De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek"— Transcript van de presentatie:

1 Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek

2 Doelen Inzicht geven en/of vergroten
Bewustwording eigen voedingsgewoonte 2 individuele verbeterpunten formuleren

3 Inhoud Gezonde voeding volgens de schijf van vijf Gewicht Zout Vetten
Cholesterol Beweging

4 Wat zijn de risicofactoren van hart- en vaatziekten?
Roken Overgewicht Weinig lichaamsbeweging Te hoge bloeddruk Verhoogd cholesterol gehalte Diabetes Stress Erfelijkheid

5 Energiebehoefte Man Vrouw
2500 kcal, jaar 2300 kcal, jaar 1900 kcal, >70 jaar 2000 kcal, jaar 1900 kcal, jaar 1600 kcal, > 70 jaar

6 Overgewicht? Meten is weten Gewicht en lengte Middelomtrek

7 Gewicht en lengte BMI= Gewicht/(lengte x lengte) 73 kg/ (1. 68x1
Gewicht en lengte BMI= Gewicht/(lengte x lengte) 73 kg/ (1.68x1.68)= 26 kg/m²

8 Appel of Peer ? Middelomtrek: Vrouw: minder dan 80 Man: minder dan 94

9 Tussendoortjes?

10 Alternatieven minder dan 100 Kcal ?

11 Stelling Als ik iedere dag 100 kcal extra eet, ben ik na 1 jaar 5 kg zwaarder. 100 Kcal = 1 glas dubbeldrank of 1 zakje chips of 1 glas bier of 1 banaan

12 Gezonde voeding

13 Aanbevolen hoeveelheden Groente en fruit
19-50 jaar 51-70 jaar 70 jaar en ouder Groente 200 g 4 opscheplepels 150 g 3 opscheplepels Fruit 2 stuks

14 Aanbevolen hoeveelheden Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst,
pasta en peulvruchten 19-50 jaar 51-70 jaar 70 jaar en ouder Brood 6-7 sneetjes 5-6 sneetjes 4-5 sneetjes Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten 4-5 aardappelen/ opscheplepels 3-4 aardappelen/ opscheplepels 2-4 aardappelen/ opscheplepels

15 Aanbevolen hoeveelheden Zuivel, vlees(waren),
vis, ei en vleesvervangers                                          19-50 jaar 51-70 jaar 70 jaar en ouder Melk(producten) 450 ml 500 ml 650 ml Vlees(waren), vis,kip, eieren, vleesvervangers g Kaas 1 ½ plak 1 plak

16 Aanbevolen hoeveelheden Vetten, olie
                 19-50 jaar 51-70 jaar 70 jaar en ouder Halvarine met maximaal 40% vet 30-35 g 5 g/ sneetje 25-30 g 20-25 g Bak-, braadproducten en olie 15 g 1 eetlepel

17 Aanbevolen hoeveelheden Dranken
                 19-50 jaar 51-70 jaar 70 jaar en ouder Dranken (inclusief melk) 1 ½ -2 liter

18 Per dag minimaal 1 ½ liter vocht

19 Vezels Geven verzadigd gevoel Bevorderen de stoelgang
Functie: Geven verzadigd gevoel Bevorderen de stoelgang Binden cholesterol in de darm

20 30 gram voedingsvezel per dag
5 sneetjes volkorenbrood 2 stuks fruit 200 gram groente, waarvan 1 x per week peulvruchten 4 aardappelen

21 Stelling Ik eet gezond, want ik eet veel groente, fruit en brood!

22 Bloeddruk en zout Zout = natrium-chloride 1 gram zout = 400 mg natrium
De gemiddelde Nederlander: gebruikt 9 g zout per dag aanbeveling maximaal 6 g zout per dag = dus 6 x 400 mg natrium = 2400 mg natrium

23 Lunch Natrium (mg) appel 1 snee brood 1 plakje rookvlees Halvarine Cup a soup 1 croissant ham kaas

24 Lunch Natrium (mg) appel 2 1 snee brood 200 1 plakje rookvlees 310 Halvarine 10 Cup a soup 770 1 croissant ham kaas 650

25 Alternatieven Lunch Natrium (mg) 1 snee bijv. Becel brood
1 plakje Rookvlees 120 310 Licht gezouten rookvlees 10 Kaas 40+ 230 Maaslander minder zout 130 Alternatieven

26 Hoeveel natrium zit er in?
2/3 (natrium) is vervangen door kaliumchloride, bevat dus nog 1/3 natrium! Zeezout bevat net zoveel natrium als keukenzout.

27 Waarom is minder zout zo moeilijk?
Ongeveer 20% van nature aanwezig Industrieel toegevoegd 60-70% Slechts 10-20% wordt toegevoegd door huishoudelijk gebruik!

28 Waar kan ik dit opzoeken. etiket internet, bijv
Waar kan ik dit opzoeken ??? etiket internet, bijv. dieetinzicht of voedingscentrum app

29 Alternatieven Natriumarme producten (Let op! Bevat nog steeds natrium)
Minder zout toevoegen, in plaats daarvan andere smaakmakers gebruiken. Minder gebruik maken van kant en klare producten, vers bereiden.

30 Niet het zout, maar glycyrrhizine!
Drop Niet het zout, maar glycyrrhizine! 100 gram of 4 glazen Mensen met (aanleg voor) een te hoge bloeddruk, beter beperken of vermijden.

31 Stelling Alle light producten zijn goed voor de lijn en gezond.

32 Kies bewust logo Gezond basis voedingsmiddel
Elke dag nodig, schijf van vijf product Minder verzadigd vet, zout, suiker en meer vezels

33 Kies bewust logo Verantwoord product
Niet elke dag nodig, geen schijf van vijf product Ook minder calorieën, verzadigd vet, zout

34 websites www.hartstichting.nl (gezondheidscheck)


Download ppt "Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek"

Verwante presentaties


Ads door Google