Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdThomas Janssen Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Door Bea v.d. Mei diëtist/sportvoedingsdeskundige inleiding voedzaam eten eten onderweg drinken onderweg
2
Wat doet voedzaam eten voor je?!
Bevorderen algemeen gevoel van fitheid, maakt je energiek, laat je stralen wandeltrainingen langer op goed nivo vol te houden dus lekker wandelen tijdens de Slachte! Goede spieropbouw en preventie van blessures Beter herstel na trainingen en daarmee betere voorbereiding op komende wandeltocht
3
VOEDZAAM ETEN Voedzaam eten is te herkennen aan het hoofd-ingrediënt
de lengte van de ingrediënten-declaratie toevoegingen als suiker en vet
4
Kiezen Zelfde procedure. Hier zijn de kampen het meest verdeeld. Vraag voor je de ingrediënten laat verschijnen wat mensen denken dat het eerste ingrediënt is van ontbijtkoek. Ze denken granen, het is suikerstroop. Bespreek dat ontbijtkoek ongeveer voor de helft uit suiker bestaat. Bij evergreens is het tenminste nog grotendeels meel en rozijnen. Toch bevelen diëtisten en gewichtsconsulenten vaak ontbijtkoek aan. Waarom? (vetarm) En wanneer nemen mensen vaak die ontbijtkoek? Rond half elf, als ze honger beginnen te krijgen. Zie hier weer de kronkel: ik heb honger en zoek iets waar ik niet dik van word (i.p.v. ik heb honger dus ik zoek iets wat mij voedt). Stel ook aan de orde: het gaat er hier niet om, om producten goed te keuren of af te keuren. Als er geen evergreen is, maar wel een gevulde koek? Dan kies je voor de ontbijtkoek. En als de keuze gaat tussen evergreen en boterham? Dan wordt het een boterham. Het gaat hier om de manier waarop je kiest, niet om een oordeel over losse producten. / / / / /
5
Kiezen Laatste voorbeeld. Hier hoeven mensen niet te schrijven. Wat zit er eigenlijk in een kipburger, vergeleken met de kipfilet? Laat de ingrediënten zien. Mensen schrikken vaak van de 20%. Voor jouw informatie: kippenseparatorvlees is ‘restjes’, dus ook wat van botjes wordt afgeschraapt e.d., kippencollageen is vooral vel. Nu is dat niet eens het meest interessante. Vel is ook kip. Maar wat zie je als je een kipburger opensnijdt? Geen verzameling kipstukjes, restjes en velletjes. Je ziet een soort witte spons. Er is één massa van gemaakt. En juist bij dat proces zijn de bewerkingen uitgevoerd die ervoor gezorgd hebben dat je voedingswaarde verliest. Leer dus kijken: hoe leefde en groeide dit, en lijkt het nog op wat het was? / / / / /
6
Bronnen van energie ATP: centrale energieleverancier in de spier; direct leverbaar CP: voor zeer kortdurende inspanningen KOOLHYDRATEN: voor langer durende, intensieve inspanningen (4 Kcal/g) VETTEN: voor langer durende, extensieve inspanningen (9 Kcal/g).
7
hoeveel heb je nodig luister naar de signalen van je lichaam:
eet wanneer je honger hebt stop wanneer je verzadigd bent eet wat lekkers als je smaakhonger hebt
8
Globaal hebben we nodig:
5-7 sneden brood (bruin of volkoren) dun besmeerd met (dieet-)halvarine 1 x kaas , 1 x magere vleeswaren 3 verstrekkingen zuivel (melk, karnemelk, yoghurt) 4-5 aardappelen of 2-4 scheplepels rijst of pasta 1 eetlepel vloeibare bak&braad p.p. 4 tot 5 lepels groente 2 x fruit gram mager vlees handje noten/zaden
9
vocht Wanneer water, wanneer dorstlesser hangt af van de duur van de inspanning en de weersomstandig-heden Basis: 1,5 liter drinkvocht + het vochtverlies tijdens de inspanning → kan oplopen tot 3 tot 5 liter per dag! Verlies van 2% van het lichaamsgewicht = 20% verlies van prestatievermogen!
10
Drinken tijdens lange wandeltochten
Ca. een halve liter per uur Neem voldoende water mee Energiedrink is niet nodig Vruchtensap is voldoende Evt. wat drinkyoghurt/chocolademelk Maak gebruik van dorstlesser onderweg
11
Tips voor tussendoortjes
(volkoren-)boterhammen, -krentenbollen, müeslibollen krentenbiscuits, Evergreens, Fruitkicks etc breaker fruit kop soep Evt. kaas/worst/nootjes
12
Tenslotte: een goed herstel is het begin van een goede wandeltocht!
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.