De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ongunstige eerste uitslag in het Bevolkingsonderzoek darmkanker

Verwante presentaties


Presentatie over: "ongunstige eerste uitslag in het Bevolkingsonderzoek darmkanker"— Transcript van de presentatie:

1

2 ongunstige eerste uitslag in het Bevolkingsonderzoek darmkanker
Geen coloscopie na een ongunstige eerste uitslag in het Bevolkingsonderzoek darmkanker Voorlopige resultaten van de ARCUS studie Auteurs: Lucinda Bertels1,Bart Knottnerus1, Maartje Hoogsteyns1, Kristel van Asselt1, Dick Willems1, Evelien Dekker2, Henk van Weert1 1Huisartsgeneeskunde, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam 2 Maag- Darm- en Leverziekten, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam Lucinda Bertels Ik ga wat vertellen over ons onderzoek, waarbij wij meer te weten proberen te komen over de redenen die mensen hebben om geen coloscopie te ondergaan nadat zij een ongunstige uitslag van het IFOBT hebben ontvangen.

3 Disclosure belangen NHG spreker
(Potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld KWF Kankerbestrijding Geen belangen te rapporteren, ons onderzoeksgeld is afkomstig van het KWF

4 Achtergrond Uitnodigingen in 2015 Deelnemers 73 %
Ongunstige uitslag - 6% Coloscopie 79% Exclusie of CT - 6% Geen vervolg 15% Hier even een korte achtergrondschets van de reden dat we dit onderzoek uitvoeren. In 2015 nam 73 % van de mensen die een uitnodiging ontvingen deel aan het BVO, daarvan had 6 % een ongunstige uitslag. 79% daarvan liet een coloscopie doen en 15 % had geen vervolg. Die 15 %, dat is een groep waar we momenteel nog erg weinig over weten. Het zijn deze 2 groepen waar we ons op focussen. *Erasmus MC – NKI / AvL. Landelijke Monitoring & Evaluatie Bevolkingsonderzoek Darmkanker, rapport Publicatie datum

5 Methoden Fase 1 Kwalitatief deel Diepte interviews
Personen met en zonder vervolgonderzoek Kwantitatief deel Vragenlijsten Fase 2 In de eerste fase van ons onderzoek, het kwalitatieve deel, doen we diepte interviews met zowel mensen die wel een coloscopie lieten doen als mensen die dit niet lieten doen. We gaan daarin na welke redenen mensen hadden om het wel of niet te laten doen. We interviewen beide groepen mensen zodat we ze kunnen vergelijken. In de tweede fase van ons onderzoek gaan we vervolgens vragenlijsten verspreiden onder een groter deel van deze beide populaties. De vragen die in de vragenlijsten komen te staan worden onder andere gebaseerd op de informatie die tijdens de interviews naar voren komt. Andere dingen die we gaan bevragen zijn zaken als zorgen over kanker, de risicoperceptie op kanker en manier van copen met de uitslag. Daarbij hopen we sociodemografische factoren van belang op te sporen.

6 Voorlopige bevindingen
Vanzelfsprekendheid van vervolgonderzoek ‘Daar heb ik helemaal niet over nagedacht. Dat ging ik gewoon doen. Dat was heel belangrijk.’ (WC04) Risico perceptie en lichamelijke sensaties ‘…ik dacht 60% om irrationele redenen.’ (WC01) ‘Ja... Daar ga je vanuit, doordat je niks voelt, dat het gunstig is eigenlijk.’ (GC03) Rol van de huisarts ‘Ja, voor elk gesprek, bij elk ding waar ik voor kwam was het weer van ’’u moet wel dat onderzoek laten doen’’'. (GC01) ‘Hij (de huisarts) zegt ’’80 procent da je geen darmkanker heb’’ Nou, dan is dit nog een makkelijk antwoord. Dan doe ik niet mee.’ (GC02) We zijn op dit moment bezig met de diepte interviews. Ik heb 8 interviews gedaan met mensen die wel een coloscopie deden en 6 met mensen die geen coloscopie deden. Dit zijn enkele thema’s die naar voren lijken te komen.

7 Conceptualisering van kanker
Kanker is rood en vormt een massa Kanker is zwart en vreet weg


Download ppt "ongunstige eerste uitslag in het Bevolkingsonderzoek darmkanker"

Verwante presentaties


Ads door Google