Download de presentatie
GepubliceerdCornelis Martens Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Gezonde Voeding We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
2
Lesdoelen Na deze les weet je:
Wat onverzadigde- en verzadigde vetten zijn. Wat cholesterol en transvet is. Wat de functies zijn van eiwitten. Kun je de relatie leggen tussen eiwitten, koolhydraten en vetten met sport.
3
Eiwitten Eiwit is een bouwstof voor je lichaam. Functies van eiwitten:
Groei (botten) Leveren energie Herstel Instandhouding van lichaamscellen en weefsels
4
Eiwitrijke producten Eiwit is er in plantaardige en dierlijke vorm.
Melk Kaas Vleeswaren Vis Ei Kip Plantaardig Brood Aardappelen Noten Peulvruchten Sojabonen Graanproducten
5
Dierlijke eiwitrijke producten
Vetrijk Volle melk Yoghurt Volvette en zachte kaas Schouderkarbonade Kippenpoot Ham Zalm Makreel Vetarm Halfvolle melk Magere yoghurt 20+ en 30+ kaas Biefstuk Kipfilet Rookvlees Kabeljauw Schol
6
Eiwit ondervoeding Gevolgen van te weinig eiwit:
Achterblijven in groei Minder weerstand Oedeemvorming Slechte wondgenezing Vergrote kans op bloedarmoede
7
Eiwitten en Sport Tijdens het sporten verbruik je eiwitten,
deze vult je lichaam niet automatisch aan. Krachttraining -> Kleine scheurtjes in spiervezels en bindweefsel. Eiwitten zorgen voor herstel en spiergroei.
8
Koolhydraten Functies van koolhydraten: Leveren energie
Goed voor de stoelgang
9
Koolhydraten in groepen
Koolhydraten kunnen we in 3 groepen indelen: Monosachariden (enkelvoudig) Makkelijk oplosbaar -> druiven en honing (glucose) 2. Disachariden (tweevoudig) Makkelijk oplosbaar -> riet- en melksuiker (lactose) 3. Polysachariden (meervoudig) Onoplosbaar -> zaden, wortels en stengels (vezels)
10
Producten Koolhydraten zitten in: Aardappelen Brood Peulvruchten
Zuivel Groente & fruit Koek Snoep Frisdrank
11
Teveel koolhydraten Kans op: Ontstaan van cariës Overgewicht Diabetes
12
Koolhydraten en Sport Koolhydraten -> Energie -> Te weinig? -> Minder vooruitgang. Te kort aan koolhydraten -> Lichaam maakt als aanvulling gebruik van eiwitten uit spierweefsel
13
Vetten Functie van vetten: Leveren energie Stofwisseling Bescherming
Lekker gevoel Geeft smaak Essentieel
14
Vetten in groepen Er zijn 2 grote groepen vetten: Dierlijk (vast)
Vlees, roomboter Plantaardig (vloeibaar) Kokosolie, olijfolie
15
Zichtbaar en onzichtbaar
Zichtbaar vet Als je de vetten letterlijk ziet -> chips, patat, roomboter. Onzichtbaar vet Als de vetten in de voeding zijn opgenomen -> noten, melk, kaas. Onzichtbare vetten zijn verzadigde vetten!
16
Onverzadigd en Verzadigd vet
Onverzadigd = Oké Komen vooral uit plantaardige producten. Meestal vloeibaar bij Kamertemperatuur. Zorgen dat het cholesterol gehalte in het bloed daalt. Verzadigd vet = Verkeerd Komen vooral uit dierlijke producten. Bij kamertemperatuur meestal gestold. Zorgen er voor dat het cholesterol gehalte in het bloed stijgt.
17
Vetten en Sport Om je lichaam goed te laten functioneren
heb je vetten nodig. -> goede vetten! Voor een goede spieropbouw -> hoeveelheid verzadigd vet beperken.
18
Transvet http://www.youtube.com/watch?v=f6JG656j-lM
Voordelen transvet: Houd producten langer goed Goedkoper Geeft veel smaak Nadelen transvet: Verhoogd cholesterol en verlaagd het goede cholesterol doden per jaar
19
Cholesterol Cholesterol is een soort vet. Functie van cholesterol:
Opbouw vitamine D Vettransport Basis celmembraam
20
LDL en HDL Er zijn 2 soorten cholesterol:
LDL = verantwoordelijk voor de negatieve effecten van cholesterol. HDL = het goede cholesterol
21
Eindconclusie Verzadigde vetzuren hebben veel invloed op
het cholesterolgehalte van het bloed. Wie op het cholesterolgehalte wil letten, kiest dus bij voorkeur voor voedingsmiddelen met weinig verzadigde vetzuren
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.