De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Mediargus overzicht leerinhoud.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Mediargus overzicht leerinhoud."— Transcript van de presentatie:

1 Mediargus overzicht leerinhoud

2 Mediargus voor bibliotheekmedewerkers
Met dank aan Pol Kellens van Herzele, Carine Grootaert en Niki Steurs van Schoten

3 Inhoudstafel Mediargus, wat moet ik mij daarbij voorstellen?
Kranten en tijdschriften, wat moet ik ermee? Waar vind ik Mediargus? Mediargus, wat zit erin? Hoe zoeken in Mediargus? Zoeken in de persmappen de persmappen in zoeken.bibliotheek.be Zoeken via Mediasearch eenvoudig zoeken geavanceerd zoeken Mediargus, wat doen we met de resultaten? artikelmap aanmaken Mediargus: andere toepassingen Mediaclips: online de krant lezen Wat heb je nodig bij deze presentatie?

4 Mediargus: wat moet ik mij daarbij voorstellen?
Oefening Mediargus: etymologie: Zoek op wie Argus was. Zoek de betekenis op van de uitdrukking: “Iets met argusogen volgen.” conclusie“Mediargus is het waakzame oog op de media, 24 uur op 24.” Definitie uit Wikipedia: Argus (Grieks: Argos), was een reus uit de Griekse mythologie die over zijn gehele lichaam honderd ogen bezat, waarvan er nooit meer dan twee tegelijk sliepen. Toen Zeus zijn oog op Io liet vallen, veranderde hij haar in een koe zodat zijn vrouw Hera niets zou merken. Maar deze laatste vertrouwde het niet en gaf Argus de opdracht Io "in het oog" te houden. Argus werd door Hermes gedood nadat Hermes hem door zijn fluitspel zo diep liet inslapen dat al zijn ogen dichtvielen. Hera plaatste later als eerbetoon zijn honderd ogen op de staart van het haar toegewijde dier, de pauw, wiens staart immers vol ogen zit, en wiens waakzaamheid spreekwoordelijk is. De uitdrukking "iets met argusogen gadeslaan" wil dan ook zeggen dat men ergens waakzaam en met enig wantrouwen naar kijkt.

5 Mediargus: wat moet ik mij daarbij voorstellen?
In de digitale persdatabank Mediargus kan je zoeken in een slordige kranten- en tijdschriftartikels. je krijgt de artikels full text en je kan ze downloaden of printen. Persdatabank: in een persdatabank ga je op zoek naar krantenartikels, tijdschriftartikels of persberichten die erin opgeslagen zijn. De artikels zijn op een bepaalde manier doorzoekbaar gemaakt (of geïndexeerd of ontsloten), een zoekinterface laat toe om met een trefwoord of via rubrieken op zoek te gaan naar relevante artikels. Full text-artikel: dit betekent dat je niet alleen de referenties terugvindt over een artikel, maar dat de tekst zelf online beschikbaar is. Je moet niet meer naar het archief om de artikels daar te raadplegen.

6 Oefening Mediargus, wat moet ik mij daarbij voorstellen?
De groep wordt in 2 verdeeld. De ene helft gaat op zoek naar artikels in een hele hoop kranten en tijdschriften. (van 1 week) De andere helft krijgt dezelfde opdrachten maar mag zoeken in Mediargus. De tijd wordt genoteerd. Bewaar Knack, Trends en de Vlaamse kranten gedurende 1 week. Haal hieruit een vijftal eenvoudige opdrachten. Trek dit voorbeeld door naar 2 weken, 3 weken, 10 jaar…, miljoenen artikels. Conclusie: Oudere kranten en tijdschriften zijn niet zo makkelijk te vinden. Waar kan je nog kranten en tijdschriften ouder dan 10 jaar consulteren? Het zoeken zelf duurt ook een heel pak langer. Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Extra vraag voor bibliotheekmedewerkers: welke kranten hebben we in huis en hoe lang bewaren we ze?

7 Kranten en tijdschriften: Wat moet ik ermee?
De gedrukte media brengen nieuws en achtergrondinformatie over sport economie politiek uit binnen- en buitenland tendensen in de samenleving wetenschap en technologie cultuur showbizz en radio en tv Zo vind je er ook commentaren en opiniestukken beschouwingen besprekingen Interviews met deskundigen

8 Waar vind ik Mediargus? De persmappen van Mediargus zijn voor iedereen vrij toegankelijk via de website van zoeken.bibliotheek.be In de bibliotheek kan je de volledige persdatabank raadplegen. Oefening: is Mediargus beschikbaar in mijn bibliotheek? Oefening: moet de klant lid zijn van de bib om Mediargus te raadplegen? Oefening: op welke computers kan de klant Mediargus raadplegen? Oefening: Kan de klant resultaten uitprinten, op een stickje zetten, downloaden en en? Dit moet elke student individueel opzoeken via de website van de bibliotheek, via de telefoon of door een bezoek aan de bib.

9 Mediargus: definities
Op dit moment noemt Mediargus zichzelf een professionele pers provider voor het monitoren en doorzoeken van kranten, magazines, websites, televisie, persagentschappen en nieuwsfeeds. Voor de bibliotheken is Mediargus een digitale persdatabank of een elektronische knipselkrant of het elektronische archief van de Vlaamse kranten, enkele tijdschriften en het persagentschap Belga. Een wereld van verschil? Oefening Mediargus definities: vanwaar dit verschil? Elektronische knipselkrant: een andere omschrijving voor een persdatabank. De omschrijving verwijst naar het gebruik om in de bibliotheek knipselkranten aan te leggen rond bepaalde thema’s waarnaar in de bib veel vraag was. Vooral de toepassing ‘persmappen’ in Mediargus kan je zien als een elektronische versie van de vroegere knipselkranten. Elektronisch archief: materialen die je vroeger alleen kon vinden door de stille kamers van een archief te betreden, worden steeds vaker digitaal aangeboden en toegankelijk voor elke internetgebruiker. Denk maar aan de digitale fotocollecties van stadsarchieven, de beeldbanken. Een persarchief is maar één van de vele elektronische archieven. Oefening Mediargus definities: vanwaar dit verschil? De nieuwsbronnen in het abonnement dat Locus met Mediargus afsloot voor alle bibliotheken zijn beperkt.

10 De rol van Mediargus in de bibliotheek
Hoe komt het dat juist bibliotheken investeren in de persdatabank Mediargus? Zij hebben toch al abonnementen op kranten en tijdschriften. Mediargus vervangt de vroegere knipselkranten die de bibliotheken aanboden aan hun klanten. Mediargus neemt de bewaarfunctie van de kranten over. Bibliotheken hoeven de kranten en tijdschriften die in Mediargus zitten niet meer te bewaren. Toch kunnen ze hun klanten nog dezelfde service leveren als voorheen dat betekent dus ook: de bib die haar Medargus abonnement opzegt, verliest een magazijn vol kranten en tijdschriften dat betekent dus ook dat kranten en tijdschriften die niet in Mediargus zitten, op een andere manier bewaard moeten blijven. Elektronische knipselkrant: een andere omschrijving voor een persdatabank. De omschrijving verwijst naar het gebruik om in de bibliotheek knipselkranten aan te leggen rond bepaalde thema’s waarnaar in de bib veel vraag was. Vooral de toepassing ‘persmappen’ in Mediargus kan je zien als een elektronische versie van de vroegere knipselkranten. Elektronisch archief: materialen die je vroeger alleen kon vinden door de stille kamers van een archief te betreden, worden steeds vaker digitaal aangeboden en toegankelijk voor elke internetgebruiker. Denk maar aan de digitale fotocollecties van stadsarchieven, de beeldbanken. Een persarchief is maar één van de vele elektronische archieven. Oefening Mediargus definities: vanwaar dit verschil? De nieuwsbronnen in het abonnement dat Locus met Mediargus afsloot voor alle bibliotheken zijn beperkt.

11 Wat zit er in Mediargus? Het ruimste abonnement op Mediargus bevat
24 kranten 433 regionale edities 78 tijdschriften 5 persagentschappen 14 websites 9 radio- en televisiezenders Een overzicht vind je in kiosk op de site van Mediargus

12 Wat zit er in Mediargus in de bib? (08/01/10)
Dagbladen De Morgen ( ) De Standaard ( ) De Tijd ( ) Gazet van Antwerpen ( ) Het Belang van Limburg ( ) Het Laatste Nieuws ( ) Het Nieuwsblad ( ) Het Volk (2000 – 2008) Het Nieuwsblad op Zondag ( ) Metro ( ) Persagentschappen Belga ( ) Magazines BinnenBand ( ) Bizz Nederlands ( ) Industrie Nederlands ( ) Knack ( ) Le Vif Express (2001 – …) Nina (Het Laatste Nieuws) ( ) Tendances (1995 – …) Trends ( ) Wablieft ( )

13 Wat zit er in Mediargus in de bib? (08/01/10)
klik voor het overzicht van de bronnen op selecteer bronnen uit lijst

14 Wat zit er in Mediargus in de bib? (08/01/10)
Klik op bewaren

15 Oefeningen: wat zit er in Mediargus?
Kan ik een artikel uit De Standaard terugvinden over de eerste maanlanding? Ik zoek een artikel van 2008 uit De Standaard Magazine, het ging over avontuurlijke wandelingen in de Ardennen, Bjork stond op de cover. Kan ik artikels vinden over 9/11? Mijn petekind is geboren in Kan ik De Gazet van Antwerpen van zijn geboortedag vinden? Kan ik een artikel terugvinden uit de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws? Kan ik artikels uit Weekend-Knack doorzoeken? Vind ik ook artikels terug uit de regionale bijlage van mijn krant? Hoe haal ik die eruit? Ik zoek een artikel uit de boekenbijlage van de Morgen. Kan ik dat terugvinden in Mediargus? Van welke krant/tijdschrift kan je de oudste artikels terug vinden? Hoe oud zijn de oudste artikels? Oefeningen: wat zit er in Mediargus? Antwoorden: Kan ik een artikel uit De Standaard terugvinden over de eerste maanlanding? Nee, niet de artikels die toen geschreven zijn. De eerste maanlanding vond plaats in De oudste artikels van De Standaard zijn van 1998. Ik zoek een artikel van 2008 uit De Standaard Magazine, het ging over avontuurlijke wandelingen in de Ardennen, Bjork stond op de cover. Dat kan je niet terugvinden in de persdatabank. De artikels uit de weekendbijlage van De Standaard zijn niet opgenomen in Mediargus. Kan ik artikels vinden over 9/11? Ja, alle kranten in Mediargus gaan minstens terug tot het jaar 2000. Mijn petekind is geboren in Kan ik De Gazet van Antwerpen van zijn geboortedag vinden? Ja, de artikels in de Gazet van Antwerpen gaan terug tot 1996. Kan ik een artikel terugvinden uit de weekendbijlage van Det Laatste Nieuws? Ja, Nina, de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws is opgenomen in de persdatabank. Kan ik Weekend-Knack doorzoeken? Ja, de artikels uit Weekend-Knack zijn opgenomen in de persdatabank. Vind ik ook artikels terug uit de regionale bijlage van mijn krant? Hoe haal ik die eruit? Je klikt het overzicht van de nieuwsbronnen open in de toepassing ‘geavanceerd zoeken’. Als de titel van jouw krant onderstreept is, dan zijn de regionale bijlagen ook doorzoekbaar. Klik op de titel van je krant en selecteer de gewenste regionale bijdrage. Ik zoek een artikel uit de boekenbijlage van de Morgen. Kan ik dat terugvinden in Mediargus? Ja, de boekenbijlage van De Morgen, Uitgelezen is opgenomen in de persdatabank. Van welke krant/tijdschrift kan je de oudste artikels terug vinden? Hoe oud zijn de oudste artikels? De Tijd, 1988

16 Hoe zoeken in Mediargus?
Er zijn twee zeer verschillende manieren om in Mediargus te zoeken: -zoeken in de persmappen -zoeken via Mediasearch zoeken in de persmappen of via Mediasearch

17 Zoeken in de persmappen?
Bibnet heeft persmappen gemaakt over veelgevraagde en/of actuele onderwerpen In elke persmap vind je een 40-tal artikels, de meeste niet ouder dan 1 jaar

18 Zoeken in de persmappen?
of je kan een trefwoord ingeven… Je kan alfabetisch zoeken… of je zoekt thematisch via de rubrieken

19 Oefeningen: persmappen zoeken
Zoek via het alfabet een persmap over het klimaat. Zoek via de rubrieken naar alle persmappen over milieu. Welke zijn dat? Zoek via de zoekbalk een persmap over geweld op school. Zoek een persmap over het hoofddoekenverbod in de Antwerpse scholen. Zoek een persmap over een recente tendens in de samenleving. Zoek drie persmappen over sport. In welke persmap vind ik interessante artikels over de positie van de islamitische vrouw in de samenleving? Hoe kan ik zien over welke auteurs er een persmap wordt bijgehouden? Zoek op de site wie de persmappen aanmaakt en onderhoudt. Hoeveel persmappen worden er bijgehouden? Oefeningen: zoeken in de persmappen Antwoorden: Zoek via het alfabet een persmap over het klimaat. De persmap heet ‘klimaatveranderingen Zoek via de rubrieken naar alle persmappen over milieu. Welke zijn dat? Milieuverontreiniging: Milieu Milieu: klimaatveranderingen Milieu: luchtverontreiniging Milieu: radioactief afval Milieu: water-en zeeverontreiniging Tropisch regenwoud Zoek via de zoekbalk een persmap over geweld op school. Een voorbeeld: Het Nieuwsbald van ‘Hadise meter van School Zonder Pesten’ Zoek een persmap over het hoofddoekenverbod in de Antwerpse scholen. Er bestaat geen aparte persmap ‘Hoofddoekenverbod’. Maar als je alfabetisch zoekt, kom je de omschrijving ‘Hoofddoekendebat’ tegen. Als je hierop klikt kom je terecht in de persmap ‘Islam’. Zoek een persmap over een recente tendens in de samenleving. Een voorbeeld: de persmap ‘Stalking en mobbing’. Die vind je thematisch onder ‘Samenleving’ bij ‘Criminaliteit en strafzaken’. Zoek drie persmappen over sport. Bijvoorbeeld: de persmappen ‘Doping’ en ‘Voetbalvandalisme’ In welke persmap(pen) vind ik interessante artikels over de positie van de islamitische vrouw in de samenleving? Onder andere in de persmappen: Islam Migranten Vrouwenrechten Hoe kan ik zien over welke auteurs er een persmap wordt bijgehouden? Je zoekt thematisch op ‘Kunst, cultuur en ontspanning’ Zoek op de site wie de persmappen aanmaakt en onderhoudt. Hoeveel persmappen worden er bijgehouden? Op de overzichtspagina van de persmappen lees je bovenaan de volgende tekst: Bibnet stelde een werkgroep van Vlaamse openbare bibliotheken samen voor het project 'persmappen'. Vlabin-VBC (Vlaams Bibliografisch, Documentair en Dienstverlenend Centrum) zorgt voor de redactie en coordinatie. Lees meer hierover. Hier vind je het antwoord.

20 Wat vind je in de persmappen?
titel van de persmap aantal artikels in de map het meest recente artikel in de map bron datum

21 Wat vind je in de persmappen?
resultaten bewaren of printen je kan doorklikken naar het volgende artikel het 13de artikel uit de persmap terug naar de volledige persmap

22 Oefeningen: artikels zoeken in persmappen
Zoek een recent artikel over de splitsing van BHV. Noteer de persmap, de titel, de bron, de datum. Zoek een artikel over de economische crisis. Noteer de persmap, de titel, de bron, de datum. Wat is het recentste artikel over Peter Verhelst? Noteer de persmap, de titel, de bron, de datum. Zoek een artikel over astronaut De Winne en bewaar het op het bureaublad. Zoek een artikel over Dries Van Noten en print het af. Zoek 2 artikels over genetische manipulatie De antwoorden hierop bereid je best 1 week voor de presentatie voor.

23 Waar vind je de persmappen in zoeken.bibliotheek.be?
Op de startpagina kan je doorklikken naar alle artikels uit de persmappen

24 De persmappen in zoeken.bibliotheek.be
Je krijgt alle artikels en je kan verder verfijnen in de rechterkolom

25 De persmappen in zoeken.bibliotheek.be
Bij een gewone opzoeking vind je de artikels bij het materiaal In de pers

26 De persmappen in zoeken.bibliotheek.be
de naam van de persmap waarin het artikel zit verfijnen kan op datum onderwerp bron organisatie en locatie

27 De persmappen in zoeken.bibliotheek.be
naam van de persmap naar alle artikels uit deze persmap naar alle artikels uit De Standaard naar alle resultaten uit zoeken.bibliotheek.be met als thema de naam van de persmap, hier Milieu-luchtverontreiniging de volledige tekst van het artikel met de zoekterm

28 De persmappen in Mediargus in Zoeken.bibliotheek.be
oubollig zoeksysteem als je zoekterm niet overeenkomt met de naam van een persmap, krijg je geen resultaat goed overzicht van de persmappen in Zoeken.bibliotheek.be performant zoeksysteem je krijgt alle artikels uit de persmappen waarin jouw zoekterm voorkomt dat zorgt soms voor flink wat ruis= onbruikbare resultaten. geen overzicht over alle persmappen Hier kan je een aantal oefeningen over het zoeken in persmappen herhalen en wijzen op het verschil in resultaat: Zoek een recent artikel over de splitsing van BHV. Noteer de persmap, de titel, de bron, de datum. Zoek een artikel over de economische crisis. Noteer de persmap, de titel, de bron, de datum. Wat is het recentste artikel over Peter Verhelst? Noteer de persmap, de titel, de bron, de datum. Zoek een artikel over astronaut De Winne en bewaar het op het bureaublad. Zoek een artikel over Dries Van Noten en print het af. Zoek 2 artikels over genetische manipulatie

29 Zoeken via Mediasearch?
eenvoudig zoeken geavanceerd zoeken

30 Mediasearch: eenvoudig zoeken
geef een trefwoord in via deze kolom kan je van de ene zoekmethode naar de andere

31 Mediasearch: eenvoudig zoeken
maak een keuze kies een periode, opgelet: standaard staat vandaag ingesteld kies een bron en klik op ‘bewaren’

32 Mediasearch: eenvoudig zoeken
Vergelijk in de slides die volgen de resultaten voor: alle woorden een van de woorden exacte zin

33 Mediasearch: eenvoudig zoeken, alle woorden

34 trefwoorden worden geel opgelicht
dit artikel gaat niet over het ministerie van defensie

35 zelfde trefwoord kies nu: één van de woorden

36

37 onbruikbaar !!!

38 zelfde trefwoord kies nu: exacte zin

39

40 = correcte manier !!!

41 Oefening Mediasearch: eenvoudig zoeken
wat is het effect van de keuze ‘alle woorden’? wat is het effect van de keuze ‘een van de woorden?’ wat is het effect van de keuze exacte zin? vergelijk het met Booleaans zoeken. wat gebeurt er met de resultaten als je de tijdsperiode langer maakt? Is dat een goede zaak? wat is het effect van de keuze ‘alle woorden’? -68 resultaten -alle artikels die de trefwoorden ministerie, van én defensie bevatten -ook de artikels met ‘ministerie van defensie’ komen eruit, maar zitten verscholen tussen de ruis of rommel wat is het effect van de keuze ‘een van de woorden?’ -777 resultaten -alle artikels met de trefwoorden van, ministerie of defensie. Door te kiezen voor ‘een van de woorden’ zeg je dat die trefwoorden niet noodzakelijk samen moeten voorkomen in het artikel. -ook de artikels met ‘ministerie van defensie’ komen eruit, maar zitten verscholen tussen nog meer ruis of rommel wat is het effect van de keuze exacte zin? -37 resultaten -alleen artikels met de combinatie ‘ministerie van defensie’ komen eruit vergelijk het met Booleaans zoeken. -’alle woorden’ komt overeen met AND -’een van de woorden’ komt overeen met OR wat gebeurt er met de resultaten als je de tijdsperiode langer maakt? Is dat een goede zaak? -je krijgt meer resultaten -je krijgt meer kans op een goed resultaat -je krijgt meer ruis en je zal geduldig alle resultaten moeten nakijken op hun bruikbaarheid

42 Oefening Mediasearch: eenvoudig zoeken
Zoek een bespreking van de opera Lucia Di Lammermoor die in april 2009 in première ging in de Munt. Welke sopraan kreeg erg lovende kritiek? Zoek een bespreking van Werchter 2009 Zoek een interview met de jeugdpsychiater Peter Adriaenssens over het gedrag van Kim de Gelder. Zoek een interview over ‘omgaan met verlies’ van de psycholoog Manu Keirse Zoek 5 artikels in het debat dat Knack een paar jaar geleden lanceerde door een artikel te publiceren met het canon van de nederlandstalige boeken Zoek 5 artikels over het euthanasiedebat dat losbrak toen Hugo Claus stierf. Zoek een column van Rik Torfs Zoek een column van Koen de Meulenaere Zoek een interview met Kardinaal Danneels waarin het oa gaat over euthanasie Zoek een interview met Koen de Graeve Zoek een interview met de ecolo-politicus Jean-michel Javaux Zoek een bespreking van het nieuwste boek van de jonge Duitse schrijfster Julie Zeh, Corpus Delicti Zoek een fragment uit het nieuwe boek van de Iers-Amerikaanse schrijver McCann, ‘Laat de aarde draaien’. Zoek een fragment uit ‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye. In deze oefening gaan we op zoek naar artikels met een vorm die typisch is voor de geschreven pers: -columns -interviews -opinies -besprekingen, recensies -tekstfragmenten

43 Mediasearch: geavanceerd zoeken
trefwoord: 3 mogelijkheden Je kan zelf een periode of een datum kiezen

44 je kiest: zoeken in tekst

45 zoekterm komt voor in de tekst
chronologisch 48 resultaten niet allemaal relevant

46 je kiest: titel deze criteria veranderen niet

47 zoekterm komt voor in de titel
minder resultaten geen foute resultaten

48 je kiest: inleiding deze criteria veranderen niet

49 zoekterm komt voor in de inleiding
minder resultaten de meeste zijn relevant

50 Oefeningen: Mediasearch geavanceerd zoeken
sport Zoek een artikel over de Zuid-Afrikaanse 800 meter loopster die onder vuur lag omdat men denkt dat ze een man is. samenleving showbizz en radio en tv Zoek een bespreking van het tv-programma ‘De slimste mens’ wetenschap en technologie Zoek een artikel over de deeltjesversneller in Genève. Wat gebeurde er sinds hij eind 2008 opgestart werd? kunst, cultuur en ontspanning Zoek artikels en een foto of tekening van het MAS (Museum aan de Stroom) Welke museumcollecties zal je daar kunnen bewonderen? Wanneer zal het openen? Wie is de architect? politiek Zoek de volledige tekst van de inauguratierede van Obama in het Nederlands economie Oefeningen per thematisch onderdeel van de persdatabank

51 Persmappen versus Mediasearch
Voordeel: allemaal relevante artikels. Je verliest geen tijd door overbodige rommel uit je zoekresultaten te filteren Nadeel: er zijn niet over elk onderwerp persmappen Gebruik: je zoekt actuele artikels over een veelgevraagd onderwerp Mediasearch Nadeel: je verliest veel tijd door te zoeken. Nadeel: je verliest veel tijd door de resultaten te filteren Voordeel: met geduld kan je elk artikel uit de databank terugvinden Gebruik: je bent op zoek naar een specifiek artikel of je zoekt iets over een minder courant onderwerp

52 Mediargus: wat doen we met de resultaten?
downloaden in RTF (Rich Text File), dit is downloaden in Word HTML of XML interessant als je de tekst on-line wil gebruiken printen nadat je een artikel gedownload hebt bewaren op stickje versturen via bewaren in een artikelmap

53 Mediargus: wat doen we met de resultaten?
de pagina opslaan of printen in PDF-formaat

54 een artikelmap aanmaken
 op artikelmap

55 een artikelmap aanmaken
kies een naam voor je artikelmap bijvoorbeeld Al Qaeda

56 vergeet niet de map aan te vinken !!!

57 zoek artikels over Al Qaeda

58 kies de bronnen 2) bewaar de selectie

59 bepaal de publicatiedatum

60

61 wanneer artikel interessant lijkt
op artikel

62

63 klik je artikelmap weer open en
bekijk het resultaat

64  op artikel

65

66 Opgelet! Dit artikel heeft niets met Al Qaeda te maken !!!

67  op rood icoontje om artikel uit map te verwijderen

68

69 Oefening artikelmap maak een artikelmap aan over een project in jouw gemeente de verbouwing van de bibliotheek de Week van de Smaak de bouw van een nieuw voetbalstadion de bouw van een nieuw station

70 Mediargus: andere toepassingen
Online de krant lezen in Mediaclips De commentaren of editorials lezen Consulteer het ‘meest gelezen artikel’ Zie handleiding Mediargus Bibnet zelf een persmap aanmaken mediafocus

71 Mediaclips De kranten en tijdschriften kunnen hier online gelezen worden Het gaat enkel om recente kranten en tijdschriften ook hier kan je kiezen uit verschillende edities je kan de krantenpagina downloaden in PDF Oefeningen: Bekijk de cover van Weekend-Knack van 16 december Wie staat er op ? Welke bank maakt reclame op pagina 7 van Trends van donderdag 21 januari 2010? Het weerbericht van Het Belang Van Limburg van 8 januari. Welk weer werd er op 8 januari voorspeld? Antwoorden Bekijk de cover van Weekend-Knack van 16 december Wie staat er op? Peter Goossens Welke bank maakt reclame op pagina 7 van Trends van donderdag 21 januari 2010? Dexia Het weerbericht van Het Belang Van Limburg van 8 januari. Welk weer werd er op 8 januari voorspeld? Droog maar koud, p 44

72 op krant / tijdschrift

73 = inhoud van de krant per pagina
op krant overzicht van de verwerkte artikels

74 om effectief de krant te lezen

75 soms mogelijkheid om keuze te maken uit : editie / bijlage

76 Wat heb je nodig bij deze presentatie?
Beamer Computerklas met cookies voor Mediargus Powerpoint presentatie Hand-outs van de powerpoint voor de medewerkers Oefeningenbundel met invulblad Eventueel: zelfstudie leerpad op ELO


Download ppt "Mediargus overzicht leerinhoud."

Verwante presentaties


Ads door Google