Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdChrista Jansen Laatst gewijzigd meer dan 9 jaar geleden
1
ZUCSU ? Dr. Pelckmans M- Christine A.Z. Sint Maarten - Campus Duffel - Campus Mechelen ZUCSU ?
2
ZUC ZUC ker, ZUC cero
3
ZUCSU ZUC ker, ZUC chero SU iker, SU cre, SU gar …..
4
SUIKER Jaarlijks verbruik van 40 kg per jaar per persoon ¼ in de huishouding ¾ in industrieel bereide voeding Tekort aan inname van gezonde natuurlijke koolhydraten Crashdiëten Niet gecontroleerde studies Toename van consumptie van zoetstoffen Toevoeging van (verborgen) suikers : voedselindustrie Verslaving aan suiker Hoge inname vooral door frisdranken, gesuikerde zuivelproducten, snoepgoed 4 Kcal / gram
5
Verwikkelingen : Overgewicht, Hart en Vaatziekten, Diabetes Mellitus type 2 Voorstellen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) : beperken van de toegevoegde suikers tot 25 gr/dg (of 100 kcal/dg) Betere informatie op het food label of etiket Belastingen op suikerrijke producten Is deze norm van 5% haalbaar ?
6
Nubel en Suiker Analyseprogramma rond suikers - analyse naar de daling van suikerverbruik in de voeding - onderzoek naar alle afzonderlijke mono- en disachariden - opsplitsing van de verschillende suikertypes Analyse van de ingrediënten in de voeding zal hierdoor verbeterd worden.
7
Diabetes Mellitus of Suikerziekte België 8% van de bevolking : 900 000 mensen met diabetes Wereldwijd 382 M (201 Stijging van 55% wordt verwacht voor 2035 : 952M mensen met diabetes ! Type 2 De ziekte van onze huidige consumptiemaatschappij Gezond eten = preventie Type 1 Geen preventie Gezond eten = deel van een goed diabetes management
8
Misverstanden en Obstakels Diabetes is geen allergie Koolhydraten = energiebron Diabetes dieet ≠ dieet = gezonde voeding Kennis omtrent het koolhydratencontent van de voedingsmiddelen Thuis Op restaurant Op reis
9
Quality of Life Men kiest niet voor Diabetes
10
Een maatschappij vol contrasten..
11
Waarin ZUCSU zijn klontje wil bijdragen Een maatschappij vol contrasten..
12
Uit eten gaan, op reis gaan moet mogelijk zijn mits …. Communicatie tussen mensen met diabetes, artsen, paramedici en departementen van de gezondheidszorg en mensen uit de horeca, voedselindustrie, bedrijven Communicatie tussen ZUCSU en Nubel
13
Samen met onze chefs Op stap naar begrip, communicatie en kwaliteit. Mits Logistieke en financiële ondersteuning
14
Dr. Pelckmans MC ZUCSU BVBA Gezonde Voeding voor iedereen Koolhydraatvriendelijk eten van restaurant tot bistro
15
Het ZUCSU ratingssysteem Filosofie : Elke persoon met diabetes moet zoals iedereen uit eten kunnen gaan zonder in te boeten omtrent zijn suikerregeling Restaurants engageren zich de criteria van ZUCSU te volgen (3 klontjes) In samenwerking met Gault&Millau is de ZUCSU gids werkelijkheid geworden in 2014.
16
ZUCSU RATING – 1 Klontje ELKE Horecazaak MOET hieraan voldoen : Basiskennis omtrent diabetes Minimale regels i.v.m. bediening, brood, sauzen Discretie Vingerdoekje
17
ZUCSU RATING – 2 Klontjes Idem als voor 1 klontje + Gerechten op de kaart met KH content door ZUCSU berekend met gebruik van de NUBEL voedseldatabank Afzonderlijke kaart is mogelijk – reden om zich kenbaar te maken als hebbend diabetes of zijnde ZUCSU lid.
18
ZUCSU RATING - 3 Klontjes Idem als voor 1 en 2 klontjes Menukaart met KH porties met melding waar 2/3 van de KH beginnen Glucosemeters, Insulinepompen, APPS belangrijke hulpmiddelen
19
Koolhydraten content en NUBEL Berekeningen via Nubel (Belgische voedingsmiddelentabel en merknamen databank) Uitdagend : Geen patiënten, geen consumenten Nieuwe producten, nieuwe merken Elke chef heeft zijn eigen producten Moeilijkheden Drie ledige communicatie Nubel & Zucsu & Horeca : werkdruk Eigen, persoonlijke database voor elke deelnemende horecazaak Tijdrovende opzoekingen die stuiten op verschillende Informatie naargelang de gebruikte database
20
Ingrediënten (Dauphineaardappel) Aardappel, gekookt15,00g Bloem alle toepassingen16,00g Boter5,00g Kippeneidooier, rauw0,25van 1 ei Kippeneiwit, rauw1,00g Paneermeel2,00g Water, Belgisch10,00g
21
Berekeningen per portie of per 100 gr. Kcal Koolhydraten tot. 128 17,6 240 32,9g Suikers, totaal0,30,6g Zetmeel17,332,3g Vezels, totaal0,61,2G
22
Obstakels en Misverstanden Problemen : Chefs gebruiken meer diverse producten Opzoekingen naar ontbrekende data tijdrovend (financiële druk). Vergroten van de databank Misverstanden De samenstelling van voedselbestanddelen zeer verschillend kunnen zijn naargelang de databank in de wereld Uniformiteit ? Consensus ? Het bundelen van inspanningen en feed back tussen NUBEL en ZUCSU “ Speciale gelegenheden “ worden een mooie dag
23
Toekomst ? Dromen ? In samenwerking met NUBEL, wereldprimeur 2015-2016 Uitbreiding in eigen land Stimulans voor de chefs Steun Kwaliteitslabel Interesse van het buitenland groeit Eén internationaal label voor de ganse wereld Consensus voor de voedseltabellen ?
24
WERELD DIABETES DAG 14 november Stop de diabetes epidemie – dit jaar staat de voeding in het spotlicht, Vele van onze chefs zullen op deze dag en zelfs de ganse week een speciaal menu met berekeningen presenteren. Lijst beschikbaar vanaf op 08/11/2015 op www.zucsu.com Start van de verkoop van de nieuwe gids – Presentatie op 12 november aan de pers. Via apotheek Via www.zucsu.comwww.zucsu.com
25
ZUC-SU : ZUCSU - Steun de berekeningen met Nubel (prijzen op aanvraag) - Gids vanaf 14/11/2015 te koop bij www.zucsu.com of apotheek www.zucsu.com - Steunend lid ZUCSU (1€/maand) : 12€/jaar excl. BTW - Inlichtingen - info@zucsu.com info@zucsu.com
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.