Download de presentatie
GepubliceerdFrieda van Loon Laatst gewijzigd meer dan 9 jaar geleden
1
Localization of the three major salivary glands
2
Mucous labial glands
3
Functions of saliva in relation to its components
4
Speekselonderzoek: in de loop der tijd
van grof naar fijn; van groot naar klein Opsporing van Functionele Domeinen 1969. Grootste moleculen: Mucinen: MUC5B: 6000 aminozuren 1990: Agglutinine: 2400 aminozuren, naar 11 aminozuren 1995: MUC7: 14 aminozuren? 1995: Histatinen: van 37 naar 14 aminozuren 2000: Cathelicidine: van 170 naar LL-37: 37 aminozuren, naar 25 2000: Lactoferrine: van 700 naar 25, naar 11 aminozuren 2006: bPRPs: van 210 naar 5 aminozuren: Q R F S R: Opiorphin 30 June 2005
5
Mucins Mucins Mucins Mucins Mucins Mucins Inhibition of
demineralization Mucins Mucins Remineralisation Anti- bacterial Lubrication TEETH Functions of saliva Buffering Anti- fungal MICROBES FOOD Digestion Mucins Taste Anti-viral Bolus Mucins Mucins
6
Electron micrograph of MUC5B and MUC7
by courtesy of JK Sheehan, Manchester, UK
7
SALIVARY MUCINS MUC5B (MG1) HS HS 100 nm water MUC7 (MG2) 10 nm
8
Visco-elasticity of glandular salivas
9
Ontwikkeling Speekselsubstituut i.s.m. Prof. Arjan Vissink, Groningen
Xialine - based on xanthan gum - commercially available in: The Netherlands - Belgium - Luxembourg Turkey - France (?) New development - antimicrobial activity, based on histatin-analogues Van der Reijden c.s. Arthr. Rheum 39, (1996) 57-63 Ruissen c.s. Archs Oral Biol. 47, (2002)
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.