De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gebruiksaanwijzing Hoi stelletje gozerts, dit is allemaal onzin over een computer. Veel plezier ermee.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gebruiksaanwijzing Hoi stelletje gozerts, dit is allemaal onzin over een computer. Veel plezier ermee."— Transcript van de presentatie:

1 Gebruiksaanwijzing Hoi stelletje gozerts, dit is allemaal onzin over een computer. Veel plezier ermee.

2 Programma’s Basisprogramma’s: Safari (internet)
Finder (waar je je bestanden kunt vinden) Foto’s Word PowerPoint Systeemvoorkeuren (instellingen) Photoshop Je programma’s vind je onderaan je scherm, en anders bij Launchpad. Je opent programma’s door erop te klikken. Je sluit een programma of venster door te klikken op het rode knopje linksboven in je venster.

3 Achterkant mac 1- Aanzetten 2- 4 USB ingangen 3- Koptelefoon
4- 3 andere ingangen die je nooit nodig hebt. 2 4 3 1

4 Dingen die je gewoon moet weten
Felheid veranderen: op je toetsenbord staan 2 zonnetjes. De grote maakt het scherm feller, de kleine maakt het minder fel. Volume veranderen: op je toetsenbord, een toeter met 1 boogje maakt het geluid zachter, die met 3 boogjes harder en die zonder boogjes zet het geluid uit Inloggen: je logt in met je magister wachtwoord en nummer, als je de computer aanzet zie je meteen 2 balkjes waar je het moet invullen. Uitloggen: je logt uit door op het appeltje in de linker bovenhoek van je scherm te klikken. Dan staat er helemaal onderaan log (je naam) uit. rechtermuisknop instellen: je gaat naar instellingen, en je klikt op ‘muis’ Dan klik je op de rechterknop, en selecteer je secundaire knop. *kan niet praten

5 bestanden -Bestand opslaan: je klikt op ‘bestand’ in de bovenste balk van je scherm. Dan krijg je een aantal opties, en klik je op ‘opslaan als’. Bovenaan de pagina die je dan opent, staat een invulbalkje, waar je de naam van je bestand kunt veranderen. Naast dat invulbalkje staat een pijltje naar beneden, als je daarop klikt, kan je kiezen waar je je bestand wilt opslaan. Als je hebt gekozen, klik je op ‘bewaar’. -Bestand verplaatsen: Als je een bestand wilt verplaatsen, klik je op het bestand, en houdt je het ingedrukt, als je nu sleept, kan je het bestand verplaatsen. -Bestand kopiëren: Als je een bestand wilt kopiëren, klik je met je rechtermuisknop op het bestand, en dan klik je op ‘kopiëren’. Dan klik je met je rechtermuisknop op de plaats waar je het bestand wilt plakken. En klik je op ‘plakken’. -Bestand zoeken: Je gaat naar Finder, en je klikt op het zoekbalkje, en typt de naam van je bestand. -Bestand verwijderen: Je klikt op je bestand, houdt het ingedrukt en sleept het naar de prullenbak, linksonder in je scherm.

6 mappen -Leerlingenmap: Je leerlingenmap is jouw eigen map, waarin je alle dingen die je maakt opslaat. Hij staat onderaan je scherm, bij alle programma’s. Als je erop klikt, zie je alle bestanden die je gemaakt hebt. -Bronnenmap: De bronnenmap vind je bij Finder, in de map: LMC-FSL01 daar klik je op, daarna op algemeen, HLR en dan op bronbestanden. Dat is de bronnenmap. De inlevermap vind je op dezelfde manier, alleen klik je dan niet op bronbestanden, maar op inlevermap. -Downloadmap: Als je iets download vind je dat terug naast je leerlingenmap in de Downloadmap: -Nieuwe map aanmaken: Je klikt op Archief, bovenin je scherm, en daarna op nieuwe map, dan verschijnt er op je bureaublad een nieuwe map.

7 Leuke extraatjes: -Bureaublad: je bureaublad is de achtergrond van je scherm, waarop je ook bestanden kunt opslaan. De achtergrond kan je veranderen bij instellingen, bij ‘bureaublad en schermbeveiliging’. Als je daarop klikt, krijg je een lijst met mooie foto’s van Apple, die je kunt kiezen als achtergrond. -Print screen: Een print screen is een soort ‘screenshot’, maar dan op de computer. Je maakt een print screen door tegelijk te klikken op shift, command (cmd) en 4. Dan kan je een deel van je scherm selecteren, waarvan je een foto wilt maken. Met shift, command en 3 maak je een print screen van heel je scherm. -Sneltoetsen: OK: enter Annuleren: ESC Opslaan: command+S trema: alt+U+deletterwaaropjeeentremawilt HELP: F1

8 In geval van nood -Als een programma vast loopt, moet je eerst even wachten, als er niks gebeurt klik je op ‘hetrodeknopjelinksbovenin’ en als zelfs dat niet werkt moet je de computer even helemaal uitzetten, en daarna weer aanzetten. -USB stick verwijderen: een USB stick verwijder je op een veilige manier door bij Finder op apparaten te klikken, je USB stick eerst te verwijderen, en dan pas uit de computer te trekken. -Als je niet naar de inlevermap/bronnenmap/je leerlingenmap kunt komen, kan je de computer het best herstarten. Dat doe je bij het appeltje linksboven in je scherm. Als je de computer kapotmaakt, moet je naar de leraar gaan, en NIET zelf proberen het te maken, want dan maak je het alleen maar erger.


Download ppt "Gebruiksaanwijzing Hoi stelletje gozerts, dit is allemaal onzin over een computer. Veel plezier ermee."

Verwante presentaties


Ads door Google