De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot

Verwante presentaties


Presentatie over: "Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot"— Transcript van de presentatie:

1 Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot j.h.van.der.sloot@hr.nl
Kwartaal: 1 Les: 1 Kamer: L03.346

2 Muziek Muziek Kinderen voor kinderen
Eerst je ogen dicht voor onderstaande muziek, op mijn teken

3 Kennismaking Module handleiding
Eindtoets: filmpje met een jongere (4-18 jr) Uitleg beoordelingslijst.

4 Wat gaan we doen? Communicatie met kinderen 0-5 jaar

5 Communicatie met kinderen 0-5 jaar.
In drietallen: verzamel zoveel mogelijk communicatievormen. We lezen elkaar een verhaal voor.. Liedje zingen.. Lezen van Baarda blz 12-20 Muziek voor kinderen.

6 Communicatie met kinderen 6-12 jaar.

7 Vormen van creativiteit in een gesprek:
Discussie groepje: Hoe gingen jouw ouders met je in gesprek toen je 6,12, 18 jaar oud was. Schrijf specifieke gespreksvormen op. Bovenstaand: uitwisselen in grote groep. Neem een voorwerp dat je bij je draagt en vertel in een groepje wat het over jouw karakter zegt. Wat heb je met je voornaam (geschiedenis, trots, afkeer, )

8 Filosoferen met kinderen:
In twee tallen: Iedereen schrijft op aparte papiertjes twee filosofische vragen. B.v. wat zou je doen als je kon vliegen. In groepjes van vier: Beantwoord met elkaar 8 filosofische vragen. Evaluatie: wat vond je van deze vragen? Kon je in gesprek komen met de ander.

9 Gedicht 100 talen van kinderen door L.Malaquzzi.
Zeker. De honderd zijn er. Het kind bestaat uit honderd. Het kind heeft honderd talen honderd handen honderd gedachten honderd manieren van denken spelen en praten. Honderd als maar honderd manieren van luisteren verbazen, liefhebben honderd vreugdes om te zingen en begrijpen honderd werelden om te ontdekken honderd werelden om uit te vinden honderd werelden om te dromen. Het kind heeft honderd talen (en nog eens honderd honderd honderd) maar ze stelen er negenennegentig De school en de cultuur scheiden het hoofd van het lichaam. Ze zeggen tegen hem: te denken zonder handen te doen zonder hoofd te luisteren en niet te praten te begrijpen zonder vreugde lief te hebben en zich te verbazen alleen met Pasen en Kerstmis. Ze zeggen hem: ik geef je de al ontdekte wereld en van de honderd stelen ze er negenennegentig. Ze zeggen hem: dat spel en werk realiteit en fantasie wetenschap en verbeelding hemel en aarde verstand en droom dingen zijn die niet bij elkaar horen En dus vertellen ze het kind Dat de honderd er niet is. Het kind zegt: ZEKER DIE IS ER WEL!

10 Meervoudige intelligentie – Howard Gardner
In groepjes van vier! Verzamel zoveel mogelijk info. Wat is MI De rol van de docent/professional Test MI en voer hem uit voor de klas. Wat zijn de kaarten van MI. Leg uit, geef voorbeeld.

11 Mindmap maken Wat is creativiteit? Formuleer een gezamenlijke definitie.

12 Activiteiten zoeken.. Groepjes van drie of vier:.
Opdracht: Zoek/bedenk/fantaseer leuke ideeën voor creatieve gespreksvormen. Volgende week presenteren Geen gebruik van computer. Maak linken met de theorie.

13 Opdracht voor volgende week
Presentatie uitvoeren. Neem een favoriet kinderspeelgoed mee waar een verhaal/emotie aan vast zit. Neem kleurpotloden en/of stiften mee.

14 Hoe kan je naar kinderen kijken: Onderzoek de onderstaande denkers op hun visie over kinderen en presenteer dat voor de klas. Vrije school – Rudolf Steiner school Thomas Gordon: Luisteren naar kinderen Delfos Reggio Emillia

15 verborgen boodschappen:  niet-accepteren en dus willen veranderen;
Gordon verzamelde de verbale reacties van ouders op kinderen die met een probleem komen en hij deelde ze in 12 categorieën in: 1.Bevelen, dirigeren, commanderen 2. Waarschuwen, berispen, dreigen 3. Vermanen, moraliseren, preken 4. Adviseren, oplossingen of suggesties aandragen 5. De les lezen, beleren, logische argumenten aanvoeren 6. Oordelen, kritiseren, het ermee oneens zijn, beschuldigen 7. Prijzen, het ermee eens zijn 8. Schelden, belachelijk maken, beschaamd maken 9. Interpreteren, analyseren, diagnose stellen 10. Geruststellen, sussen, troosten 11. Uitvragen, ondervragen, vragen stellen 12. Zich terugtrekken, afleiden, toegeven, over iets anders praten. verborgen boodschappen:  niet-accepteren en dus willen veranderen;  niet vertrouwen dat het kind zelf kan oplossen;  de schuld geven;  het kind niet slim vinden vergeleken met de ouder zelf,  iets slecht of verkeerd vinden;  gevoelens bagatelliseren;  niet accepteren van gevoel

16 Gordon: Ouder en kind hebben samen een probleem Geen verlies methode
Gezag en macht Zoek naar behoefte. Ouder heeft een probleem Ik boodschap Woede als eerdere/vroege ervaring Eerlijk zijn over eigen gevoelens. Kind heeft een probleem Passief luisteren Actief luisteren

17 Zoek de verschillen! Opdracht 1
Je gaat zelf een ‘zoek de verschillen’ maken. Eerst maak je een tekening op een A4 -tje. De tekening moet gaan over vriend(inne)tjes. Je kleurt de tekening niet in. Als je de tekening af hebt, trek je hem over. Dit kun je het beste doen bij het raam. Je maakt nu 10 kleine veranderingen in de tekening. Als je de ‘zoek de verschillen’ af hebt, laat je hem zien aan een andere leerling uit je groepje. Kan deze de verschillen vinden? Opdracht 2: Hoe vond je het? Opdracht 3: Aan de hand van de tekening voer je een gesprek over vriend(innet)jes


Download ppt "Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot"

Verwante presentaties


Ads door Google