De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen

2 VAN MOND TOT KONT Schrijf de stappen op!

3 Filmpje spijsverteringsstelsel.
Endel darm

4 Spijsverterings enzymen.
Grote biomoleculen moeten worden afgebroken tot kleine bouwstenen. HIERVOOR ZIJN ENZYMEN NODIG (spijsverteringsap) Koolhydraten -> Monosaccaharide Animatie werking van enzymen Eiwitten -> aminozuren Lipiden -> glycerol en vetzuren

5 Spijsverterings enzymen. vertering van koolhydraten
Vertering van koolhydraten begint in de mond Speeksel bevat het enzym amylase, dat een deel van het zetmeel (amylose) in het voedsel afbreekt tot maltose (een disacharide). Amylase is werkzaam bij een pH van ongeveer 6 tot 7,5. Het pH optimum is 6,6. In de twaalfvingerige darm wordt opnieuw amylase toegevoegd. Dat is pancreas amylase uit het pancreassap. Mechanische vertering

6 Spijsverterings enzymen. vertering van eiwitten
Vertering van eiwitten begint in de maag voedseldelen maagportier vrijkomen maagsap maag maagwand maagsapklieren pepsinogeen pepsine (actief enzym) HCl slijmkliercellen 1 Pepsinogeen en HCl komen vrij in de maag 2 HCl zet pepsinogeen om in pepsine 3 Pepsine activeert meer pepsinogeen en start zo een kettingreactie. Pepsine start de vertering van eiwitten. Chemische vertering Mechanische vertering

7 Spijsverterings enzymen. vertering van vetten
Toevoegingen Vertering van vetten begint in de twaalfvingerige darm In de twaalfvingerige darm monden 2 buisjes uit waardoor de spijsverteringssappen worden aangevoerd. 1. Alvleesklier met Pancreassap Neutraliseert als eerste het maagsap. Bevat een enzym (lipase) dat vet afbreekt tot glycerol en vetzuren 2. Gal/Lever Een bruingroene bittere vloeistof gemaakt in de lever en bewaard in de galblaas. Gal maakt van grote vetdruppels zeer kleine vetdruppels (= een emulsie) waardoor de enzymen er beter bij kunnen.

8 Spijsverterings enzymen. vertering van vetten
Vertering van vetten begint in de twaalfvingerige darm

9 Spijsverterings enzymen. De laatste stap, in de darmen.
Laatste chemische vertering Papil van Vater, toevoegingen van darmsap. (darmsap bevat o.a. maltase, sacharase en peptidasen) Koolhydraten, laatste verkleining tot de monosaccharide (glucose). Eiwitten, laatste verkleining tot aminozuren. Vetten, de toevoeging uit de alvleesklier en gal verkleinen het vet tot glycerol en vetzuren. Darm peristaltiek: * Monomeren worden opgenomen door cellen en afgegeven aan het bloed. Filmpje werking enzymen

10 Spijsverterings enzymen.
Tip: Corpus reis door de mens Opdracht 26 t/m 33 blz 121


Download ppt "Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen"

Verwante presentaties


Ads door Google