De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Duikongevallen – Barotrauma’s 3* NELOS

Verwante presentaties


Presentatie over: "Duikongevallen – Barotrauma’s 3* NELOS"— Transcript van de presentatie:

1 Duikongevallen – Barotrauma’s 3* NELOS
Adri Breemen Sportduikclub ‘de Walrussen’ © 2009

2 Duikongevallen – Barotrauma’s
Duikbrilsqueeze Onderdruk en overdruk van het midden oor Trommelvliesscheur Binnenoorletsel Squeeze van de sinussen en tanden Darmkolieken (duikerskoliek) Longoverdruk Shock

3 Duikbrilsqueeze Hoe voorkom je brilsqueeze?
Hoe kan je zien dat iemand brilsqueeze heeft? Wat is het risico van brilsqueeze?

4 Onderdruk en overdruk van het midden oor
Middenoorspiertjes. In ons middenoor bevinden zich twee kleine spiertjes. Een daarvan is via een pees aan de kop van de stijgbeugel bevestigd: de musculus stapedius ofwel de stijgbeugelspier. De tweede zit vast aan het trommelvlies: de musculus tensor tympani.   Door deze twee spiertjes heeft de beentjesketen een zekere stijfheid. De stijgbeugelspier heeft een nog andere functie. Wanneer ons oor wordt blootgesteld aan hard geluid, gaat deze spier zich samentrekken. Hierdoor kantelt deze stijgbeugel enigszins, waardoor de overdracht van geluid wordt belemmerd.

5 Onderdruk en overdruk van het midden oor
Het samentrekken van de stijgbeugelspier wordt de stapedius-reflex genoemd. Het duurt even voordat de stijgbeugel spier gaat samentrekken. Hierdoor heeft deze reflex geen functie bij impulslawaai zoals bij het afgaan van een pistool of bij vuurwerk. Ook tijdens het geeuwen trek het spiertje samen: op dat moment horen we even wat minder.

6 Anatomie van het oor

7 Anatomie van het oor

8 De 6 graden van een barotrauma van een middenoor
Graad 0: symptoom zonder kenmerk Graad 1: injectie van het trommelvlies Graad 2: injectie + minimale bloedophoping aan binnenzijde van het trommelvlies Graad 3: grote bloeduitstorting aan de binnenzijde van het trommelvlies Graad 4: vrij bloed in het middenoor Graad 5: perforatie van het trommelvlies (Bron: Diving and Subaquatic Medicine, ISBN )

9 Trommelvlies beschadigingen
De 6 graden van een barotrauma van een middenoor

10 Binnenoorletsel De cochlea is in 2 3/4 winding spiraalsgewijs opgerold en heeft een diameter van 2 mm en een lengte van ongeveer 35 mm. slakkenhuis

11 Slakkenhuis In onderstaand tekening is de cochlea gedeeltelijk uitgerold. Wanneer we de cochlea helemaal ontrold voorstellen is de structuur ervan beter te beschrijven.

12 Onderdruk en overdruk van het midden oor
Het orgaan van Corti bevat twee soorten haarcellen: binnenste haarcellen en buitenste haarcellen. In totaal zijn er vier rijen haarcellen: 1 rij binnenste haarcellen en 3 rijen buitenste haarcellen. Aan de binnenste haarcel, waarvan er zo'n 3500 zijn, zitten ca. 20 zenuwvezels. Van de buitenste haarcellen bestaan er ongeveer

13 Haarcellen

14 evenwichtorgaan

15 evenwichtorgaan

16 Long overdruk

17 Larynxspasme De larynx ligt ter hoogte van de 3e t/m 6e cervicale wervels en bevat de stembanden. Functies van de larynx zijn naast het produceren van geluidstrillingen, het openen en sluiten van de luchtwegen.

18 Water laat de klep sluiten

19 Airtrapping Normale ademhaling Genoeg ruimte om adem te halen Ademnood
Air Trapping: lucht blijft achter in de longen

20 Is er verschil tussen een klaplong en mediastinaal emfyseem????
Long overdruk Is er verschil tussen een klaplong en mediastinaal emfyseem????

21 Long overdruk Pneumomediastinum Pneumothorax

22 Long overdruk

23 Long overdruk

24 Longoverdruk

25 Shock Shock is de voor-bereiding op het eindigen van je duikcarrière!


Download ppt "Duikongevallen – Barotrauma’s 3* NELOS"

Verwante presentaties


Ads door Google