Download de presentatie
GepubliceerdLodewijk Moens Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
2
Doelen Inzicht geven en/of vergroten
Bewustwording eigen voedingsgewoonte 2 individuele verbeterpunten formuleren
3
Inhoud Gezonde voeding volgens de schijf van vijf Gewicht Zout Vetten
Cholesterol Beweging
4
Wat zijn de risicofactoren van hart- en vaatziekten?
Roken Overgewicht Weinig lichaamsbeweging Te hoge bloeddruk Verhoogd cholesterol gehalte Diabetes Stress Erfelijkheid
5
Energiebehoefte Man Vrouw
2500 kcal, jaar 2300 kcal, jaar 1900 kcal, >70 jaar 2000 kcal, jaar 1900 kcal, jaar 1600 kcal, > 70 jaar
6
Overgewicht? Meten is weten Gewicht en lengte Middelomtrek
7
Gewicht en lengte BMI= Gewicht/(lengte x lengte) 73 kg/ (1. 68x1
Gewicht en lengte BMI= Gewicht/(lengte x lengte) 73 kg/ (1.68x1.68)= 26 kg/m²
8
Appel of Peer ? Middelomtrek: Vrouw: minder dan 80 Man: minder dan 94
9
Tussendoortjes?
10
Alternatieven minder dan 100 Kcal ?
11
Stelling Als ik iedere dag 100 kcal extra eet, ben ik na 1 jaar 5 kg zwaarder. 100 Kcal = 1 glas dubbeldrank of 1 zakje chips of 1 glas bier of 1 banaan
12
Gezonde voeding
13
Aanbevolen hoeveelheden Groente en fruit
19-50 jaar 51-70 jaar 70 jaar en ouder Groente 200 g 4 opscheplepels 150 g 3 opscheplepels Fruit 2 stuks
14
Aanbevolen hoeveelheden Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst,
pasta en peulvruchten 19-50 jaar 51-70 jaar 70 jaar en ouder Brood 6-7 sneetjes 5-6 sneetjes 4-5 sneetjes Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten 4-5 aardappelen/ opscheplepels 3-4 aardappelen/ opscheplepels 2-4 aardappelen/ opscheplepels
15
Aanbevolen hoeveelheden Zuivel, vlees(waren),
vis, ei en vleesvervangers 19-50 jaar 51-70 jaar 70 jaar en ouder Melk(producten) 450 ml 500 ml 650 ml Vlees(waren), vis,kip, eieren, vleesvervangers g Kaas 1 ½ plak 1 plak
16
Aanbevolen hoeveelheden Vetten, olie
19-50 jaar 51-70 jaar 70 jaar en ouder Halvarine met maximaal 40% vet 30-35 g 5 g/ sneetje 25-30 g 20-25 g Bak-, braadproducten en olie 15 g 1 eetlepel
17
Aanbevolen hoeveelheden Dranken
19-50 jaar 51-70 jaar 70 jaar en ouder Dranken (inclusief melk) 1 ½ -2 liter
18
Per dag minimaal 1 ½ liter vocht
19
Vezels Geven verzadigd gevoel Bevorderen de stoelgang
Functie: Geven verzadigd gevoel Bevorderen de stoelgang Binden cholesterol in de darm
20
30 gram voedingsvezel per dag
5 sneetjes volkorenbrood 2 stuks fruit 200 gram groente, waarvan 1 x per week peulvruchten 4 aardappelen
21
Stelling Ik eet gezond, want ik eet veel groente, fruit en brood!
22
Bloeddruk en zout Zout = natrium-chloride 1 gram zout = 400 mg natrium
De gemiddelde Nederlander: gebruikt 9 g zout per dag aanbeveling maximaal 6 g zout per dag = dus 6 x 400 mg natrium = 2400 mg natrium
23
Lunch Natrium (mg) appel 1 snee brood 1 plakje rookvlees Halvarine Cup a soup 1 croissant ham kaas
24
Lunch Natrium (mg) appel 2 1 snee brood 200 1 plakje rookvlees 310 Halvarine 10 Cup a soup 770 1 croissant ham kaas 650
25
Alternatieven Lunch Natrium (mg) 1 snee bijv. Becel brood
1 plakje Rookvlees 120 310 Licht gezouten rookvlees 10 Kaas 40+ 230 Maaslander minder zout 130 Alternatieven
26
Hoeveel natrium zit er in?
2/3 (natrium) is vervangen door kaliumchloride, bevat dus nog 1/3 natrium! Zeezout bevat net zoveel natrium als keukenzout.
27
Waarom is minder zout zo moeilijk?
Ongeveer 20% van nature aanwezig Industrieel toegevoegd 60-70% Slechts 10-20% wordt toegevoegd door huishoudelijk gebruik!
28
Waar kan ik dit opzoeken. etiket internet, bijv
Waar kan ik dit opzoeken ??? etiket internet, bijv. dieetinzicht of voedingscentrum app
29
Alternatieven Natriumarme producten (Let op! Bevat nog steeds natrium)
Minder zout toevoegen, in plaats daarvan andere smaakmakers gebruiken. Minder gebruik maken van kant en klare producten, vers bereiden.
30
Niet het zout, maar glycyrrhizine!
Drop Niet het zout, maar glycyrrhizine! 100 gram of 4 glazen Mensen met (aanleg voor) een te hoge bloeddruk, beter beperken of vermijden.
31
Stelling Alle light producten zijn goed voor de lijn en gezond.
32
Kies bewust logo Gezond basis voedingsmiddel
Elke dag nodig, schijf van vijf product Minder verzadigd vet, zout, suiker en meer vezels
33
Kies bewust logo Verantwoord product
Niet elke dag nodig, geen schijf van vijf product Ook minder calorieën, verzadigd vet, zout
34
websites www.hartstichting.nl (gezondheidscheck)
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.