De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bestuur je Huis met Raspberry Pi

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bestuur je Huis met Raspberry Pi"— Transcript van de presentatie:

1 Bestuur je Huis met Raspberry Pi
Met Domoticz Door Marinus Doosje

2 Inleiding: Dit stappenplan beschrijft de inrichting van een domotica systeem op basis van een Raspberry Pi. De beschreven domotica interface is Domoticz V Het plan is geschreven voor de leden van HCC!twente die met domotica aan de slag willen. Bij mij thuis draait een dergelijk systeem sinds begin april van dit jaar (2015) tot volle tevredenheid. Wat me steeds weer op valt zijn de vrijwel onbeperkte mogelijkheden, de gebruikersvriendelijkheid en vooral de stabiliteit. Het systeem kun je naar eigen wens verder uitbouwen en perfectioneren. Mocht je in dit stappenplan fouten of onduidelijkheden tegenkomen dan hoor ik het graag, zodat ik in een volgende versie de verbeteringen kan aanbrengen. Ik wens je veel succes. Marinus Doosje

3 Installatie Domotics op een Raspberry PI
Gebruikte hardware: Een Raspberry PI model 2B (een ander type is ook geschikt) Een micro SD card 16 GB Een slimme meter kabel (bijv. https://www.sossolutions.nl/slimme-meter-kabel ) Een RFXtrx433E USB MHz Transceiver (bijv. ) Gebruikte software: Domoticz V2.3530 Hulpmiddelen: Een Windows PC met SD card reader/writer Een geïnstalleerde 7-Zip File Manager

4 De RFX transceiver voorbereiden
De RFX transceiver is na levering mogelijk nog niet voorzien van de nieuwste firmware. Het is daarom aan te bevelen de laatste firmware zelf te installeren. Download de firmware van: Als je op deze url klikt zie je en lijst met RFX documentatie, programma's en firmware. Klik op de firmware voor de RFXtrx433E Ext firmware. Op het moment van schrijven was het laatste versienummer 249. Klik op de betreffende regel. Er wordt een zipfile gedownload. Pak dit zipbestand uit. Sluit nu de transceiver aan op een USB poort van je Windows PC. Download uit dezelfde lijst waar ook de firmware stond de RFXCom Flash Programmer en start deze.

5 De RFXCOM flash Programmer
In de programmer zie je links bovenaan enkele iconen. Klik op de 2e van links (Connect to device) Als je in het gele vlak de melding “Device found…” ziet, dan is de transceiver op de juiste wijze met je PC verbonden. Nu kun je de firmware op de transceiver installeren. Via het derde icoon van links ga je naar de eerder gedownloade firmware bestanden en kies daar het bestand met het hoogst versienummer (in dit geval RFXtrx433_Ext_249.hex) en klik op open. Als het bestand geïmporteerd is zie je daarvan de melding in het gele vlak. Klik dan op het vierde icoon van links om de firmware naar de transceiver te schrijven. Het schrijven kan even duren, de voortgang zie je in het gele vlak. Als alles goed is gegaan zie je daar uiteindelijk “Finished operation...” Daarna klik je weer op het 2e icoon van links om de transceiver te “disconnecten”. Koppel de transceiver van je PC.

6 Gegevens voor Domoticz schakelaars verzamelen
Nu je nog bezig bent met de PC en de transceiver kunnen je alvast beginnen met het verzamelen van gegevens voor de verschillende schakelaars die je in Domoticz wilt installeren. Daarvoor kun je de RFX manager downloaden en op je Windows PC installeren. Het installatie bestand vind je op dezelfde locatie waar je ook de firmware en de RFXCOM Flash Programmer vond. Download de RFX manager en installeer deze op je PC. Sluit de transceiver weer aan op je PC en start de manager. Klik links boven op het meest linkse icoon om de transceiver te “connecten”. Als alles goed is gegaan zie je onderstaand venster en in dat venster onder “Transceiver type” dat de frequentie 433,92Mhz “actief” is. 433,92Mhz is namelijk de frequentie waarmee de gekozen transceiver werkt. Met deze frequentie kunnen veel schakelaars waaronder “Klik aan Klik uit” en Somfy rolluikschakelaars worden bediend.

7

8 Een Klik aan Klik uit schakelaar voorbereiden
Als je over een Klik aan Klik uit schakelaar met afstandsbediening beschikt kun je deze schakelaar ook via Domoticz op je Raspberry schakelen en desgewenst de schakelaars op bepaalde tijden automatisch in- of uitschakelen door middel van timers. Als voorbeeld nemen we de lamp in de hal, ervan uitgaande dat deze met Klik aan Klik uit is te schakelen. De afstandsbediening is meestal voorzien van meerdere aan/uit schakelaars. Als je RFX manager actief is, zoals hierboven beschreven druk dan op de “Aan” knop van de hal lamp. In het gele venster zie je dan onderstaande gegevens Noteer van deze gegevens het ID en de Unit code om deze later in Domoticz over te nemen. Vervolgens kun je op deze manier van meerdere Klik aan Klik uit schakelaars deze gegevens verzamelen.

9

10 Een Somfy rolluik schakelaar voorbereiden
Een Somfy rolluik schakelaar voorbereiden werkt anders dan een Klik aan Klik uit schakelaar. Daarbij komt dat er verschillende Somfy systemen zijn. Deze beschrijving gaat uit van ruim 15 jaar oude Somfy rolluiken met externe schakel sensoren. Raadpleeg voor de zekerheid de gebruikershandleiding van Somfy. Om een schakelaar voor te bereiden koppel je de transceiver weer aan je Windows PC. Start de RFXCom manager, klik op connect en check of de transceiver in de manager inderdaad gekoppeld is. Je ziet een hele reeks tabbladen. Klik op RFY. Dit is de groep voor o.a. Somfy schakelaars. In het veld type staat al RFY ingevuld. Je ziet verder de velden achter ID en Unit code. Kies voor elke Somfy schakelaar een unieke combinatie van ID (3 velden) en Unit code. We gaan hier uit van een op/neer schakeling, dus in het veld Command kies je “Up + Down”. Zie het voorbeeld hieronder.

11 Advies/waarschuwing:
Lees de Somfy gebruikershandleiding. Voor het programmeren. Somfy adviseert in het algemeen om slechts de te programmeren motor/sensor aan de netspanning te koppelen en de overige Somfy motoren/sensoren tijdelijk te ontkoppelen van het lichtnet om te voorkomen dat je de verkeerde motor/sensor programmeert. Bij mij zou dat een hele operatie zijn, dus ik heb op goed geluk de motoren/sensoren niet tijdelijk losgekoppeld van het lichtnet. De programmering van 10 sensoren verliep zonder problemen. Dit is natuurlijk geen garantie dat het altijd goed gaat op deze manier.

12 De volgende stap is om de betreffende Somfy sensor in de programmeer stand te zetten.
Bij mij waren daarvoor 2 mogelijkheden, namelijk door de programmeerknop op de sensor of door de behuizing van de afstandsbediening te verwijderen, waardoor en klein programmeerknopje bereikbaar wordt. Ik heb voor de laatste mogelijkheid gekozen. Vanachter je PC kun je dan namelijk de sensor in de programmeerstand zetten. Nadat het knopje via een klein gaatje is ingedrukt blijft de sensor 5 seconden in de programmeerstand. Druk binnen die 5 seconden op het knopje Transmit in de RFXCom manager. Wacht ongeveer 5 seconden. Hierna kun je testen of de programmering is gelukt. Laat voor de test de waarden in de velden ID en Unit Code ongewijzigd. Verander in het veld Command de waarde “Up + Down” in “Up” of in “Down” afhankelijk van de stand van het rolluik op dat moment. Je kiest bijvoorbeeld voor “Down” en je klikt daarna op Transmit. Als alles goed is gegaan, gaat het betreffende rolluik naar beneden. Probeer het ook eens naar boven. Als dat allemaal lukt, hebben we nu de gegevens voor een Domoticz schakelaar. Je kunt op deze manier eventueel nog meer rolluik sensoren programmeren. Noteer voor elk rolluik de unieke combinatie van ID en Unit Code. Deze heb je nodig voor Domoticz. Advies/waarschuwing: Lees de Somfy gebruikershandleiding voor het progammeren. Somfy adviseert in het algemeen om slechts de te programmeren motor/sensor aan de netspanning te koppelen en de overige Somfy motoren/sensoren tijdelijk te ontkoppelen van het lichtnet om te voorkomen dat je de verkeerde motor/sensor programmeert. Bij mij zou dat een hele operatie zijn, dus ik heb op goed geluk de motoren/sensoren niet tijdelijk losgekoppeld van het lichtnet. De programmering van 10 sensoren verliep zonder problemen. Dit is natuurlijk geen garantie dat het altijd goed gaat op deze manier.

13 Download Domoticz bestanden:
Ga met je browser naar Download het meest recente zip bestand voor een SD card. Bij het schrijven van dit stuk was dat domoticz-raspberrypi-sdcard z Dit bestand wordt in deze beschrijving verder als voorbeeld genomen. Kopieer het bestand naar een map op je harde schijf. Bijvoorbeeld D:/Domoticz Unzip dit bestand in de zelfde map. Na het uitpakken zie je behalve het zip bestand de volgende bestanden en een submap: 1e: Readme.txt; 2e: domoticz-raspberrypi-sdcard-3530.img ; 3e: een submap Win32DiskImager. Open de submap Win32DiskImager Klik op Win32DiskImager.exe Selecteer het imagebestand domoticz-raspberrypi-sdcard-3530.img Steek de SD card in de cardreader (Let op: alle bestanden op de card worden overschreven) Selecteer in de Win32 Disk Imager bij “Device” de driveletter van de cardreader, bijv. E:\ Klik in de Win32 Disk Imager op Write. Wacht tot de procedure is afgerond.

14 Na de melding dat de image succesvol naar de SD card is geschreven, kunt je de card op de gebruikelijke manier uit de reader verwijderen en in je Raspberry Pi steken. De Raspberry Pi is nu gereed voor het gebruik van Domoticz. De meest geschikte plaats is in dit geval de meterkast omdat daar vaak ook de slimme meters en de router zitten.

15 Koppelen apparatuur Koppel de Raspberry met een netwerkkabel aan de router, met de PI slimme meter kabel aan de slimme meter (USB stekker aan de Raspberry kant) en met de meegeleverde USB kabel aan de RFXCOM transceiver. Koppel tijdelijk een keyboard en een beeldscherm aan de Raspberry. Voorbeeld slimme elektriciteitsmeter met PI poort. Als je over slimme meters beschikt vind je de van de PI poort op de elektriciteitsmeter. De plaats kan per merk en type meter verschillen. De gas en elektriciteitsmeter zijn onderling met en kabel verbonden, zodat de data van beide meters via 1 PI poort kan worden uitgelezen.

16 Opstarten en inloggen Controleer het IP adres
Plug de voedingskabel in de Raspberry en steek de stekker in het stopcontact. Raspberry start nu op. Na het booten kun je inloggen met de gebruikersnaam pi en het wachtwoord raspberry. Vervolgens zie je als interface de command line. Controleer het IP adres Type op de command line het commando ifconfig en druk op enter. Daarna zie je een aantal regels. Op de 2e regel staat het huidige het IP address van de Raspberry. Bij voorbeeld inet addr: Als alles goed is verlopen kun je nu van achter een PC die in het zelfde LAN zit als je Raspberry Domoticz starten. Geef in de browser van je PC het adres op van je raspberry en het poortnummer. (standaard poortnummer voor Domoticz is 8080) Het complete adres met poortnummer wordt dus volgens het voorbeeld: :8080 (Let er wel op dat je het IP adres gebruikt dat je via het commando ifconfig heb gevonden) Na een druk op ENTER kom je in Domoticz. In principe kun je nu het beeldscherm en het keyboard van je Raspberry los koppelen en de meterkast sluiten.

17 Inrichten Domoticz Je kunt Domoticz nu naar je eigen wensen inrichten van achter je PC. Het verdient de voorkeur om in het scherm Instellingen je eigen voorkeuren in te stellen en deze instellingen te bewaren door op de rode knop rechtsboven te klikken. Stel bijvoorbeeld de taal in op Dutch en stel bij Thema “Single blue” in. Voor verschillende functies is het belangrijk de juiste lengte- en breedtegraad in te stellen. Dit kan eenvoudig door onder de velden op de “Zoekknop” te klikken. Door je adres, postcode en woonplaats in te vullen worden de juiste lengte en breedtegraad opgezocht. Vergeet niet om de instellingen te bewaren.

18 Hardware toevoegen Vervolgens kun je hardware toevoegen. Klik daarvoor in het scherm “Dashboard” op Hardware en voeg hardware toe zoals op onderstaande afbelding.

19 Devices toevoegen Doordat je de moederbord sensoren hebt toegevoegd kun je via Domoticz de controle houden over je Raspberry PI. Je kunt de status zien van het interne geheugengebruik, de SD card (HDD /boot en HDD /), het CPU gebruik en de interne temperatuur. Klik in het Dashboard op Devices.

20 Rechts in dit scherm zie je een groen rondje met een pijl
Rechts in dit scherm zie je een groen rondje met een pijl. Door achtereenvolgens op de verschillende pijlen te klikken kun je de verschillende moederboardsensoren toevoegen. De naam in het naamveld kun je wijzigen, maar ook zo laten als ingevuld. Van de toegevoegde sensoren wordt het rondje blauw met daarin een pijl naar links. De toegevoegd sensoren vind je onder de tabbladen “Overige” en “Temperatuur”. Als je onder die tabbladen de ster links onder in elk venster aanklikt dan wordt de ster goudkleurig. Deze venster zie je dan terug in het venster “Dashboard”. Op deze manier bepaal je wat je in het Dashboard wilt zien. Door op “log” of het linker icoon in elk venster te klikken zie je op tijdlijnen in dag, maand en jaarvensters het verloop van de interne temperatuur, het geheugenbereik etc. etc.

21 Slimme meter Weerstation
Op de boven omschreven manier kun je ook de slimme meters Gas en Elektriciteit toevoegen. Geef deze vensters wel een naam, bijv. Gas en Elektriciteit. Onder SubType kun je zien om welke meter het gaat. De vensters voor gas en elektriciteit vind je in het tabblad “Overige”. Door op de ster te klikken kun je ook deze vensters in het Dashboard plaatsen. De vensters van de meters vind je onder het tabblad “Overige”. Weerstation Als je de RFX transceiver goed hebt toegevoegd en je beschikt over bijvoorbeeld een Cresta weerstation, dan worden de gegevens van het weerstation zoals temperatuur en vochtigheid door de transceiver ontvangen. Je kunt via de lijst apparaten en venster voor het weerstation toevoegen. Je vindt het Cresta weerstation via de kolom SubType.

22 Een Klik aan Klik uit lichtschakelaar toevoegen
Via het tabblad kun je een lichtschakelaar toevoegen. Ga naar het tabblad Schakelaars en klik op Handmatig. Geef de schakelaar een naam, bijvoorbeeld “Hal”. Kies bij type “AC” De instellingen voor ID en Unit Code heb je eerder bepaald via de RFX manager aan je PC. Als alles juist is ingevuld klik je op de knop “Apparaat toevoegen”. De schakelaar zie je onder het tabblad “Schakelaars” en door de ster al dan niet aan te klikken kun je de schakelaar wel of niet in het Tabblad Dashboard plaatsen.

23 Een Somfy rolluik schakelaar toevoegen
Het is mogelijk dat voor jongere Somfy systemen andere instellingen nodig zijn. Raadpleeg zo nodig de Somfy gebruikershandleiding. Geef de schakelaar een naam, bijvoorbeeld “Keukenraam”. Kies voor Schakelaar type “Blinds” of “Blinds Inverted”. (De laatste keuze als je rolluiken installateur het niet zo nauw heeft genomen met het aansluiten van de bedrading) Dit kun je eventueel achteraf wijzigen als de rolluiken omhoog gaan als je op “Naar beneden” hebt geklikt. Bij type kies je RFY. De instellingen voor ID en Unit Code heb je eerder bepaald via de RFX manager aan je PC. Let er dus op dat je de juiste combinatie van ID en Unit code invult. Dus de waarden die je hebt gebruikt bij het programmeren van de schakelsensor. De waarden in de afbeelding hieronder dienen hier slechts als voorbeeld. Als alles juist is ingevuld klik je op de knop “Apparaat toevoegen”. De schakelaar zie je onder het tabblad “Schakelaars” en door de ster al dan niet aan te klikken kun je de schakelaar wel of niet in het Tabblad Dashboard plaatsen.

24 Timers en vertragers op schakelaars
Via de knoppen “Aanpassen”, “Timers” en “Notificaties heb je de mogelijkheid om timers en in- en uitschakelvertragingen in te stellen. Wie handig is met Linux en Lua scripts kan d.m.v. scripts nog meer functies toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan het gedeeltelijk openen of sluiten van rolluiken. Lua scripts moeten altijd in de “Lua” map/directory worden geplaatst. In de betreffende velden geef je de naam en de locatie van het script op. Ik beperk me hier tot het beschrijven van de mogelijkheid van het gebruik van scripts. Internet Internet is een vrijwel onuitputtelijke bron van onderwerpen over domotica, de Rapberry PI, Domoticz, Linux- en Lua scripts. Dus wie zich hier verder in wil verdiepen heeft daarvoor onbegrensde mogelijkheden.


Download ppt "Bestuur je Huis met Raspberry Pi"

Verwante presentaties


Ads door Google