De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! Zo werkt je oor ! Zo kun je geluiden horen… Kijk verder en ontdek wat dit golvende ding is !

Verwante presentaties


Presentatie over: "Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! Zo werkt je oor ! Zo kun je geluiden horen… Kijk verder en ontdek wat dit golvende ding is !"— Transcript van de presentatie:

1 Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! Zo werkt je oor ! Zo kun je geluiden horen… Kijk verder en ontdek wat dit golvende ding is !

2 Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! Uit deze delen bestaat je oor: Oorschelp en gehoorgang Middenoor: trommelvlies en gehoorbeentjes Zenuwbundel naar de hersenen Binnenoor, Slakkenhuis(=cochlea) Evenwichtsorgaan

3 Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! Hier zie je hoe een geluid door de lucht gaat en in je oor komt: In het midden is een geluidsbron, bijvoorbeeld een blaffende hond. De geluidstrillingen gaan door de lucht en komen in je oor. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes gaan nu ook trillen.

4 Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! Hier gaat het geluid verder je oor in en komt het in het binnenoor: Nu gaat het vlies in het binnenoor trillen. Dat vlies heet “het basilair membraan”. Bij een hoog geluid trilt het vooraan, bij een laag geluid trilt het achteraan. hooglaag

5 Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! Dit is een foto van het binnenoor: Op het basilair membraan staan kleine groepjes trilhaartjes. Als het membraan gaat trillen, dan gaan de trilhaartjes meebewegen. Die geven een signaal af aan de zenuwcellen. Een zenuwbundel brengt het signaal naar de hersenen, en die kunnen de geluiden herkennen. Je hoort een hond die blaft!

6 Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! Foto’s van groepjes trilhaartjes: Dit zijn trilhaartjes van iemand die goed hoort. Dit zijn trilhaartjes van iemand die slechthorend is. Deze trilhaartjes zijn erg beschadigd. Met zulke trilhaartjes ben je ernstig slechthorend of doof.

7 Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! Wat kun je doen als de trilhaartjes niet goed werken? Met een hoorapparaat kun je de geluiden harder maken, waardoor de trilhaartjes toch nog gaan trillen. Dan kun je weer beter verstaan. Als de trilhaartjes helemaal niet werken, kun je soms een CI* krijgen. De CI geeft de geluidsignalen door aan de zenuwcellen, en zo kun je geluiden leren herkennen. * CI= Cochleaire implantatie Voor veel dove mensen is de gebarentaal de eerste en belangrijkste taal.

8 Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! Hier kun je zien hoe hard de verschillende geluiden zijn F T H S Harde geluiden Zachte geluiden Lage frequenties Midden frequenties Hoge frequenties 125-250-500 500-1000-2000 4000- hoger

9 Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! Tips voor kinderen die slechthorend zijn: Je kunt makkelijker verstaan wanneer je iemand aankijkt. Wanneer je iemand niet kunt aankijken, versta je meer dingen verkeerd (soms zonder dat je het zelf merkt) Zorg dat je iemands mond goed kan zien. Je wordt eerder moe wanneer je naar iemand luistert, als je tegen het licht in moet kijken. Als het lawaaierig is in de klas, is het lastig om goed te kunnen verstaan. Ga niet op een grote afstand zitten, maar lekker dichtbij! Deze tips zijn ook handig voor kinderen die vaak verkouden zijn en voor kinderen die wel eens buisjes in hun oren hebben!

10 Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! CD ROM Nederlandse Vereniging voor Audiologie Oorakel: www.orenomtehoren.nlwww.orenomtehoren.nl GN Resound: www.gnresound.nlwww.gnresound.nl Phonak: www.phonak.nlwww.phonak.nl www.webkwestie.nl/honden/index.htm http://www.dwk.nl/kast/data/440/hond.htm Samenstelling, teksten, vormgeving en bewerking: Annemiek Voor in ‘t Holt (2008) Bij deze presentatie is gebruik gemaakt van materiaal van:


Download ppt "Annemiek Voor in 't Holt Zo werkt je oor! Zo werkt je oor ! Zo kun je geluiden horen… Kijk verder en ontdek wat dit golvende ding is !"

Verwante presentaties


Ads door Google