De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Minimodules voor de 3e klas

Verwante presentaties


Presentatie over: "Minimodules voor de 3e klas"— Transcript van de presentatie:

1 Minimodules voor de 3e klas
Minimodules voor de 3e klas

2 De evolutie van het oog Nabespreking

3

4 Het oog van een platworm
Zenuwcellen hebben een gedeelte dat gevoelig is voor lichtontvangst. De informatie wordt doorgeseind. Na ontvangst reizen de lichtstralen door naar de pigmentlaag; daar worden ze uitgedoofd.

5 Levend fossiel Met een speldeprik-oog

6 De inktvis Nautilus Schelp van de nautilus, overlangs doorgezaagd

7 De inktvis Nautilus De groep inktvissen waartoe de Nautilus behoort, stierf uit aan heteind van het Krijt Deze ammonieten hadden een platte, gespiraliseerde schelp Het lichaam zat in de buitenste kamer Overige kamers leverden drijfvermogen Alleen de Nautilus bestaat nog Al 500 miljoen jaar is deze nauwelijks veranderd!

8 Een heel oud type oog De ronde opening kan varieren in diameter (0,4 – 2,8 mm) Bevat géén lens Het zeewater kan in- en uitstromen.

9 Het Nautilus-oog van binnen
lichtgevoelige cel pigmentcel pigmentlaag pupil oogzenuw Getekend naar diverse bronnen, geschematiseerd. Het oog bestaat uit een ovale kamer Lichtgevoelige cellen liggen tegenover de pupil Zenuwen vormen de verbinding met de hersenen Géén lens!

10 Heb je wel iets aan zo’n oog?
Zeker weten! Alles is beter dan géén oog. Produceert beeld met goede scherptediepte Beeld is lichtzwak Geeft alleen goed beeld bij veel licht

11 Heb je wel iets aan zo’n oog?
Nautilus leeft tientallen meters onder water Heeft kennelijk zijn ogen niet hard nodig Doodlopende weg in de evolutie Nodig: grote pupil, lens

12 De open pupil Minpunt: Er komen vuil en bacterieen in je oog.
Bij sommige weekdieren wordt de oogholte gevuld met een transparant eiwit; Volgende stap: de huid sluit zich!

13 Hoe zit het met zijn ogen?
De huisjesslak Is op te vatten als de “Nautilus-die-op-het-land-is-gegaan” Heeft zijn weke delen ontwikkeld tot kruiporgaan Hoe zit het met zijn ogen?

14

15 Oog van de wijngaardslak
Huid (dekcellen) Hoornvlies Lens Lichtgevoelige cel Pigment Oogzenuw

16 Weekdieren Ogen in allerlei stadia van ontwikkeling
Ze werken allemaal!

17 De experimenten Wat hebben deze opgeleverd?
Het lensoppervlak moet gebogen zijn Hoe sterker de kromming, hoe sterker de lens Een waterbel (in wijnglas) fungeert inderdaad als lens, al zijn er wel veel storende bijbeelden. (Dit hoeft echter geen beletsel te zijn, wanneer het netvlies zich op één beeld concentreert. Of wanneer de verwerking in de hersenen alle andere beelden uitsluit) Een waterbel blijkt een veel sterkere lens dan de oorspronkelijke projectorlens

18 De experimenten Een waterbel (in wijnglas) fungeert inderdaad als lens, al zijn er wel veel storende bijbeelden. Dit hoeft echter geen beletsel te zijn, wanneer het netvlies zich op één beeld concentreert. Of wanneer de verwerking in de hersenen alle andere beelden uitsluit.

19 Conclusie Als met watergevulde, transparante cellen een min of meer bolvormig geheel hebben gevormd vóór het netvlies kon dit inderdaad gaan fungeren als natuurlijke ‘oerlens’ . Dit werkende protoytype was qua lens bovendien ontvankelijk voor geleidelijke verbetering (talloze ministapjes) in verschillende richtingen:

20 Conclusie Verbeteringen zijn:
Betere kromming → lenssterkte Gelijkmatiger kromming → beeldkwaliteit Transparantie celinhoud → helderheid Elk van deze kleine stapjes zou het organisme iets betere visuele informatie hebben gegeven en dus een grotere overlevingskans. Dus ook een grotere kans om deze erfelijke verbetering door te geven aan het nageslacht.

21 Let op !!! Ga nu niet denken dat ons eigen oog afstamt van een weekdieroog. Die ontwikkelingslijnen verschillen namelijk. Wel blijkt dat de ontwikkeling van een lens behoorlijk voor de hand lag vanwege er voor liggende (transparante) cellagen. Ook onze eigen lens ontwikkelt zich embryologisch vanuit de buitenste huidcellen (dekweefselcellen).

22 Ter afsluiting Er wordt al 150 jaar een woordenstrijd gevoerd…
Het eenvoudige experiment dat jullie nu gedaan hebben laat (samen met wetenschappelijke kennis over ogen) zien dat dat niet nodig was geweest… De natuurwetenschap kan oplossingen bieden daar waar sommige mensen teveel in hun eigen gedachten blijven ronddraaien. Experimenteer eens vaker !


Download ppt "Minimodules voor de 3e klas"

Verwante presentaties


Ads door Google