voor houtproductie. Door bomen te kappen krijgt de rest ruimte om door te groeien. Van het mooiste hout worden meubels en speelgoed gemaakt. Als bosbouwer mag jij zeggen welke bomen jij geschikt vindt om te kappen en te verkopen. De rechte, dikke bomen met weinig zijtakken leveren het meeste geld op. Bomen met nesten van dieren mogen niet worden omgezaagd. 1- Loop naar een hoge boom, ga met je rug tegen de stam staan en kijk omhoog. Is de stam van deze boom recht? 2- Meet met het meetlint de dikte van de boom. Meet dit op de hoogte van jouw schouders. 3- Zitten er veel zijtakken aan de stam? Kijk hiervoor alleen naar de onderste drie meter. 4- Zitten er nesten van vogels en/of eekhoorns in de boom? 5- Bespreek samen of jullie deze boom willen omzagen. Lees de tekst boven de foto nog eens een keer goed ! 6- Markeer de boom met krijt als jullie vinden dat deze mag worden omgezaagd. 7- Doe deze opdracht nog een keer, maar nu voor een andere boom. Bespreek de verschillen. Opdracht Benodigdheden: - meetlint - schoolkrijt

3 bosproject 3. Bosbouwer, bomen planten Haagse bos Als je niets doet met dit bos wordt het uiteindelijk één groot beukenbos. Dat betekent dat het er donker is en er minder soorten planten en dieren kunnen leven. Het wordt dan ook minder leuk om er te spelen. Als beheerder onderzoek je of er voldoende verschillende bomen staan. Opdracht Benodigdheden: - zoekkaart ‘bomen en bladeren’ - plakband - veldboekje - potlood Zoek drie verschillende soorten bomen. Neem van ieder soort één blad mee. Plak het blad in jullie veldboekje en zet de namen van de bomen er bij. Gebruik de zoekkaart. Bespreek samen of dit bos voldoende gevarieerd is. Of zijn er nog andere soorten bomen nodig? Noteer in je veldboekje één andere soort boom die je hier wilt planten. Bespreek samen waarom juist die.

4 bosproject 4. Dierenbeschermer, sporen Haagse bos Bomen en struiken trekken altijd veel dieren aan. Denk aan vogels, muizen en insecten. Het bos heeft veel verschillende soorten bewoners. Enkele van deze bewoners hebben jullie gezien. Maar niet alle bewoners laten zich eenvoudig bekijken. Zoek twee holletjes van muizen. Markeer deze met een bordje. Onthoud deze plekken goed zodat je ze straks aan de andere kinderen kunt laten zien. Welke muis leeft hier? Gebruik de zoekkaart. Wie leven hier nog meer? Ga op zoek naar de sporen die zij hebben achtergelaten. Bijvoorbeeld veren, braakballen, konijnenkeutels. Bespreek met elkaar wat je hebt gevonden. En neem de sporen mee. Opdracht Benodigdheden: - zoekkaart ‘muizen’ - zoekkaart ‘sporen’ - muizenbordjes (2x)

5 bosproject 5. Dierenbeschermer, eekhoorn Haagse bos De natuur is belangrijk voor mensen en dieren. Om de dieren te beschermen moet je wel weten welke dieren hier leven en hoe ze leven. Naast vogels leven hier ook verschillende zoogdieren zoals muizen, eekhoorns en vossen. Onderzoek of dit bos geschikt is voor de Eekhoorn. 1- Zoek ieder twee eikels en drie beukennootjes en breng deze naar een centrale plek. Doe dit binnen de tijd van de zandloper. Let op: een eekhoorn kan slechts één eikel of beukennootje per keer meenemen. 2- Bespreek samen het resultaat. Biedt dit bos voldoende voedsel voor de eekhoorn? 3- Eekhoorns springen behendig van boom naar boom via de takken. Loop samen met behulp van een spiegeltje onder je neus de route van een eekhoorn via de takken van drie bomen. Lukt dat? Moet je grote sprongen maken als eekhoorn? 4- Bespreek samen het resultaat. Is dit bos geschikt voor Eekhoorns om veilig te reizen? Opdracht Benodigdheden: - zandloper - spiegeltjes (2x)

6 bosproject 6. Kunstenaar, bosgeest Haagse bos Er zijn ook mensen die naar het bos komen, omdat zij een creatief beroep hebben en in het bos op zoek gaan naar nieuwe ideeën. Zij noemen zichzelf een kunstenaar. Maak een bosgeest: Zet een paar afgevallen takken rechtop tegen een boom, struik of iets anders aan. Bindt deze met hulp van het touw aan elkaar zodat het een beetje op een pop lijkt Maak er daarna met allerlei losse vondsten een ‘bosgeest’ van! Hoe noemen jullie deze bosgeest? Maak er een foto van. Opdracht Benodigdheden: - touw - digitale camera (zelf meenemen)

7 bosproject 7. Kunstenaar, dichter Haagse bos Er zijn ook mensen die naar het bos komen, omdat zij een creatief beroep hebben en in het bos op zoek gaan naar nieuwe ideeën. Zij noemen zichzelf een kunstenaar. Maak een elfje (gedicht): Zoek een plekje die je prettig vindt. Ga er ongeveer 5 minuten stil zitten. Maak vervolgens een elfje (hieronder staat een voorbeeld met uitleg). Ruik (eerste regel, één lettergreep) Het bos (tweede regel, twee lettergrepen) Om je heen (derde regel, drie lettergrepen) Bomen geuren(vierde regel, vier lettergrepen) Fijn (laatste regel, één lettergreep) Lees je gedichtje voor aan de ander. Opdracht Benodigdheden: - horloge - tekenpapier - potlood

8 bosproject 8. Trimmer Haagse bos Er zijn mensen die het bos gebruiken om te gaan hardlopen. Lekkere frisse lucht, zeggen ze… Rennen op die paden is natuurlijk behoorlijk saai. Kunnen jullie deze hardlopers helpen met een trimparcours met nieuwe trimactiviteiten? Maak je eigen trimbaan van natuurlijke materialen. 1- Bedenk drie verschillende trimactiviteiten. Op welke spieren zijn jullie activiteiten gericht? Armspieren, beenspieren, buikspieren? 2- Zoek een geschikte plek en ga op zoek naar de benodigde materialen. 3- Bouw jullie trimbaan. 4- Doe de hesjes aan en probeer het een keer uit. 5- Spreek af wie straks aan de klasgenoten gaat uileggen hoe zij de activiteit moeten uitvoeren. 6- Maak foto’s van jullie trimbaan. Opdracht Benodigdheden: - hardloophesjes (2x) - digitale camera (zelf meenemen)

9 bosproject 9. Vogelbeschermer, vlaamse gaai Haagse bos In het bos leven veel verschillende vogels. Je vindt hier spechten, roodborstjes, vinken, merels, gaaien, maar ook vogels die alleen ‘s nachts leven zoals de bosuil. Als vogelbeschermer ga je onderzoeken of dit bos geschikt is voor vogels om in te leven. Kunnen de vogels hier nestelen en schuilen in dichte struiken? En is er voldoende voedsel? Onderzoek of dit stuk bos geschikt is voor de Gaai. Is er voldoende voedsel? Gaaien houden van eikels. Ga op zoek naar vijf eikels en neem deze mee. Hiernaast zie je een foto van een nest van een Gaai. Bouw samen zo’n nestje en neem het mee. Kijk met behulp van de verrekijker of je een Gaai kunt vinden. Misschien zie je ook nog andere vogels? Noteer de namen in jullie veldboekje. Opdracht Benodigdheden: - zoekkaart ‘vogels’ - zoekkaart ‘bomenvruchten/bladeren’ - verrekijker (2x) - veldboekje - potlood


Download ppt "Bosproject 1. Beheerder, het bos inrichten Haagse bos Als je niets doet met dit bos wordt het uiteindelijk één groot beukenbos. Dat betekent dat het er."

Verwante presentaties


Ads door Google