De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Informatieavond renovatie Calandstraat

Verwante presentaties


Presentatie over: "Informatieavond renovatie Calandstraat"— Transcript van de presentatie:

1 Informatieavond renovatie Calandstraat
Februari 2012, Leiden

2 Programma 19:30 Opening en introductie Ronald Laman
19:35 De onderzoeken Ronald Laman 19:50 Het plan Aannemer Mens Zeist 20:10 Woonlastenwaarborg Onno van Rijsbergen 20.30 Wat betekent dit voor u? Marlou Mekes 20.45 Vragen 21:00 Afsluiting We hebben de woningen aan de binnen en buitenkant onderzocht. Ik zal toelichten wat we zijn tegengekomen aan problemen. We hebben een plan gemaakt om de woningen aan te pakken. Dit plan willen we nu aan u voorstellen. De aannemer zal het plan uitleggen. Door de renovatie gaat u minder betalen aan stookkosten, maar uw huur gaat omhoog. De woonbond zal uitleggen hoe we ervoor zorgen dat u goedkoper uitbent. De renovatie gaat u overlast bezorgen. Hierover zijn zaken afgesproken in het sociaal statuut van Leiden. Marlou vertelt u hierover. Ook vertelt ze u over de klankbordgroep die we graag met u willen oprichten, over hoe we met u in contact blijven en hoe we u binnenkort zullen vragen of u akkoord gaat met onze voorstellen. We hebben daarna nog tijd voor vragen die voor alle mensen van belang zijn. Heeft u nog vragen over uw eigen situatie, wij blijven nog na afloop van de bijeenkomst en dan kunt u die vragen met één van ons bespreken.

3 Introductie Portaal Projectleider: Jeroen van Rooijen
Bewonersadviseur: Dick Leugering Wijkopzichter: Rob de Wit Communicatie: Marlou Mekes Woonbond: Onno van Rijsbergen Mens Zeist Projectmanager: Martin Koenders Uitvoerder: Cor Vriend Projectleider: Kees Dissel Werkvoorbereider: Olof Rietveld Is Rob de Wit aanwezig? Woensdag wel Zijn er 4 man van de aannemer aanwezig? Nee, 1 per avond. Kees of Martin.

4 → Daarom verschillende onderzoeken
Aanleiding Schilderbeurt Mutatiekosten Klanttevredenheidsonderzoek (KTO) Energiezuinigheid Prettig wonen, ook in de toekomst → Daarom verschillende onderzoeken We wisten dat het tijd werd voor een schilderbeurt. We onderzoeken dan altijd al het houtwerk, de rest van de gevel en het dak. De hele buitenboel dus. Bij een verhuizing hebben we vaak hoge kosten om de woning op te knappen, voordat we weer kunnen verhuren. Dat komt vaak door verouderde badkamers en keukens. We willen onderzoeken of we beter alle woningen tegelijk kunnen aanpakken. In het KTO bent u erg tevreden over de woning en over de woonomgeving, maar over een paar punten niet. Dat wilden we onderzoeken. Portaal heeft plannen gemaakt om in de toekomst haar woningen zuiniger in energiegebruik te maken. Als we toch meerdere dingen aanpakken, willen we dit graag gelijk meenemen. De woningen in de Calandstraat en omgeving zullen er nog heel lang staan. We wilden onderzoeken wat er verder nog nodig is om u met plezier in uw woning te kunnen laten wonen.

5 Resultaten van de Onderzoeken
Binnenzijde van de woning: Badkamers, toiletten en keukens Geluidsoverlast Verouderde systeemplafonds Meterkast met 3 groepen en aansluiting wasmachine Ventilatieroosters Brandveiligheid Vocht & zwakke plekken in de houten vloer Een aantal badkamers, toiletten en keukens zijn al vernieuwd, maar we zijn ook veel verouderde tegengekomen. Die willen we nu in 1 keer vervangen. Wat dit voor uw woning betekent, laten we u binnenkort in een brief weten. Door een paar gebreken aan de woningen is er geluidsoverlast tussen de woningen, vooral in de keuken en de badkamer. Ook tussen de beneden en bovenwoningen is de geluidsisolatie onvoldoende. In een aantal woningen zijn nog oude systeemplafonds aanwezig. Dit zijn de plafondplaatjes die in rails aan het plafond hangen. Deze plaatjes vallen langzaam maar zeker uit elkaar. De woningen hebben slechts drie groepen in de meterkast en sommige woningen hebben geen aansluiting voor een wasmachine. Dat is niet van deze tijd en kan gevaarlijke situaties opleveren. In het dubbel glas op de bg heeft u geen ventilatieroosters, daardoor kan de woning niet goed worden geventileerd. Een aantal woningen voldoet niet aan de huidige eisen om overslag van brand van de ene naar de andere woning te voorkomen. Hoewel de vloeren 10 jaar geleden al een keer zijn aangepakt, zijn er veel klachten over de houten vloeren. We hebben veel gebreken aan de balklagen vastgesteld. Dit komt omdat het onder de vloer te vochtig is..

6 Resultaten van de Onderzoeken
Buitenzijde van de woning: Schilderwerk Dakgoten Daken aanbouwen Bergingen met verouderd schuin dak Metselwerk van de bergingen Achterpaden Kozijnen, ramen en deuren moeten geschilderd worden. Voor de bovenwoningen geldt dat ook voor de balkonhekken. De kwaliteit van de ramen en deuren is niet zo geweldig meer. Regenwater stroomt over de dakgoten heen. Dat komt doordat in het verleden de daken wat zijn verhoogd bij het aanbrengen van isolatie. De daken van de uitgebouwde keuken en berging zijn er niet best aan toe. Ook zijn er nog een aantal bergingen met een verouderde schuine kap. Veel zijn er al vervangen. Het metselwerk van de losstaande bergingen verkeert in slechte staat. In de achterpaden hebben we veel wateroverlast, en daardoor weer verzakkingen. Oorzaak lijkt te zijn dat onze riolering lager ligt dan het nieuwe riool van de gemeente.

7 Resultaten van de Onderzoeken
Energie: Wel spouwmuurisolatie en dakisolatie, geen vloerisolatie Begane grond dubbelglas Verdieping dubbel én enkel glas Meestal oude CV-ketels en geisers Nu energielabel D, E en F. Portaal wil energielabel B. Uw stookkosten zijn wat lager dan theoretisch gemiddelde De spouw- en vloerisolatie is in het verleden al aangebracht, hoeven we niet veel aan te doen. Enkel glas hoort echt niet meer, en zelfs dubbel glas is al verouderd, tegenwoordig gebruiken we HR++ glas. Oude cv ketels doen het nog wel maargebruiken veel gas. Ook de geiser gebruikt veel gas en is gevaarlijk door CO uitstoot in de woning (koolmonoxide). In een aantal woningen is de cv ketel defect geraakt en vervangen door een HR ketel. Via netwerkbeheerder Liander hebben de gemiddelde gasgebruiken per blok gekregen. U stookt iets minder dan waar in berekeningen meestal van wordt uitgegaan. Met extra isolatie bespaart u dus ook wat minder dan waar meestal mee wordt gerekend.

8 Resultaten van de Onderzoeken
Asbest: Alle woningen onderzocht Waar nodig direct verwijderd Overig wordt verwijderd bij de renovatie Enkele keren asbest gevonden onder de vloer Waar nodig volgens voorschiften direct verwijderd. Dat is dan asbest dat makkelijk in de lucht kan komen en dan gevaarlijk is. Overig is niet direct gevaarlijk, zolang u er niet aankomt. Dat is bijvoorbeeld vloerbedekking, geisers, ketels of oude pijpen op de zolder. Een enkele keer hebben we asbest gevonden onder de vloer. Daar kunnen we nu niet bij, want de kruipruimte is niet hoog genoeg. Vandaar dat we stickers hebben geplakt op de vloerluiken. Niemand mag er nu in. Kan alleen met de renovatie worden opgelost.

9 Welke werkzaamheden willen we gaan uitvoeren?
Toelichten werkzaamheden door Mens Zeist

10 Welke werkzaamheden willen we gaan uitvoeren?
Aan de binnenzijde van de woningen In diverse woningen, vervangen keuken, badkamer en-/of toilet In de benedenwoningen nieuwe plafonds aanbrengen Systeemplafonds / zachtboardplafonds verwijderen Geluidsisolatie verbeteren Begane grondvloeren aanpakken Mechanische ventilatie aanbrengen Brandveiligheid verbeteren Rookmelders aanbrengen Overige installatie werken Binnenschilderwerk gevelkozijnen

11 Welke werkzaamheden willen we gaan uitvoeren?
Aan de buitenzijde van uw woning: Vervangen van alle ramen en deuren aan de voor- en achterzijde Aanbrengen tochtstrips Vernieuwen houten bekleding Vervangen Trespa beplating door houten delen Schilderwerk kozijnen en gevelonderhoud Vervangen Dakpannen en goten Vrijstaande bergingen opknappen Herstel balkons bovenwoningen Metselwerk herstel Achterpaden en buitenriool

12 Welke werkzaamheden willen we gaan uitvoeren?
Maatregelen die het energielabel verhogen en de stookkosten verlagen Vervangen oude CV ketels door energiezuinige Geisers vervangen door combiketels Beglazing HR ++ glas Vloerisolatie (iso chips) Dakisolatie platte daken Gevelisolatie aanvullen Mechanische ventilatie Onno van Rijsbergen van de Woonbond zal straks uitleggen wat dit voor u als bewoner betekent.

13 Welke werkzaamheden willen we gaan uitvoeren?
Asbest Kruipruimte begane grondvloer Asbesthoudende vloerbedekking in woonkamer, keuken en hal Asbesthoudende ketels, en geisers en kachels Oude pijpen op sommige zoldervlieringen Asbesthoudende pijpen bovendaks Asbest mag alleen worden verwijderd onder strenge voorschriften door een gecertificeerd bedrijf Asbest verwijderen uit de kruipruimte d.m.v. onder Asbestcondities de vloer te verwijderen . Dit kan betekenen dat de woning twee dagen niet betreed kan worden.

14 Welke werkzaamheden willen we gaan uitvoeren?
“ De klant van onze klant is ook onze klant” Gedegen inspectie, warme opname en individuele aandacht Voorlichting ruim voor aanvang Flexibel opstellen en Pro-actief zijn Maatwerk in product en planning Risico’s Veiligheid voor start onderkennen Veiligheid bewoners tijdens uitvoering garanderen Planning en afspraken nakomen Grote groep eigen vaklieden die altijd werkzaam zijn in bewoonde woningen Cor Vriend, vast aanspreekpunt in uitvoering namens Mens-Zeist

15 Welke werkzaamheden willen we gaan uitvoeren?
“De klant van onze klant is ook onze klant” Bescherming eigendommen van bewoners Beschikbaar stellen afdekmateriaal en stofoverlast beperken Vlotte afwikkeling van eventuele schades of problemen In sommige gevallen moet (een deel van) de woning leeggehaald worden. Samen met u en eventueel een verhuizer verplaatsen en/of opslaan van uw spullen (in geval van openen kruipruimte) 2 meter vrij te houden aan de voor- en achtergevel voor het plaatsen van steigers

16 Praktische informatie
Planning Start afhankelijk van uw deelname Warme opname van uw woning voor zomervakantie 2012 Voorlopige start in augustus 2012 De hele renovatie alle 214 woningen neemt ruim een jaar in beslag Werkbelasting in de wijk (bouwplaats)/beperken / spreiden

17 Praktische informatie

18 Presentatie Woonbond over de Woonlastenwaarborg
Onno van Rijsbergen

19 Wat betekent dit voor u? Sociaal statuut
Beperken overlast: logeerwoningen en douche- / kookwoningen Vergoedingen: - voor tijdelijk niet kunnen gebruiken (deel van) de woning - aanschaf nieuwe vloerbedekking bij herstel vloer Bewonersbegeleiding vanuit Portaal: zonodig helpen wij u Akkoordverklaring voor het renovatieplan: minimaal 70% van huishoudens moet instemmen met het plan Een logeerwoning is gestoffeerd en heeft eenvoudige inrichting Een douchewoning is gestoffeerd. De beneden-boven woningen zijn klein. Bewoners kunnen hier niet wonnen tijdens de renovatie en verblijven 2 weken in een logeerwoning. De bewoners van de ééngezinswoningen moeten er rekening mee houden dat ze 2 dagen niet in hun woning mogen komen. Alleen als we hebben vastgesteld dat er geen asbest onder de vloer zit, mogen ze ook de eerst e avond al weer in de woning komen. De vloer van de begane grond is enige tijd niet beloopbaar, per woning kan dat nogal verschillen. De aannemer informeert u hier over, voorafgaand aan de renovatie. De meeste woningen hebben een houten begane grond vloer, waar we onder moeten werken. De vloerbedekking wordt door ons verwijderd. U krijgt een vergoeding om een nieuwe vloerbedekking te kunnen kopen. Voor de bovenwoningen is dit niet van toepassing, evenals voor de woningen waar een betonvloer in ligt of waar de houten vloer al is hersteld. De vergoedingen zijn overeenkomstig de richtlijnen in het sociaal statuut en worden met de klankbordgroep besproken. Wij berichten u daarna wat dit voor u betekent.

20 Hoe nu verder en waar kunt u terecht met vragen?
Klankbordgroep Vaste groep (6 - 8 bewoners) Oren en ogen in de wijk; contact tussen Portaal en bewoner Bespreken met elkaar: - invulling Sociaal Statuut - akkoordverklaring - aandachtspunten bij uitvoering werkzaamheden Na bewonersavond met elkaar in overleg Aanmelden: Na afloop melden bij Marlou Mekes naar

21 Hoe nu verder en waar kunt u terecht met vragen?
Brief met ingreep en vergoeding per adres. Nieuwsbrieven Bewonersbegeleider Portaal (dhr. D. Leugering) - Bezoek modelwoning - Afspraak maken voor vragen tot akkoordverklaring adres: Website: Telefoon: PORTAAL ( )

22 Vragen Algemene vragen over de renovatie


Download ppt "Informatieavond renovatie Calandstraat"

Verwante presentaties


Ads door Google