De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hierdense beek Herfstwandeling Zondag 31 oktober

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hierdense beek Herfstwandeling Zondag 31 oktober"— Transcript van de presentatie:

1 Hierdense beek Herfstwandeling Zondag 31 oktober
Lengte : Beginpunt: Rustpunt : Eindpunt : ongeveer 12 km 11.00 uur bij kasteel Staverden 12.30 uur bij de oude herberg “De Zwarte Boer” ± uur bij het vroegere station Hulshorst. Hier kan in RailRoads restaurant wat gedronken worden. De wandeling loopt van het kasteel Staverden langs de loop van de beek en zijn gegraven parallelle beken, zogenaamde sprengen. De beek wordt lokaal anders genoemd, zo spreekt men in Leuvenum over de Leuvenumse Beek en in Staverden van de Staverdense Beek. In Leuvenum gebruiken we de lunch in de oude herberg ‘de Zwarte Boer’. Na deze stop volgen we de beek langs plekken waar tussen 1650 en 1850 papiermolens hebben gestaan. In de achtiende eeuw stonden er 9 molens lans de beek. De waterkracht van de beken en sprengen werd gebruikt om de molens aan te drijven. Het papier werd gemaakt van lompen. De wandeling eindigt op de plek waar vroeger het station Hulshorst lag.

2 Hierdense beek Herfstwandeling De Hierdense beek
De Hierdense Beek ontspringt in de buurt van het Uddelermeer en heeft een prachtige, circa 25 kilometer lange loop door bossen en weilanden van de Noord-West Veluwe tot aan de monding in de voormalige Zuiderzee. Het is de enige beek in deze regio die nog grotendeels een eigen karakter heeft behouden. De beek stroomt afwisselend door weiden, loof- en naaldbossen en biedt een interessant leefmilieu voor planten en dieren. Waar mogelijk volgen we de bedding van de beek of van de gegraven parallel lopende watergangen zogenaamde sprengen.

3 Hierdense beek Herfstwandeling Staverden
De wandeling begint bij kasteel Staverden, een van de vele kastelen die in eigendom waren van de graven, sedert 1339 hertogen, van Gelre. Tot feitelijke woonplaats van hen heeft het kasteel nooit gediend, hooguit bezochten zij het kasteel met enige regelmaat. Het eerste kasteel werd in 1290 door Reinoud van Gelre gebouwd. Omdat een groot deel van de Veluwe rond die tijd werd ontgonnen, wilde hij rond kasteel Staverden een stad stichten. Op 16 juni 1291 kreeg hij toestemming van koning Rudolf en op 25 maart 1298 was de stad Staverden een feit. Van de werkelijke stad is verder nooit iets terechtgekomen en dus is Staverden op dit moment de kleinste stad van Nederland zoniet van de wereld. Bekend zijn de witte pauwen bij het kasteel. Ten behoeve van de helmtooi van de graven en hertogen van Gelre kreeg het kasteel in het begin van de 14e eeuw het privilege witte pauwen te fokken. Op dit moment is kasteel Staverden eigendom van het Geldersch landschap.

4 Hierdense beek Herfstwandeling Herberg de Zwarte Boer
De Zwarte Boer is een 4 eeuwen oude herberg aan de oude verbindingsweg (hessenweg) tussen Harderwijk en Apeldoorn. Reeds in 1615 wordt deze van oorsprong boerderij genoemd als pleisterplaats/ poststation. Dat heeft te maken met de diligences, die hier passeerden. Paarden konden hier worden verwisseld, brieven en pakjes konden worden overgedragen. Hier kruisten zich de wegen van richting Harderwijk, Deventer, Zutphen, Amersfoort en Zwolle. De aanwezigheid van de papiermolens aan de Hierdense beek speelde ook een rol.

5 Hierdense beek Herfstwandeling Watermolens langs de beek
In vorige eeuwen zorgde het water van de Hierdense Beek voor de aandrijving van raderen van negen watermolens. Er werd kunstmatig verval geconstrueerd. Langs de Poolseweg ligt nog een watervalletje. Daar stond vroeger de Zandmolen, een papiermolen. Het rad zorgde voor het draaien van messen in een bak. Deze messen zorgden voor het uiteenrijten van lompen, zodanig dat het een soort pap werd. Dat werd in een bak geschept met een soort fijn geweven gaas. Daardoor werd het water uitgeperst. Wanneer je handgeschept papier tegen het licht houdt, zie je de structuur erin terug.

6 Als je meegaat geef dit dan per mail aan mij op
Herfstwandeling Hierdense beek Als je meegaat geef dit dan per mail aan mij op voor 2 oktober


Download ppt "Hierdense beek Herfstwandeling Zondag 31 oktober"

Verwante presentaties


Ads door Google