De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Uit het oog uit het hart............... Martine Maan Kees Hofker Ole Seehausen Frans Witte Jacques van alphen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Uit het oog uit het hart............... Martine Maan Kees Hofker Ole Seehausen Frans Witte Jacques van alphen."— Transcript van de presentatie:

1 uit het oog uit het hart..............

2 Martine Maan Kees Hofker Ole Seehausen Frans Witte Jacques van alphen

3 Instituut voor Biologie dierecologie & integratieve zoölogie moleculaire en evolutionaire ecologie Afdeling Biologie

4 met

5 Pundamilia nyererei

6 pundamilia

7

8 Cichliden zijn tropische zoetwatervissen en vormen een extreem soortenrijke familie. Ze zijn populair bij biologen maar ook bij hobbyisten, vanwege hun prachtige kleuren en bijzondere gedrag. Ze komen voor in Zuid- en Midden- Amerika, Afrika en Azië.

9 Victoria Malawi Tanganyika De drie grote meren van Oost-Afrika bevatten elk honderden soorten van deze vissen. Samen zijn dat meer soorten dan de vissen van alle meren en rivieren van Europa bij elkaar.

10 minder dan 15.000 jaar oud meer dan 500 soorten cichliden! victoriameer

11 Cichliden kunnen zich goed aanpassen aan verschillende ecologische niches. Ze hebben bijvoorbeeld flexibele kaken, waarmee ze allerlei soorten voedsel kunnen verwerken. Er zijn algenschrapers, schubbendieven, slakkenkrakers en kindervreters. Op die manier kunnen veel specialisten naast elkaar bestaan.

12 In de stamboom van de cichliden van het Victoria- en het Malawimeer zit vaak het volgende paralelle patroon: Maar..... Nauwverwante soorten hebben ongeveer dezelfde morfologie, maar verschillen spectaculair in kleur.

13 Dit patroon suggereert dat, naast ecologische specialisatie, seksuele selectie een rol speelt. en dat zij daarbij vooral letten op de kleuren van de mannetjes. We weten namelijk dat vrouwtjes erg kieskeurig zijn bij het uitzoeken van een partner,

14 Wij onderzoeken de rol van seksuele selectie bij het ontstaan van twee soorten uit het Victoriameer

15 Pundamilia nyerereiPundamilia pundamilia De vrouwtjes van beide soorten zijn nauwelijks te onderscheiden. Toch kiezen deze consequent voor hun eigen mannetjes, en kleur is daarbij het belangrijkste criterium.

16 Dit is onze hypothese over het ontstaan van deze soorten:

17 Het Victoriameer is erg troebel. Als een mannetje gezien wil worden, moet hij opvallend gekleurd zijn. Tegen de groenige achtergrond van het water zijn rood en blauw het meest opvallend.

18 alleen de meest opvallende mannetjes blijven over

19 maar waarom kiezen sommige vrouwtjes voor blauw en andere voor rood ?

20 “exploitatie van de zintuigen”

21 Er zijn aanwijzingen dat er zowel binnen soorten als tussen soorten verschillen bestaan in kleurgevoeligheid. Als ogen relatief gevoelig zijn voor rood licht zullen zij een rood voorwerp als zeer opvallend ervaren. Voor een cichlide vrouwtje dat op zoek is naar een partner, betekent dat een voorkeur voor rode mannetjes. en voor de blauw-gevoelige vrouwtjes gaat het net zo.

22 Uit observaties in de natuur weten we dat P. nyererei vrouwtjes inderdaad een voorkeur hebben voor felrode mannetjes.

23 ?? Maar we weten niet of er sprake is van “zintuiglijke exploitatie”. Dat onderzoeken we in een experiment.

24 De optomotor response test

25 lichtbron camera In een donkere kamer zit een vis in een rond aquarium. Om het aquarium draait een patroon van zwarte en witte strepen. De opstelling wordt rood of blauw verlicht. We volgen het gedrag van de vis met een camera.

26 De vis zal het patroon volgen. Dit is de “optomotor respons”.

27 Door de lichtintensiteit te variëren, kunnen we bepalen waar de reactiedrempel ligt.

28 reactiedrempel Dit is wat we verwachten:In rood licht scoort P. nyererei hoger....… en in blauw licht scoort P. pundamilia hoger.

29 en zó ziet het er uit……..

30

31 het resultaat:

32 De vissen doen precies wat de theorie voorspelt: reactiedrempel P. nyererei scoort hoger in rood licht, P. pundamilia scoort hoger in blauw licht.

33 conclusie de verschillen in optomotor respons zijn in overeenstemming met “zintuiglijke exploitatie” P. pundamilia is gevoeliger voor een blauwe stimulus P. nyererei is gevoeliger voor een rode stimulus

34 met dank aan

35 schure-beijerinck-popping fonds Inke van der sluijs Mhoja kayeba mohammed haruna Bas wielaard Lucie Burgers stichting voor vergelijkend gedragsonderzoek

36 © Martine maan Kees hofker

37 druk op een knop om de presentatie te starten


Download ppt "Uit het oog uit het hart............... Martine Maan Kees Hofker Ole Seehausen Frans Witte Jacques van alphen."

Verwante presentaties


Ads door Google