De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ik ben Erik Stolper, huisarts in Heerde en onderzoeker verbonden aan de universiteiten van Maastricht en Antwerpen. Ik sta hier namens een groep onderzoekers.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ik ben Erik Stolper, huisarts in Heerde en onderzoeker verbonden aan de universiteiten van Maastricht en Antwerpen. Ik sta hier namens een groep onderzoekers."— Transcript van de presentatie:

1 Ik ben Erik Stolper, huisarts in Heerde en onderzoeker verbonden aan de universiteiten van Maastricht en Antwerpen. Ik sta hier namens een groep onderzoekers. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest.

2 Disclosure belangen NHG spreker
(Potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere relatie, namelijk …

3 Heeft een patiënt soms ook een niet-pluis gevoel?
Erik Stolper (Maastricht, Antwerpen) En zo ja, moeten we daar dan wat mee?

4 Wat is bekend? Het pluis/niet-pluis gevoel is een bekend fenomeen in huisartsenpraktijk. Internationaal concept, determinanten, consensus, gevalideerde vragenlijst in 7 talen en theoretisch model (‘Third Track’).

5 Literatuur The feeling ‘there is something wrong with my child’ has a high positive predictive value for serious infections such as meningitis, sepsis, pneumonia. (Van den Bruel 2010 The Lancet) LR 20, vele malen hoger dan allerlei klinische aanwijzingen als vlekjes, overgeven, diarree en koorts.

6 Onderzoeksvragen Welke woorden of uitdrukkingen gebruiken patiënten, volgens huisartsen en assistentes? Wat betekent het voor hen? Welke actie ondernemen zij?

7 Opzet en uitvoering Interviews met 12 huisartsen en 21 assistentes en triagistes, in Nederland en Vlaanderen. Thematische inhoudsanalyse van 4,5 uur verbatim tekst.

8 Antwoorden Patiënten gebruiken diverse woorden en uitdrukkingen voor hun ‘niet-pluis’ gevoel maar niet ‘intuïtie’ of ‘niet-pluis’. In de eerste lijn wordt deze intuïtie serieus genomen. Er volgt actie. Het PNP-patiënten concept lijkt op huisartsen- concept maar is veel minder rijk aan kennis.

9 Quotes Het is anders dan anders … anders dan normaal. Het klopt niet... Zo ken ik mezelf niet…Dit is niet zoals ik me normaal voel. Ik heb mijn patiënten, ouders, zelfs geleerd om op hun buik-gevoel af te gaan. Ik gebruik zelf dan het woord buik-gevoel. Dan zeg ik kijk: “als ge voelt dat ge er niet gerust in zijt, dan wil ik dat ge terug de praktijk contacteert, dat ge echt terugkomt”. (Vlaamse huisarts)

10 En nu? Interviews met patiënten zelf. Ontwerpen en valideren van een vragenlijst. Relatie berekenen tussen PNP-patiënt, PNP-huisarts en de uitkomst na 3 maanden van een al of niet verwijzing.

11


Download ppt "Ik ben Erik Stolper, huisarts in Heerde en onderzoeker verbonden aan de universiteiten van Maastricht en Antwerpen. Ik sta hier namens een groep onderzoekers."

Verwante presentaties


Ads door Google