De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Disclosure belangen NHG spreker

Verwante presentaties


Presentatie over: "Disclosure belangen NHG spreker"— Transcript van de presentatie:

1

2 Disclosure belangen NHG spreker
(Potentiële) belangenverstrengeling Geen te vermelden Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven NW-Ziekenhuisgroep Den Helder Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere relatie, namelijk …

3 Persistence to osteoporosis treatment and identification of associated factors
Rick Barhorst MSc Goedemiddag allemaal, ik ben Rick Barhorst en dit is het wetenschappelijk onderzoek wat ik in de master gedaan heb, inmiddels ben ik afgestudeerd en werk ik op de SEH in Den Helder.

4 Introduction & Methods
Non-adherence increases fracture risk by 30-40% Low persistence Salt Osteoporosis study N=11.945 N=1534 treatment indication N=910 data on persistence Waarom is het belangrijk om onderzoek te doen naar osteoporose in de huisartsenpraktijk? Het is gebleken dat het risico op fracturen vergroot is bij patienten die hun medicatie niet goed innemen tov mensen die dit wel doen. Daarnaast is bekend dat de therapietrouw bij bisfosfonaatgebruik in Nederland laag is, waarmee veel mensen dus niet efficient behandeld worden. In de SOS is er gekeken naar vroeg diagnostiek in de huisartsenpraktijk onder vrouwen boven de 65 jaar om te kijken of dit het fractuurrisico kan verminderen middels een persoonlijk behandeladvies. Van deze studie heb ik een subsample gebruikt van 1534 mensen die als advies bisfosfonaten hebben gekregen, onder deze patienten heb ik gekeken naar de therapietrouw in deze groep en welke factoren geassocieerd zijn.

5 Results (1/2) 67% started using medication
Self reported persistence was 82.8% Reasons to stop Side effects: % Fear of side effects: 3.2% Other % Middels vragenlijsten is de dataverzameld en uiteindelijk 910 patienten hadden aangegeven of ze wel of geen bisphosfonaten gebruikten, hiervan gaf 82.8% therapietrouw te zijn. Van de mensen die gestopt waren, gaf 84.5% aan de bijwerkingen de primaire reden waren, waarbij nog 3.2% aangaf dat de angst voor bijwerkingen al reden genoeg was om te stoppen, andere redenen waren op advies van huisarts, familie etc.

6 Results (2/2) Univariate model 30 different factors included
Multivariate model Side effects OR 0.31( ) Voor het identificeren van factoren die geassocieerd kunnen zijn met therapietrouw heb ik naar 30 factoren gekeken die vanuit de literatuur of vanuit ons inzicht belangrijk liken. Van deze factoren hebben we gekeken welke significant geassocieerd waren met therapietrouw. Deze factoren hebben samen in een model gedaan en middels backwardsselectie gekeken welke nog een associatie hadden. Uiut deze multivariate analyse blijkt dat alleen bijwerkingen stand hielden en een significante associatie had. Hiermee lijken bijwerkingen niet alleen zelfgerappoteerd, maar ook middels analyse statistisch significant blijkt te zijn.

7 Discussion Possible overestimation of persistence
Side effects primary reason non-persistence in SOS Alternative treatment available Belangrijk zijn enkele kanttekeningen bij het onderzoek, zo is de therapietrouw in dit sample zeer hoog, dit is mogelijk een overschatting gezien het via vragenlijsten is uitgevraagd, en er mogelijk sprake is van sociaal wenselijke antwoorden, echter dit heeft geen effect op de primaire bevinding dat bijwerkingen de belangrijkste reden is om te stoppen omdat blijkt dat mensen die negatief antwoorden vaak wel eerlijk zijn. Waarom is het nu belangrijk om te weten dat de therapietrouw voor een groot deel afhankelijk is van het al dan niet optreden van bijwerkingen? Bij bisphosfonaten is het zo dat ze een heftig bijwerkingen profiel hebben. Er zijn echter alternatieven die minder bijwerkingen hebben en een lagere doseringsfrequentie, welke als een alternatief gegeven kunnen worden om mensen toch goed te behandelen en daarmee het aantal fracturen te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn strontium ranelaat of bijvoorbeeld denosumab. Dit was mijn presentatie, zijn er nog vragen, ruimte voor discussie etc.


Download ppt "Disclosure belangen NHG spreker"

Verwante presentaties


Ads door Google