De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vluchtelingen 2015 Krant, Tv, radio, Kamerdebatten, hoe houdt het thema vluchtelingen u bezig, wat is het prangende wat u eerst wilt zeggen of weten?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vluchtelingen 2015 Krant, Tv, radio, Kamerdebatten, hoe houdt het thema vluchtelingen u bezig, wat is het prangende wat u eerst wilt zeggen of weten?"— Transcript van de presentatie:

1 Vluchtelingen 2015 Krant, Tv, radio, Kamerdebatten, hoe houdt het thema vluchtelingen u bezig, wat is het prangende wat u eerst wilt zeggen of weten?

2 Vluchtelingen 2015 Hoe zit het nu in Syrië: https://www.youtube.com/watch?v=RvOnXh3 NN9w https://www.youtube.com/watch?v=RvOnXh3 NN9w Hoe zit het met vluchtelingen, hoeveel, waarvandaan en waar naar toe gaan zij: http://pejl.svt.se/flyktingstrommar/

3 Vluchtelingen 2015 http://www.iom.int/ https://www.youtube.com/watch?v=n9FfxLejt RA&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=n9FfxLejt RA&feature=youtu.be

4 Vluchtelingen 2015

5

6 http://nos.nl/artikel/2063932-meer-dan-10- 000-vluchtelingen-in-servie-zonder-eten.html http://nos.nl/artikel/2063932-meer-dan-10- 000-vluchtelingen-in-servie-zonder-eten.html

7 Vluchtelingen Syrië: Wat doet Kerk in Actie in Syrië? Wat in omringende landen. Wat doet kerk in Actie onderweg? http://www.kerkinactie.nl/projecten/noodhul p-vluchtelingen http://www.kerkinactie.nl/projecten/noodhul p-vluchtelingen

8 Vluchtelingen 2015 Instroom, cumulatief, dat betekent inclusief geinshereniging en herhaald asielverzoek. Juni/juli 1000 per week, augustus 1700-1800 per week, september 3000 per week, met een uitschieter van 4200, oktober 2300 per week, de laatste weken, 1700 1600 en 1800. Per jaar komt dat neer op een instroom van 50 tot 60 duizend mensen, inclusief gezinsherening.

9 Vluchtelingen 2015 Opvanglocaties nu: Crisis opvang ( sporthal, div, 72 uur en soms verlenging)Mensen zijn niet in procedure, gaan van sporthal naar sporthal, weinig voorlichting, veel onzekerheid) Noodopvang: Als crisis opvang, maar dan langduriger, kerken maar ook anderen ondersteunen met activiteiten en ontmoeting. Weinig voorlichting, veel onzekerheid. AZC ’s in procedure.

10 Vluchtelingen 2015 Emmen

11 Afgetobd Een familie uit Syrische Aleppo die net in Emmen met de trein arriveert, beaamt dat beeld. Een vader op leeftijd met twee zonen heeft in ruim twee weken de reis afgelegd, inclusief een riskante overtocht met een gammel bootje. Ze wekken een afgetobde en neerslachtige indruk. Ze zijn blij dat ze wat te eten krijgen. Een reep, banen, broodje. Maar daar blijft het niet bij. De vrijwilligers delen ook kleding uit. En na wat aarzelen doet de vader een tot op de draad versleten jas uit en laat zich gewillig in het ‘nieuw’ hijsen door de Emmense vrijwilligers.

12 Vluchtelingen 2015 Zaandam

13 Druk en toch rustig Als je de Noorderkerk in Zaandam binnenloopt, is het alsof het nooit anders is geweest. Het is druk, maar toch rustig. Tussen de 100 en 200 vluchtelingen uit Syrië en Eritrea vinden er dagelijks op de een of andere manier een plekje. Een enkeling spreekt Engels en die neemt van harte de taak van tolk op zich. De groepjes krijgen in veel gevallen les. Een vrijwilliger die uitleg geeft over de Nederlandse samenleving, of ze krijgen taalonderwijs. Vooral van die laatste mogelijkheid maken velen gretig gebruik.

14 Vluchtelingen 2015 Zwolle

15 Vol overgave De wat ongemakkelijke sfeer slaat om als een blad aan de boom wanneer de bedoeling duidelijk is. Vrijwilligers van Landschapsbeheer Overijssel houden ter plekke een kort verhaaltje en delen zagen en spades uit. Ze gaan de heide op en bepaalde opdringerige en ongewenste struiken moeten het veld ruimen. Dat is de opdracht. En ze gaan aan de slag, vol overgave. Op het gezicht van de vluchtelingen verschijnt een kleur en ze beginnen te praten.

16 Vluchtelingen 2015 Wat doet kerk in Actie in Nederland? Projecten Lobby Advisering gemeenten Netwerkparticipatie

17 Vluchtelingen 2015 Wat doen lokale kerken in Nederland? Brochure ‘met open armen ’ Overal in Nederland ontplooien kerken initiatieven om vluchtelingen te helpen. Kerk in Actie heeft een korte brochure samengesteld met informatie over wat kerken kunnen doen en hoe Kerk in Actie hen hierin kan ondersteunen. De brochure is te downloaden op de website www.kerkinactie.nl/helpvluchtelingen www.kerkinactie.nl/helpvluchtelingen

18 Vluchtelingen 2015 Huisvesten in containers, korten op sociale voorzieningen en zo? Mag dit? Voor verdragsvluchtelingen niet (* vrees voor vervolging) art. 21 en verder vluchtelingenverdrag en Europese richtlijn. Voor anderen, oorlogsvluchtelingen wel. Wel is het slecht voorintegratie, en ook een wedloop wie is het slechtste voor vluchtelingen is niet nastrevenswaardig.

19 Vluchtelingen 2015 zorgen Positie kinderen crisisopvang Te late registratie- wie is er in ons land? Overbelast bij COA, Advocatuur, IND, Vluchtelingenwerk- fouten in procedures? Herstel in fouten als mensen ten onrechte afgewezen is moeilijker door wijziging in vergoeding advocatuur. Tweespalt in het land, is bedreigend, maar sommige stromingen willen deze tweespalt. Hoe kunnen kerken dit tegen gaan. Oplossingen

20 Grapje Nederlanders die vorige eeuw in Amerika aankwamen

21 Vluchtelingen 2015 Hartelijk dank voor de aandacht


Download ppt "Vluchtelingen 2015 Krant, Tv, radio, Kamerdebatten, hoe houdt het thema vluchtelingen u bezig, wat is het prangende wat u eerst wilt zeggen of weten?"

Verwante presentaties


Ads door Google