De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Duikongevallen – Barotrauma’s 3* NELOS Adri Breemen Sportduikclub ‘de Walrussen’ © 2009.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Duikongevallen – Barotrauma’s 3* NELOS Adri Breemen Sportduikclub ‘de Walrussen’ © 2009."— Transcript van de presentatie:

1 Duikongevallen – Barotrauma’s 3* NELOS Adri Breemen Sportduikclub ‘de Walrussen’ © 2009

2 Duikongevallen – Barotrauma’s Duikbrilsqueeze Duikbrilsqueeze Onderdruk en overdruk van het midden oor Onderdruk en overdruk van het midden oor Trommelvliesscheur Trommelvliesscheur Binnenoorletsel Binnenoorletsel Squeeze van de sinussen en tanden Squeeze van de sinussen en tanden Darmkolieken (duikerskoliek) Darmkolieken (duikerskoliek) Longoverdruk Longoverdruk Shock Shock

3 Duikbrilsqueeze Hoe voorkom je brilsqueeze? Hoe voorkom je brilsqueeze? Hoe kan je zien dat iemand brils queeze heeft? Hoe kan je zien dat iemand brils queeze heeft? Wat is het risico van brils queeze? Wat is het risico van brils queeze?

4 Onderdruk en overdruk van het midden oor Middenoorspiertjes. Middenoorspiertjes. In ons middenoor bevinden zich twee kleine spiertjes. Een daarvan is via een pees aan de kop van de stijgbeugel bevestigd: de musculus stapedius ofwel de stijgbeugelspier. De tweede zit vast aan het trommelvlies: de musculus tensor tympani. Door deze twee spiertjes heeft de beentjesketen een zekere stijfheid. De stijgbeugelspier heeft een nog andere functie. Wanneer ons oor wordt blootgesteld aan hard geluid, gaat deze spier zich samentrekken. Hierdoor kantelt deze stijgbeugel enigszins, waardoor de overdracht van geluid wordt belemmerd. In ons middenoor bevinden zich twee kleine spiertjes. Een daarvan is via een pees aan de kop van de stijgbeugel bevestigd: de musculus stapedius ofwel de stijgbeugelspier. De tweede zit vast aan het trommelvlies: de musculus tensor tympani. Door deze twee spiertjes heeft de beentjesketen een zekere stijfheid. De stijgbeugelspier heeft een nog andere functie. Wanneer ons oor wordt blootgesteld aan hard geluid, gaat deze spier zich samentrekken. Hierdoor kantelt deze stijgbeugel enigszins, waardoor de overdracht van geluid wordt belemmerd.

5 Onderdruk en overdruk van het midden oor Het samentrekken van de stijgbeugelspier wordt de stapedius-reflex genoemd. Het duurt even voordat de stijgbeugel spier gaat samentrekken. Hierdoor heeft deze reflex geen functie bij impulslawaai zoals bij het afgaan van een pistool of bij vuurwerk. Ook tijdens het geeuwen trek het spiertje samen: op dat moment horen we even wat minder. Het samentrekken van de stijgbeugelspier wordt de stapedius-reflex genoemd. Het duurt even voordat de stijgbeugel spier gaat samentrekken. Hierdoor heeft deze reflex geen functie bij impulslawaai zoals bij het afgaan van een pistool of bij vuurwerk. Ook tijdens het geeuwen trek het spiertje samen: op dat moment horen we even wat minder.

6 Anatomie van het oor

7

8 De 6 graden van een barotrauma van een middenoor Graad 0: symptoom zonder kenmerk Graad 0: symptoom zonder kenmerk Graad 1: injectie van het trommelvlies Graad 1: injectie van het trommelvlies Graad 2: injectie + minimale bloedophoping aan binnenzijde van het trommelvlies Graad 2: injectie + minimale bloedophoping aan binnenzijde van het trommelvlies Graad 3: grote bloeduitstorting aan de binnenzijde van het trommelvlies Graad 3: grote bloeduitstorting aan de binnenzijde van het trommelvlies Graad 4: vrij bloed in het middenoor Graad 4: vrij bloed in het middenoor Graad 5: perforatie van het trommelvlies Graad 5: perforatie van het trommelvlies (Bron: Diving and Subaquatic Medicine, ISBN 0-7506-2131-1) (Bron: Diving and Subaquatic Medicine, ISBN 0-7506-2131-1)

9 Trommelvlies beschadigingen De 6 graden van een barotrauma van een middenoor De 6 graden van een barotrauma van een middenoor

10 Binnenoorletsel De cochlea is in 2 3/4 winding spiraalsgewijs opgerold en heeft een diameter van 2 mm en een lengte van ongeveer 35 mm. De cochlea is in 2 3/4 winding spiraalsgewijs opgerold en heeft een diameter van 2 mm en een lengte van ongeveer 35 mm. slakkenhuis slakkenhuis

11 Slakkenhuis In onderstaand tekening is de cochlea gedeeltelijk uitgerold. In onderstaand tekening is de cochlea gedeeltelijk uitgerold. Wanneer we de cochlea helemaal ontrold voorstellen is de structuur ervan beter te beschrijven.

12 Onderdruk en overdruk van het midden oor Het orgaan van Corti bevat twee soorten haarcellen: binnenste haarcellen en buitenste haarcellen. Het orgaan van Corti bevat twee soorten haarcellen: binnenste haarcellen en buitenste haarcellen. In totaal zijn er vier rijen haarcellen: 1 rij binnenste haarcellen en 3 rijen buitenste haarcellen. In totaal zijn er vier rijen haarcellen: 1 rij binnenste haarcellen en 3 rijen buitenste haarcellen. Aan de binnenste haarcel, waarvan er zo'n 3500 zijn, zitten ca. 20 zenuwvezels. Van de buitenste haarcellen bestaan er ongeveer 25.000. Aan de binnenste haarcel, waarvan er zo'n 3500 zijn, zitten ca. 20 zenuwvezels. Van de buitenste haarcellen bestaan er ongeveer 25.000.

13 Haarcellen

14 evenwichtorgaan

15 evenwichtorgaan

16 Long overdruk

17 Larynxspasme De larynx ligt ter hoogte van de 3e t/m 6e cervicale wervels en bevat de stembanden. Functies van de larynx zijn naast het produceren van geluidstrillingen, het openen en sluiten van de luchtwegen. De larynx ligt ter hoogte van de 3e t/m 6e cervicale wervels en bevat de stembanden. Functies van de larynx zijn naast het produceren van geluidstrillingen, het openen en sluiten van de luchtwegen.

18 Water laat de klep sluiten

19 Airtrapping Normale ademhaling Normale ademhaling Genoeg ruimte om adem te halen Genoeg ruimte om adem te halen Ademnood Air Trapping: lucht blijft achter in de longen

20 Long overdruk Is er verschil tussen een klaplong en mediastinaal emfyseem????

21 Pneumomediastinum Pneumothorax

22 Long overdruk

23

24 Longoverdruk

25 Shock Shock is de voor- bereiding op het eindigen van je duikcarrière! Shock is de voor- bereiding op het eindigen van je duikcarrière!


Download ppt "Duikongevallen – Barotrauma’s 3* NELOS Adri Breemen Sportduikclub ‘de Walrussen’ © 2009."

Verwante presentaties


Ads door Google