Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
Levensmiddelen hygiëne
2
Hoe zat het ook alweer?
3
Wat betekenen deze logo’s?
4
Open vragen Geef 2 voorbeelden van persoonlijke hygiëne
Geef 2 voorbeelden van bedrijfshygiëne Noem 2 goede voorbeelden van micro organismen Wat is het verschil tussen reinigen en desinfecteren?
5
Wat betekenen deze logo’s?
Schadelijk/ Ontvlambaar Niet door de gootsteen Irriterend
6
Open vragen Geef 2 voorbeelden van persoonlijke hygiëne
- Haar in een netje - Schone nagels - Schone kleding - Geen geur overlast Geef 2 voorbeelden van bedrijfshygiëne - Afwassen Opruimen bedrijfsruimten - Omgaan met afval Schoonmaken bedrijfsruimte Noem 2 goede voorbeelden van micro organismen - Yoghurt - Brie - Wijn - Bier Wat is het verschil tussen reinigen en desinfecteren? Reinigen = Verwijderen van vuil Desinfecteren= Doden van micro organismen
7
Levensmiddelen hygiëne
8
Wat komt er aan bod? H.A.C.C.P Besmettingen Ingrediënt tot gerecht
9
Wat betekend H.A.C.C.P. HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINTS
Denk na over het moment waarop een product of gerecht besmet kan raken met een ziekte verwekkende bacterie en probeer deze te beheren.
10
Temperatuur controleren
Koelingen ( max 7c ) Vriezers ( - 18C ) Producten Gerechten NOTEREN OP LIJSTEN!!!!!!!!
11
Opruimen van producten
Snel gebeuren Koelkast Vriezer Magazijn Waarom? Micro organismen & beschadiging
12
Belangrijke temperaturen
Terug koelen bv soep: binnen 5 uur naar 7 graden Opwarmen van bereide producten: binnen 1 uur naar 60 graden Warmhouden van bereide producten Serveer temperatuur 75 graden
13
Borging/ coderen Bij ontvangst Na de bereiding
14
Koelkast Rauw vlees/ vis onder Bereid boven Alles coderen
Hoe lang mag iets buiten de koeling staan?
15
Magazijn Dranken Non food Koffie bonen Langhoudbare melk 15 graden
16
FIFO SYSTEEM FIRST IN FIRST OUT
17
Snijplanken Kruisbesmetting Na besmetting
18
Houdbaarheid THT??? UVD??? De houdbaarheid van rauwe producten:
- Versheid bij ontvangst - Aantal m.o.’s op het product De houdbaarheid van bereide producten: - Niet alle m.o.’s zijn vernietigd - Nabesmetting
19
Hoe herkennen we vers? ZINTUIGEN
20
Tijd voor een opdracht
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.