De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Genieten van Gods gave Seksualiteit is een gave van God Ook de verschillende beleving ervan door mannen en vrouwen is dat. Geniet van seksualiteit (Hooglied,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Genieten van Gods gave Seksualiteit is een gave van God Ook de verschillende beleving ervan door mannen en vrouwen is dat. Geniet van seksualiteit (Hooglied,"— Transcript van de presentatie:

1

2 Genieten van Gods gave Seksualiteit is een gave van God Ook de verschillende beleving ervan door mannen en vrouwen is dat. Geniet van seksualiteit (Hooglied, Spreuken 5) Je relatie met God hoeft dus geen tegenstelling te zijn van met seksualiteit bezig zijn, integendeel (Ef. 5:33- 33).

3 Mag alles? Heidenen: alles wat kan, mag Jodendom/ bijbel: niet alles wat kan, mag RKK: niets mag (maar alleen geestelijken kunnen dat opbrengen) Reformatie: niet alles wat kan, mag Moderne tijd: alles wat kan, mag

4 Wat mag dan niet? Verkeerde begéérten (1 Joh. 2:16) Daaruit voortkomend verkeerd gedrag: overspel, hoerenbezoek, bestialiteit, pedoseksualiteit en homoseksualiteit Deze noemt de bijbel. Wij vullen aan: seksuele verslavingen (porno, masturbatie) Seksualiteit is voor in het huwelijk tussen man en vrouw

5 Een beeld In de bedding van het huwelijk (m/v) mag de seksualiteit heerlijk stromen (Spreuken 5) Er zijn twee dijken: die van het publieke recht/de trouwbelofte en van de liefde. De dijken weghalen of de stroom afdammen levert modderpoelen op. Liefde is in de bijbel een eis voor ná de huwelijkssluiting.

6 Drie maal liefde Eroos: liefde voor de ander waarvan jezelf beter wordt (verliefdheid – kan gevaarlijk zijn 2 Sam. 13) Filia: kameraadschap over en weer Agapè: zelfverloochening, echt liefde voor de ander Deze drie zitten als het goed is in elke relatie, ook de eroos.

7 Consequenties van de agapè Alleen seksualiteit als je de ander eerlijk in de ogen kunt kijken (Gen. 38) Seksualiteit en liefdevolle intimiteit horen bij elkaar. Wie liefheeft, accepteert de grenzen van de ander (die hij/zij zelf ook moet aangeven!) Niet: ik wil iets van jou hebben, maar: wie kan ik voor jou zijn?

8 Vragen Gehuwde orthodoxe joden hebben geslachtsgemeenschap op de sabbat. Vreemd of niet? Hoe goed of fout zijn seksuele fantasieen? Is dat voor hetero’s en homo’s hetzelfde? Wat is nu eigenlijk voor jou de basis om een seksuele relatie aan te gaan? Is seksualiteit in de praktijk meer iets van ‘ik wil hebben’ of van ‘wat kan ik voor je zijn’?

9 Toespitsing God verbiedt: overspel, hoerenbezoek, bestialiteit, pedoseksualiteit en homoseksualiteit. Ben je het ermee eens of niet? Wat is jouw moeite of niet met een homoseksuele collega / gemeentelid / familielid? Wat zou God nu eigenlijk niet willen van homo’s?

10 Interpretaties van de bijbel Seksualiteit is voor man/vrouw. God verbiedt homoseksualiteit. ‘Alles’ ervan is een zonde. Homoseksueel gedrag is fout. Homoseksuele gevoelens zijn een teken van gebrokenheid. Homoseksualiteit is niet bedoeld door God. Maar God is liefde. Dus homo’s mogen ook in liefde en trouw samenleven. Homoseksualiteit is een gave van de Schepper! Geef homo’s alle vrijheid.  Wat is jouw visie?

11 Geen angst voor homo’s In de kerk mogen homo’s niet genegeerd worden. In Christus is noch….. Iemand IS mens en HEEFT bepaalde seksuele gevoelens. Homo’s zijn gewoon onze broeders en zusters

12 Vriendschap Iedereen heeft behoefte aan vriendschap, homo’s en hetero’s. Iedere vriendschap kan ontsporen. Ieder is geroepen om ook in vriendschappen Christus na te volgen. Is een homovriendschap tussen twee alleenstaanden dan zo anders dan een heterovriendschap?

13 Grenzen Homo’s moeten zich net als hetero’s in hun vriendschappen aan Gods geboden houden. Laten we niemand (homo’s noch hetero’s) de maat nemen over hoe ze hun vriendschap precies invullen.

14 Alleen zijn is niet goed Het is niet goed als een mens alleen is (Gen. 2, Pred. 4). Dat is moeilijk voor veel alleenstaanden. Laten ze daarom investeren in vriendschap met homo’s, hetero’s, gehuwden en ongehuwden. Juist binnen de gemeente!

15 Vragen Hoe komt het dat vrij veel homo’s de behoudende kerken verlaten? Geldt dat ook voor jouw gemeente? Zou je het moeilijk vinden als je predikant een vrijgezelle homo is? En de leidster van de meisjesclub? Wat heeft jouw gemeente (vanaf nu…) homo’s te bieden?


Download ppt "Genieten van Gods gave Seksualiteit is een gave van God Ook de verschillende beleving ervan door mannen en vrouwen is dat. Geniet van seksualiteit (Hooglied,"

Verwante presentaties


Ads door Google