Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdLotte van den Pol Laatst gewijzigd meer dan 8 jaar geleden
1
Katrien Verbeke Stad Gent
2
5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven 4.Voedselafval terugdringen 5.Voedselafval maximaal hergebruiken als grondstof
3
Donderdag Veggiedag ° 2009 Burgers: 4 op 5 in Gent kent Donderdag Veggiedag (+15%) 1 op 3 doet mee aan Donderdag Veggiedag 1 op 6 is parttime vegetariër en eet minstens 3 keer per week vegetarisch (+31%) > 50% is bereid minder vlees te eten (+16%) Belangrijkste motivatie: nieuwe smaken ontdekken Restaurants Scholen: belang van lekkere veggie maaltijden
4
Overheidsaankopen van duurzame voeding & catering School- maaltijden (incl creches) Sandwiches Ingredienten hotel-& cateringschool Schoolmelk, koffie en thee Personeels- restaurant Uitbating stadsrestaurants
5
Algemene duurzaamheidsprincipes voor aankoop van voeding vegetarisch dierenwelzijn duurzame vis voedselafval bio fair trade lokaal seizoen
6
Cross-departmentale & multi-stakeholder samenwerking rond duurzame voeding Maaltijdbe- hoeften vanuit scholen/creches Service & Logistics Uitwerken aanbod Aankoop: juridische ondersteuning milieudienst: duurzame voedsel- richtlijnen Gezondheids- dienst: gezondheids- criteria Noord-Zuid: fair trade Facility: infrastructuur + keukenpersoneel UGent INNOCAT Vlaamse Overheid Leveranciers EVA Bioforum Steden …
7
Afgelopen jaren Donderdag Veggiedag Niet-duurzame voeding vermijden Minimaal stadstransport Voedselveiligheid Gemakkelijke handling Recyclage van de verpakking
8
Sociale tewerkstelling Fair trade producten Gemakkelijke handling Voedselveiligheid Traceerbaarheid Lijst E-nummers Donderdag Veggiedag Duurzame visvangst Minimum 15% bio Seizoensfruit & -groenten Stadstransportplan Recyclage verpakkingen Lagere voetafdruk Prijstransparantie Ondersteunen bioleveranciers Ondersteunen fair trade leveranciers Slimme menuplanning Momenteel overgangsfase
9
Komende jaren nieuw concept? CONSULTATION SESSIONS WITH STAKEHOLDERS, EXPERTS AND MARKET insecten? kinderarmoede? ethiek en fair trade? bio? lokale voeding en lokaal koken? zoet-, kleur-, smaakstoffen,…? sociale tewerkstelling? voedselverspilling? andere publieke partners? kwaliteit? halal, koosjer, vegan,…? kookstijl? eigen personeel?
10
Bedankt!
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.