De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nieuwe wet bescherming maritiem erfgoed

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nieuwe wet bescherming maritiem erfgoed"— Transcript van de presentatie:

1 Nieuwe wet bescherming maritiem erfgoed
Johan Vande Lanotte, minister van de Noordzee Oostende, 26 november 2013

2 In de Noordzee liggen naar schatting honderden scheepswrakken en ander waardevol maritiem erfgoed

3

4

5 Wrakken = tijdscapsules onder water

6

7 Al een aantal jaren zoeken experten naar een manier om de waardevolle wrakken beter te onderzoeken en waar mogelijk te beschermen.

8 Wrakkenwet en verder… (1) In 2007 werd de eerste ‘wrakkenwet’ gepubliceerd en de jongste 2 jaar werd gewerkt aan de concrete uitvoering.

9 (2) Het UNESCO-verdrag voor de bescherming van maritiem erfgoed (i. e
(2) Het UNESCO-verdrag voor de bescherming van maritiem erfgoed (i.e. wrakken maar ook ander erfgoed) werd aangenomen.   => De federale regering keurde vorige vrijdag een nieuwe wrakkenwet goed die: (1) onmiddellijk leidt tot een uitvoerbaar beschermingsbeleid en (2) volledig is afgestemd op het UNESCO-verdrag.  

10 Wat bepaalt de wet? - In de exclusieve economische zone en continentaal plat: bescherming van cultureel erfgoed van minstens 100 jaar oud. - In de territoriale zee (12 mijlszone): ook bescherming van cultureel erfgoed van minder dan 100 jaar oud. ! De nieuwe wrakkenwet gaat hiermee verder dan wat het UNESCO-verdrag vraagt. Is belangrijk voor erfgoed van WOII en (nog even) WOI.

11 - De wet duidt de gouverneur van West-Vlaanderen aan als “ontvanger”
- De wet duidt de gouverneur van West-Vlaanderen aan als “ontvanger”. Deze speelt een cruciale rol.

12 De gouverneur is als “ontvanger” het meldpunt voor vondsten.

13 Daarnaast moet de “ontvanger”:. - de vondsten registreren
Daarnaast moet de “ontvanger”: - de vondsten registreren - een onderzoeksrapport opstellen voor de minister van de Noordzee: advies geven of vondst al dan niet als cultureel erfgoed moet worden erkend.

14 ! De gouverneur zal voor het advies een beroep kunnen doen op het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed. Er komt hiervoor een samenwerkingsovereenkomst tussen de gouverneur van West-Vlaanderen en het Vlaams Gewest.

15 Let wel: Het is de Minister van de Noordzee die uiteindelijk de beslissing neemt over de erkenning als cultureel erfgoed onder water, en hoe dit moet worden bewaard. Eenmaal erkend, moet de ontvanger dit bekend maken op een website en melden aan Unesco. Bij een erkenning wordt de staat automatisch eigenaar van het erfgoed, maar hij kan het – mits betaling van de kosten – teruggeven aan de oorspronkelijke eigenaar of aan een museum toekennen.

16 Vlaamse overheid en gouverneur van West-
Door samenwerking tussen federale verheid, Vlaamse overheid en gouverneur van West- Vlaanderen zorgen we eindelijk voor de juiste bescherming

17 Eén doel: bescherming van het cultureel erfgoed in zee – Zorg dragen voor het behoud van deze ‘tijdscapsules’ onder water

18


Download ppt "Nieuwe wet bescherming maritiem erfgoed"

Verwante presentaties


Ads door Google