De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De splitsing van de Nederlanden. Het begon in 1500.Wat er bij ons gebeurde… Door Marjolein,Stephanie en Evelyne.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De splitsing van de Nederlanden. Het begon in 1500.Wat er bij ons gebeurde… Door Marjolein,Stephanie en Evelyne."— Transcript van de presentatie:

1 De splitsing van de Nederlanden. Het begon in 1500.Wat er bij ons gebeurde… Door Marjolein,Stephanie en Evelyne.

2 Inleiding : Waar het mee begon. De Beeldenstorm. Willem van Oranje Bij ons:een ongelukseeuw

3 Waar het mee begon. Filips II erfde de Lage landen. Hij was vreselijk katholiek. Daarom wou hij alle andere gelovenen weg. Hij organiseerde een ketterjacht. Daardoor kwam de Inquisitie,een kerkelijke rechtbank. Maar natuurlijk verzette het volk zich. Een groep edellieden stelde een petitie op. Ze kregen de naam Geuzen. De leiders waren:Graaf van Egmont,Graaf van Hoorne en Willem van Oranje.

4 De Beeldenstorm. De Beeldenstorm vond plaats in 1566.Alle beelden van katholiek geloof werden kapot gemaakt, kerken werden verwoest,... Toen Filips II dit vernam stuurde hij Alva. Vele mensen vluchtten, ook Willem van Oranje. Er werd een nieuwe rechtbank opgericht: Bloedraad. Deze bank maakte 8000 slachtoffers. Ook Graaf van Egmont en Hoorne.

5 Willem van Oranje Willem van Oranje kon vluchten. Hij stelde een leger samen. Dat streed tegen Alva. Dit duurde 80 jaar:De tachtigjarige oorlog. De watergeuzen sloten de Scheldemonding af, geen enkel schip kon passeren. Later kwamen Isabella en Albrecht bij ons aan de macht. De scheiding van de Nederlanden was een feit !!!

6 Bij ons : een Ongelukseeuw Ons deel kwam in armoede,oorlog,plunderingen,… Niemand kon nog handel drijven. Het werd erger en erger. Sommigen probeerden te vluchten, maar ze werden altijd tegengehouden. De beroemde haven van Antwerpen bestond niet meer.


Download ppt "De splitsing van de Nederlanden. Het begon in 1500.Wat er bij ons gebeurde… Door Marjolein,Stephanie en Evelyne."

Verwante presentaties


Ads door Google