De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Schaamte en schuld voorbij met zwarte humor Cynisme van nu met blafbetoog De humor en filosofie van de oude cynici Latere cynische filosofen: Nietzsche.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Schaamte en schuld voorbij met zwarte humor Cynisme van nu met blafbetoog De humor en filosofie van de oude cynici Latere cynische filosofen: Nietzsche."— Transcript van de presentatie:

1 Schaamte en schuld voorbij met zwarte humor Cynisme van nu met blafbetoog De humor en filosofie van de oude cynici Latere cynische filosofen: Nietzsche en Sloterdijk

2 Cynisme 1 een pijnlijk ongeloof in het goede aan de dag leggend (verbitterd); ongevoelig; 2 levenshouding waarbij men afwijzend staat tegenover idealisme of geestdrift. Hoe wordt je cynisch: http://youtu.be/uRntebFMr1Q

3 Cynici van hier en nu Jan Mulders ergernissen: http://youtu.be/sLjanjwajiw?t=6m55s Maarten van Rossem Compilatie http://youtu.be/ggho1c_upG8?t=2m10s http://youtu.be/Y98LvSsAnxQ Hans Teeuwen over liefde

4 Het recht om te zeggen wat je denkt Van alle tijden: “Cynici van vroeger zijn gaaf maar die van nu niet!” Cynische grap van Sjaak Bral: http://youtu.be/-CRJOMb9Zv8 “Geert Wilders lijkt helemaal niet op Hitler. Hitler is veel verder gekomen.”

5 Cynisch κυνικός = honds Antisthenes 455 vC- ? Blaf tegen slapheid en afhankelijkheid.

6 Blafbetoog Waar wil jij tegen blaffen? Je hebt het recht om alles te zeggen wat je denkt. Toch houden we onszelf meestal een beetje in. Doe dat eens niet! Maak voor jezelf een lijstje: Aan welke “normale” zaken heb jij een hekel? Denk aan dingen die mensen van je verwachten. Wees concreet! Bijv: Lijnen (en daarover praten), sport (met name voetbal). tandenpoetsen, ongemeende aardigheden verkondigen.

7 Schrijf een blafbetoog. 1.Kies uit waar jij tegen wilt blaffen. 2.Schrijf de naarste argumenten op die je kunt verzinnen. 3.Geef vooral aandacht aan argumenten die slechtheid en zinloosheid uitdrukken. Laat je gevoel spreken ook al is het niet rationeel. 4.Kies één argument uit en vergroot het nare/zinloze element. Bijv: Voetbal: “Hollen ze de hele tijd achter zo’n balletje aan, hebben ze hem eindelijk… schieten ze hem weg!” Lijnende vriendin: “Met afvallen verlies je sneller vriendinnen dan kilo’s.”

8 Cynisch κυνικός = honds Antisthenes 455 vC- ? Blaf tegen slapheid en afhankelijkheid.

9 Protest tegen de luxe-cultuur Pas je niet aan!

10 Waarin bestaat groot geluk? Zelfgekozen armoede = leven zonder ballast

11 Ballast Wat gaat ons aan? Wat gaat ons niet aan?

12 Wie is vrij? Een rijkman of een slaaf?

13 Wees vrij van hartstocht

14 Voor algemene mensenliefde

15 Wat is het belangrijkste bezit? “Goden hebben niets nodig Godgelijke mensen hebben een beetje nodig.” Diogenes

16 Afkijken bij de natuur Drinkbeker is niet nodig Waarom werken als je kruimels kunt eten?

17 Scheten, boeren, openbare masturbatie Waarom zou je je daarvoor schamen?! Wetten en normen zijn mensenwerk…

18 Wat is de mens? Diogenes zoekt mens

19 Wat is beweging? Zoek geen verklaring Verbeter de wereld

20 Wees een cynicus -aforisme oefening- 1)Wie (of wat) ken jij die normen overtreedt? 2) Haal die persoon voor de geest. Neem de tijd. Wat deed hij/ zei hij? 3)Wat zou je eigenlijk wel van hem/haar/het over willen nemen? 4)Bedenk waarom je dat wilt. 5)Maak van het gedrag een nieuwe wet. Gebruik het waarom. “ Bij oma moet je vieze liedjes zingen, want dan ben je niet meer bang om een theekop te breken.”

21 Nietzsche Voorwaarden voor wijsheid God is dood! Nietzsche 1844-1900 http://youtu.be/ZPs3ffxDqoo Denk dus zelf!

22 Dít is de werkelijkheid Laat je niet onderdrukken door illusies.

23 Zie God niet als goed en wijs God is enkel almacht! Haal die opperste goedheid uit de opvatting van God: ze is een God onwaardig. Haal de opperste wijsheid weg (…) Nee, God, de opperste macht – dat volstaat! Word God! Word vrij!

24

25 Schep je eigen normen 1. Maak op de linkerkant van je A4 een lijst met slechte dingen. Bijvoorbeeld dingen die niet mogen. 2.Maak op de rechterkant van je A4 een lijst met goede dingen. Waarden die nastrevenswaardig zijn. 3.Laat buurman 1 iets omcirkelen links 4.Laat buurman 3 iets omcirkelen rechts 5.Beargumenteer dat ‘links’ hoort bij ‘rechts’ Bijv: Stelen is… liefde voor bezit van anderen. En voor je grote liefde moet je gaan.

26 Peter Sloterdijk: kritiek van de cynische reden Terug naar de oude cynici: “Het zichtbaar maken van de fundamentele mateloosheid en absurditeit van behoeften”


Download ppt "Schaamte en schuld voorbij met zwarte humor Cynisme van nu met blafbetoog De humor en filosofie van de oude cynici Latere cynische filosofen: Nietzsche."

Verwante presentaties


Ads door Google