De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema planten - Les 6 - Wortels - Docent: Ernest Vak: Biologie Thema: Organen en cellen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema planten - Les 6 - Wortels - Docent: Ernest Vak: Biologie Thema: Organen en cellen."— Transcript van de presentatie:

1 Thema planten - Les 6 - Wortels - Docent: Ernest Vak: Biologie Thema: Organen en cellen

2 Onderdelen van een plant Wortelstelsel Wortelharen Stengel Blad Knop

3 Wortelstelsel Meestal zitten de wortels van een plant onder de grond! Alle wortels van een plant samen noemen we het wortelstelsel Hiernaast zie je een voorbeeld waarvan de wortels van de plant deels boven komen (mangrove)

4 Onderdelen van het wortelstelsel De hoofdwortel wordt ook wel de penwortel genoemd!

5 Hoofdwortel / penwortel De hoofdwortel oftewel de penwortel is het dikste onderdeel van het wortelstelsel van een plant. De pentwortel groeit altijd recht naar beneden en is daarom ook vaak makkelijk te herkennen. De penwortel zorgt ervoor dat de plant stevig rechtop blijft staan.

6 Zijwortels De zijwortels zijn aftakkingen van de hoofdwortel oftewel de penwortel. De zijwortel zorgt er samen met de penwortel voor dat de plant stevig in de aarde blijft staan.

7 Wortelharen Het opnemen van water en mineralen in de wortels gebeurt voornamelijk in de wortelharen. De wortelharen zijn op dit plaatje uitvergroot. Je ziet dat de wortelharen erg kleine uitstulpingen zijn van de zijwortels

8 Functies van de wortels 1.De wortels zorgen ervoor dat planten stevig in de aarde staan, daarom is het vaak ook moeilijk om een hele plant uit de bodem te trekken. Zo kunnen zware bomen recht overeind blijven staan! Doordat de plant niet alleen met de penwortel in de grond zit maar ook met veel zijwortels staat de plant stevig 2.In de wortels neemt een plant water en voedingstoffen op. Deze voedingsstoffen heeft de plant nodig om te kunnen groeien. 3.In de wortels wordt veel voedsel opgeslagen, zodat de plant weer snel kan groeien in het voorjaar. In de herfst sterven bij veel planten de delen die boven de grond groeien. Met het reservevoedsel kan de plant in het voorjaar weer goed groeien.

9 Reserve voedsel van planten Bij veel planten wordt reservevoedsel opgeslagen in de wortel. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van wortels die wij als mens eten. Veel dieren eten deze verschillende wortels in de winter, omdat ze vol zitten met voedingsstoffen. Daarom zijn ze zo gezond! De winterpeenDe rode biet De radijs


Download ppt "Thema planten - Les 6 - Wortels - Docent: Ernest Vak: Biologie Thema: Organen en cellen."

Verwante presentaties


Ads door Google