De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Scheepsverlichting ‘s nachts, de werkelijkheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "Scheepsverlichting ‘s nachts, de werkelijkheid"— Transcript van de presentatie:

1 Scheepsverlichting ‘s nachts, de werkelijkheid
Een uurtje zeilen in een mooie zomernacht, uitkijk houdend op de Vlaamse banken Arend Jan Klinkhamer, augustus 2006 --- Bij de sheets staan toelichtingen in dit notitieveld. Bekijk de presentatie in absolute duisternis!

2 Nieuwpoort in de kijker, ergens is de havenmond…..
0130 Koers naar Zeeland. Nieuwpoort in de kijker, ergens is de havenmond….. Hier ergens is de haveningang. De foto’s zijn genomen op een rustige nacht tijdens het zeilen op weg naar Zeeland, ergens voor Nieuwpoort. Camera: digitale Canon spiegelreflex op 1600 ASA, met standaard lens en met telelens aangeduid als `in de kijker`.

3 0130 Schip in zicht Een zoekplaatje, de lichten zijn maar net zichtbaar, iets rechts van het midden. De toplichten geven al aan dat het links voor ons langs ligt.

4 0137 Het schip komt dichterbij…
Duidelijk dichterbij, Er zijn nu meer lichten zichtbaar dan alleen toplichten. Er lijkt ook een rood boordlicht zichtbaar te worden. Dat wordt altijd later zichtbaar dan de witte toplichten.

5 0140 Het is herkenbaar Hier is het rode boordlicht duidelijk te zien. We kijken nu dwars tegen het schip aan. Het blijkt een veerboot te zijn met een helder verlicht restaurantdek. Aan het hek worden al lichten tot dichtbij het zeeniveau zichtbaar.

6 0143 In de kijker In de kijker is het beter te zien.
‘s Nachts is een goede 7 x 50 kijker een enorm goed hulpmiddel om te zien wat voor schip het is (daarom heet het een nachtkijker; de grote 50 mm objectieven vangen veel licht).

7 0145 Vrachtschip op 5 mijl Inmiddels wordt ook een vrachtschip zichtbaar. Het is nog op grote afstand, maar met heldere verlichting.

8 0148 De veerboot is ons voorbij
De veerboot vaart inmiddels van ons weg; we kijken tegen zijn hek aan. Op de achtergrond zien we kustverlichting op een Belgische boulevard. Op het hek van het schip is zoveel dekverlichting aangebracht dat het eigenlijke heklicht bijna niet te zien is.

9 0151 In de kijker In de kijker zie je het schroefwater oplichten in de schijnwerpers van het achterdek. Ook zie je het silhouet van de boeg en de brug tegen de kustverlichting.

10 0157 Zonder toplichten Weer zonder kijker. Het schip ligt zo ver van ons af dat de toplichten bijna niet meer te zien zijn. We kijken nu dus precies 22,5 graden achterlijker dan dwars op de veerboot.

11 0157 In de kijker In de kijker is alleen nog een beetje van het voorste toplicht te zien.

12 0157 Nog steeds Nieuwpoort Er zijn 27 minuten verstreken sinds het begin.

13 0207 Vrachtschip is dichterbij

14 0209 Hetzelfde vrachtschip twee minuten later.
Koers gewijzigd!

15 0212 Nogmaals de veerboot. Toch weer een toplicht?
Het lijkt alsof er toch weer toplichten zichtbaar zijn van de veerboot die ons net voorbij voer. Toch klopt er iets niet….

16 0212 Het is een tweede schip Binnen de elfde minuut blijkt al wat er niet klopte. Het is een tweede schip.

17 0213 Het achterste toplicht is duidelijk, het voorste veel minder. Wel is een groen boordlicht te zien.

18 0214. Dus toch een naderend schip.

19 0217. Kijker erbij: het is inderdaad een veerboot: de Trans Europe naar Ramsgate
Aan het verlichte rederijembleem TE op de schoorsteen zie je dat het de Trans Europe ferry is die vaart van Oostende naar Ramsgate. Het is nuttig om de vaarroute door de banken in de kaart te zetten. Dan zijn de koerswijzigingen een navigatiekenmerk op afstand (ook al heb je een kaartplotter aan boord!)

20 0220 Zonder kijker

21 0222 Alweer voorbij. Niet meer dan 10 minuten sinds de eerste signalering!

22 0222 In de kijker Aan stuurboord is het vrachtschip langzaam aan ook in de buurt gekomen. Veerboten varen evenals containerschepen veel sneller dan de meeste vrachtschepen.

23 Einde van de 'wacht te uitkijk'


Download ppt "Scheepsverlichting ‘s nachts, de werkelijkheid"

Verwante presentaties


Ads door Google