De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Randapparaten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Randapparaten."— Transcript van de presentatie:

1 Randapparaten

2 Invoer: Toetsenbord Muis Scanner

3 Toetsenbord Het toetsenbord van een computer lijkt op een ouderwetse typemachine. Het toetsenbord is op dit moment het belangrijkste invoerapparaat, maar door de evolutie in de spraaktechnologie zal hier in de toekomst nog wel verandering in komen. De nieuwste toetsenborden tellen 103 toetsen, oudere 101, die we kunnen opdelen in 4 delen.

4 Toetsenbord Functietoetsen
                                                                                                                 Alfanumeriek toetsenbord            Cursorbesturingszone    Numeriek toetsenbord

5 Functietoetsen Bovenaan het toetenbord vind je de 12 zogenaamde functietoetsen (F1 tot en met F 12).  Hiermee kan je bepaalde functies activeren, afhankelijk van het computerprogramma. De functietoets F1 geeft bij de meeste programma's hulpinformatie op het scherm.

6 Het alfanumerieke gedeelte
Hiermee kan je gewoon tekst typen. De hoofdlettertoets heet hier SHIFT, deze kan je vastzetten met SHIFT LOCK. ENTER brengt je naar de volgende regel of voert een opdracht uit. Speciaal voor de computer zijn de toetsen CTRL(controle) en ALT (alternate) toegevoegd om menu's te activeren en de AltGR (alternate graphics) toets, die activeert het derde teken dat op een toets staat. Normaal zijn de toetsen van het klavier geordend volgens het QWERTY systeem, maar niet in België en in Frankrijk. Daar wordt het AZERTY systeem toegepast.

7 De cursorbedieningszone
Rechts naast het alfanumerieke toetsenbord bevinden zich ongeveer tien speciale toetsen. Hiermee kan je de aanwijzer op het scherm verplaatsen en tekens weghalen of tussenvoegen.

8 Het numerieke toetsenbord
Helemaal rechts op het toetsenbord bevindt zich het zogenaamde numerieke toetsenbord. Hierop vind je de cijfers 0 tot en met 9 terug, gerangschikt zoals op een rekenmachine. Bij het invoeren van veel cijfers kan je dit toetsenbord gebruiken. Ook op het alfanumerieke toetsenbord kan je de cijfers terugvinden. Denk eraan als je cijfers ingeeft met het numerieke toetsenbord moet de NumLock ingeschakeld worden.  Als de NumLock uitgeschakeld is, kan je met het numerieke klavier de cursor besturen. Er is ook nog een extra ENTER toets.

9 Muis De muis is een apparaat dat dient om de cursor op het scherm te bedienen. Zijn naam heeft hij te danken aan de gelijkenis met een echte muis. Door de introductie van grafische besturingssystemen is de muis heel belangrijk geworden. De functies van de muis zijn dan ook met de tijd meer uitgebreid geworden. De meeste muizen hebben twee knoppen, maar er zijn er ook met drie. Aan de middelste knop kan de gebruiker zelf een functie toekennen. De meeste nieuwe muizen zijn voorzien van een scroll-wieltje. Door dit te bewegen, kan je efficiënt door lange teksten bladeren. Er zijn verschillende soorten muizen: - Op de foto zie je een muis met scroll - wieltje van het merk Microsoft - Er zijn ook draadloze muizen die werken met infraroodsignalen, ze zijn erg populair omwille van het gebruikgemak

10 Scanner Een scanner is een apparaat dat samen met de computer in staat is om een afbeelding, tekst of foto die op papier staat in te brengen in de computer. Een scanner tast het origineel af met licht en zet het om in digitale signalen voor de computer. De grafische afbeelding kan je vervolgens bewerken met een tekenprogramma.  Er zijn drie soorten scanners: - kleine handscanner: wordt gebruikt om kleine oppervlakten, bv een logo in te scannen - flatbedscanner: werkt zoals een fotokopieerapparaat - sheedfedscanner: het blad wordt door de scanner gehaald tijdens het scannen, zoals bij een printer

11 Uitvoer: Beeldscherm Printer Luidsprekers

12 Beeldscherm Het beeld bestaat uit allemaal kleine beeldpuntjes, pixels genoemd.  Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. 

13 Beeldscherm Bij de beoordeling van het beeldscherm, moet je met een aantal zaken rekening houden: - het beeldformaat: de grootte van het beeldscherm wordt diagonaal gemeten en wordt uitgedrukt in inch ( 1 inch = 2,54 cm). De standaardgrootte was voorkort 15 inch, tegenwoordig is de standaardmaat al 17 inch. - de resolutie: het aantal beeldpunten per inch, dit bepaalt de beeldscherpte (dpi = dots per inch) - de kleuren: zowel de kleurenweergave als de beeldresolutie worden bepaald door het scherm en de videokaart.   Standaard is nu een Super VGA - kaart die tot 800 x 600 pixels weergeeft in 24 bit kleur (= 16 miljoen kleuren) - verversing van het beeld: elke keer als er iets op het scherm moet veranderen, wordt het opnieuw opgebouwd. De snelheid waarmee het gebeurt noemt men de refresh - rate. Hoe hoger deze is, hoe ergonomischer het beeld is voor je ogen (minder geschitter).

14 Op foto 1 zie luidsprekers die afzonderlijk geleverd zijn.
Je computer kan je ook gebruiken om muziek te beluisteren, als hobby,  terwijl je aan het werken bent of als je bezig bent met spraaktechnologie. Het uitvoermedium dat je hiervoor nodig hebt zijn natuurlijk de luidsprekers.   Op foto 1 zie luidsprekers die afzonderlijk geleverd zijn.  Tegenwoordig zijn de luidsprekers mee geïntegreerd aan beide zijden van het beeldscherm zoals op foto 2. Foto1 Foto 2


Download ppt "Randapparaten."

Verwante presentaties


Ads door Google