De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nascholing voor praktijkondersteuners

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nascholing voor praktijkondersteuners"— Transcript van de presentatie:

1 Nascholing voor praktijkondersteuners
2 juni 2015 Iris van den Aker, diëtiste Annette Schormans, diëtiste

2 belangrijkste veranderingen weetjes hypes
NDF voedingsrichtlijnen Diabetes 2015 belangrijkste veranderingen weetjes hypes

3 Samen op een lijn zitten
Om onze clienten nieuwe voedings-en leefstijlgewoontes aan te leren is het heel belangrijk dat wij, de hulpverleners, op 1 lijn zitten. Dus dezelfde doelstelling en werkwijze hebben. De adviezen mogen elkaar niet tegen spreken en dat is wel eens lastig. Er zijn zoveel dieten en adviezen.

4 Het gaat om zorg op maat Zo dicht mogelijk bij wat de patient gewend is Rekening houdend aan individuele behoeften(budget, kennis, religie) aandacht voor het volhouden Er bestaat dus niet een voeding ( dieet wordt niet altijd over gesproken, want dat is vaak tijdelijk) dat voor alle diabeten geschikt is. Het zal altijd gaan om maatwerk. En dus kan het ook wel eens onduidelijk zijn waarom een bepaald advies is gegeven door de dietiste. In dat geval hoop ik dat de POH daarover contact opneemt. Een succesvolle aanpak bestaat ook uit voldoende lichaamsbeweging

5 Doel van voedingstherapie bij diabetes:
Verbeteren van glucoseregulatie Verlagen van het risico op hart- en vaatziekten Verbeteren kwaliteit van leven Een succesvolle aanpak bestaat ook uit voldoende lichaamsbeweging

6 Als clienten niet naar een dietiste willen gaan, wat dan?

7 voorkeursmoment voor verwijzing naar diëtist
Direct na stellen van diagnose Bij afwijkende lab-uitslagen en de medicatie niet veranderd moet worden Bij starten met insuline om de huidige voeding door te spreken en vragen daaromtrent te beantwoorden Betacelfunctie vermindert van 53% naar 28 % in de eerste 6 jaar na de diagnose. Bij glucoserie kan gewicht toenemen. Sommige medicatie geven gewichtstoename Soms is 1 consult voldoende

8 Huidige aanbevelingen
Een voedingspatroon: Rijk aan volkorenproducten, fruit, groenten, peulvruchten en noten Met weinig geraffineerde graanproducten, rood of bewerkt vlees en een lage inname van suikerbevattende dranken Met matige alcoholconsumptie en met voldoende zuivel, koffie en vitamine D De aanbeveling was eerst en% koolhydraten te gebruiken. Studies laten verbetering zien voor de glucoseregulatie bij lagere inname van koolhydraten. Het rekenen met koolhydraten is een goede strategie voor het verbeteren van de postprandiale glucoserespons. Gr, fr, volk.prod en peulvr bevatten naast Kh KH ook andere nutrienten. Daarom hebben deze koolhydraatbevattende produkten de voorkeur boven koolhydraatrijke produkten die veel vet, suiker of zout bevatten. Voeding met een hoog vezelgehalte (30-40 g) of suppletie met oplosbare vezels( 15 g pd)geven een daling van het HbA1C en van het nuchtere glucose en op cholestrolwaarden en bloeddruk

9 Overgewicht bij diabetes
Streven naar 5-10% gewichtsreductie Koolhydraatbeperking effectiever dan vetbeperking Bij langer bestaande diabetes : aandacht voor gewichtsbehoud in plaats van gewichtsafname Alternatieven voor saccharose: zoetstoffen en stevia Er is gebleken dat hiervoor een koolhydraatbeperking effectiever is dan een vetbeperking. Bij een BMI van 25 is er al sprake van lichte insulineresistentie en dit neemt toe naarmate de BMI stijgt. In geval van obesitas kan er worden aangenomen dat er sprake is van serieuze insulineresistentie. Het is daarom van belang gebruik te maken van producten die zorgen voor een beperkte toename van de insulineproductie. Er zijn verschillende gradaties in koolhydraatbeperking. Binnen de nieuwe richtlijnen gaan we uit van een lichte koolhydraatbeperking. Wanneer kies je voor een streng koolhydraatbeperkt dieet. Hoe ziet een dagmenu eruit en wat zijn de eventuele nadelen/ aandachtspunten?

10 mediterraan voedingspatroon
Ontbijt: Halfvolle of magere yoghurt of kwark met stukjes fruit en/of eetlepels muesli Tussendoor: noten, fruit, groenten of cracker met beleg. Lunch: matig broodgebruik, salades met vis, gebakken groentes, ei Warme maaltijd: vis, kip, vlees, ei peulvruchten, groenten, olijfolie. Matig zijn met aardappelen, volkoren rijst en pasta. Drinken: thee, koffie,zuivel, alcohol Bevat ongeveer 125 gram koolhydraten. Dit is ongeveer 35 % koolhydraten bij een voeding van 1500 kcal.

11 Praktisch advies Indien een voeding met veel minder koolhydraten geadviseerd wordt dan voorheen, is aandacht voor aanpassing van de medicatie nodig om hypoglykemie te voorkomen (goede samenwerking vereist)

12 vraag Is het zinvol om tussendoortjes te adviseren bij mensen met diabetes en overgewicht?

13 Wat is het verschil tussen koolhydraatarm brood, speltbrood, glutenvrij brood en waldkornbrood?

14 Vragen????

15 NDF voedingsrichtlijn Diabetes 2015 is te downloaden:


Download ppt "Nascholing voor praktijkondersteuners"

Verwante presentaties


Ads door Google